Goed, om in deze lockdown even weg te dromen. Wat zijn nu echt mooie treintrajecten om te bereizen als het weer kan? Ik zet een paar van mijn Europese favorieten op een rij.
Ik begin (natuurlijk) met de @rhaetischebahn, in het ruigste deel van Zwitserland, Graubünden. De Albulalijn Chur-St. Moritz uit 1903 is niet voor niets werelderfgoed. Je passeert het wereldberoemde Landwasserviaduct. En kronkelt daarna via lussen en keertunnels tot 1815 meter.
In St. Moritz kunnen we overstappen op een andere schitterende lijn van de RhB: de Berninabahn. Over een bergpas van 2300 meter, en dan afdalend naar Italië - terwijl de trein soms als een tram over de straten rijdt.
Schotland dan. Over de West Highland Line boemelt een paar keer per dag een trein van Glasgow naar Fort William en Mallaig. Midden op de Schotse hooglanden passeer je station Corrour, in the middle of nowhere, waar je kan overnachten.
(En mensen die de Harry Potter-films gezien hebben kennen dit viaduct denk ik wel, tussen Fort William en Mallaig).
Ìn de Pyreneeën vinden we de Petit Train Jaune. De kleine gele trein brengt je van de omgeving van Perpignan naar vlakbij Andorra, langs diepe dalen en over hoge bruggen (waaronder een hangbrug, wat je niet vaak ziet op spoorlijnen...).
(Bijzonder is verder dat de elektrische treinen gevoed worden door een derde rail ipv een bovenleiding. Dat zie je normaal vooral bij metro's. Is bij zo'n regionaal spoorlijntje met overwegen niet het toppunt van veiligheid...).
In Noorwegen vond ik vooral de lijn van Oslo naar Bergen indrukwekkend. Hoewel de lijn 'slechts' naar 1200 meter gaat, zit je zo noordelijk al wel boven de boomgrens. Prachtige ruige landschappen.
Wereldberoemd is het korte zijlijntje naar Flåm, waar de trein steil afdaalt naar een fjord. Idd een schitterend lijntje, hoewel mij iets te veel alleen voor toeristen. Inclusief fotostop bij een waterval waar dan een zingende huldra (mytisch figuur) uit de mist verschijnt... 🥴
(En ja, de meeste spoorlijnen die ik noem moeten het ook hebben van toeristen, maar vervullen ook een regionale vervoersfunctie. Bij de @rhaetischebahn raad ik aan de dure toeristentreinen Glacier/Bernina Express te mijden. Het landschap uit de gewone trein is net zo mooi :-)
Naar het (zuid)oosten. De mooiste spoorlijn op de Balkan vinden we tussen Belgrado en Bar (Servië-Montenegro). Ik bereisde het meest spectaculaire deel binnen Montenegro, door ruige bergen en over de hoogste spoorbrug van Europa.
(Je kon op deze lijn ook een tijdje reizen in de persoonlijke trein van Tito(!). Helaas lijkt dat niet meer te kunnen. Weet jij meer, @fabianvendrig?).
Ook echt een aanrader is het schitterende eiland Corsica. Je kan met een smalspoortreintje het eiland over, dwars door de bergen. (Hoewel de mooiste plekken van het eiland beter met een huurauto te doen zijn, maar combineer het vooral :-)
Kijk, voor op het lijstje. :-) (Over Belgrado-Bar dus).
Overigens: Minder bekend dan Belgrado-Bar, maar ook schitterend, en qua landschap redelijk vergelijkbaar is de spoorlijn Sarajevo-Mostar-Ploče.
(Ik deed dit treintraject helaas deels in het donker, omdat we Sarajevo-Mostar pas na het avondeten deden. Het was dus wel een beetje Mostar na de maaltijd 🙃).
Qua landschap mss iets minder spectaculair, maar episch op een andere manier: een langeafstandstrein van mainland Italië naar Sicilië. Met de trein op de boot, hoe bijzonder is dat? En de laatste plek in Europa waar dat kan.
Ik sluit het draadje voor nu even af met een fraai spoorlijntje in Slowakije, tussen Banska Bystrica, Brezno en Margecany. Niet heel bekend, maar prachtig, door de lage Tatra's. En met een heuse keerlus erin.
Anyway, dit waren een paar favoriete lijntjes die ik bereisd heb in Europa. Ik vergeet er vast her en der nog wat. :-) De babbelbox vraagt nu: van welke Europese spoorlijn was ú onder de indruk? 😎
Vergeet ik nog een heel bijzondere lijntje in Griekenland waar ik mooie herinneringen aan heb. Ik schreef er laatst een draadje over:
Goed. Het werd dus euh, iets meer dan de musea dicht. Ik had niet verwacht dat het kabinet zo ver zou gaan, nog veel verder dan in maart. Nare maatregelen, maar nu wel de goede keuze, lijkt me.
Je kan er natuurlijk van alles van vinden dat er niet eerder hard werd ingegrepen, dan was dit misschien niet nodig geweest. En als er in de zomer gelijk meer op testen en serieus bron- en contactonderzoek was ingezet etc etc etc.
Maar gegeven deze situatie ben ik blij dat het kabinet nu wel het lef heeft om deze maatregelen te nemen. Die ongetwijfeld bij een deel van de samenleving op onbegrip zullen stuiten - sommigen snappen de noodzaak pas als we toestanden zouden hebben zoals in N-Italië dit voorjaar.
Gelukkig 2021 allemaal! 🎉🎉🍾 Dienstregelingsjaar 2021, that is. Het is immers de eerste zondag na de tweede zaterdag van december, dus gaat in heel Europa op het spoor de nieuwe dienstregeling in.
Normaliter gaat op die dag ook in het regionaal OV (bus, tram, metro) de nieuwe dienstregeling in. In veel regio's is dat nu pas op 3 januari. Op veel plekken is heel last minute nog een nieuw vervoerplan gemaakt nadat het proces stillag vanwege corona. Daarom iets latere start.
En normaal ga ik met een paar andere idioten.. euh, OV-professionals zoals @vincent313 een rondje #nieuwOV doen, waarbij we het hele land doorreizen om vernieuwingen in het OV te bekijken. Dat gaat dit jaar niet. Ter referentie het draadje van vorig jaar:
Een draadje over funiculaires, ofwel kabelspoorwegen. Gewoon omdat het kan. En omdat funiculaires best wel toffe vervoersmiddelen zijn. Vind ik dan, althans.
Wat is een funiculaire nu precies? Het is een railvoertuig dat via een kabel omhoog wordt getrokken een berg of heuvel op. Meestal met twee voertuigen die aan dezelfde kabel hangen, en elkaars tegengewicht zijn (foto's van Wikipedia).
De eerste funiculaires dateren al uit medio 19e eeuw. Het waren meestal maar korte lijntjes, vooral in steden, zoals in Lyon (1862) en in Boedapest (1868, foto).