Silah Türü ve Mermi Hızına Göre Ateşli Silah Yaralanmasının Vücutta Bırakacağı İzler
Ateşli silahla yaralanmanın nasıl bir resim ile sonuçlanacağı; tahmin edilebileceği üzere kullanılan silah türü, mermi, merminin hızı ve isabet ettiği kısım gibi faktörlere bağlıdır.
Belirli bir mesafede yivsiz tüfeğin sebebiyet vereceği yaralanma ile yivli av tüfeğinin veya tabancanın sebebiyet vereceği yaralanma eşdeğer olmayacaktır.
Namlunun iç kısmına spiral bir görünüş veren yivin temel fonksiyonu mermiye dönme hareketi kazandırarak mermiyi hızlandırmak ve merminin isabet edebilirliğini yükseltmektir. Bu yivsiz tüfeklerin uzun mesafeden ziyade kısa mesafede ölümcül olmalarının ana nedenidir.
Yivsiz av tüfeği yaralanmalarında mesafenin ve atış istikametinin analizi saçma tanelerinin ne kadar yayıldığı, duman isinin ciltte ne kadar yayıldığı, namlu izinin oluşup oluşmadığı, giriş deliğinin şeklinin ne kadar düzenli olduğu gibi etmenlere bakılarak yapılabilir.
Tüfeğin ağzı kişinin vücudu ile temas ettiğinde doğal olarak oluşan yarada namlu izi vardır, şekli düzgündür. Yara hattında dokuların karardığı görülürken çevreleyen dokular karbonmonoksit nedeniyle normalden daha pembe bir renge bürünebilir. Sıkı parçaları yara içinde çıkar.
Atış mesafesi birkaç santimetre ise namlu izi oluşmaz ancak oluşan tablo ilk durumdaki ile oldukça benzerdir. fakat duman isinin ciltte yayılacağı alan büyüyecektir. tatuaj ve yanık izleri 1 metreye kadar gözlenebilir.
1 metreden sonra ise tablo değişmeye başlar. Artık saçma tanelerinden kaynaklanan küçük yaralar vardır ve dokularda karbonmonoksit kaynaklı bir değişim veya duman ve yanık izleri gibi bulgular namevcuttur.
Çok daha uzun bir mesafede, saçma tanelerinin sebep olduğu tekdüze bir dağılmış desenle karşılaşılır ki bu genellikle ölümcül bir durum değildir.
Göğüs ve karın bölgesi hedef alınmışsa, çıkış deliğinin oluşma olasılığı düşüktür. lakin kafa, boyun ve ağız bölgeleri hedef alınmış ise, çıkış deliğinin oluşması beklenir.
Yivli silah yaralanmalarında merminin kişinin vücudundan çıkıp çıkmayacağını belirleyecek olan faktör merminin geçişini tamamlamak için yeterli enerjiye sahip olup olmayacağıdır
ki yivin merminin hareketini nasıl etkilediği düşünülürse yivli silah yaralanmalarında bir çıkış deliğinin olması yüksek bir olasılıktır.
Genelde tek bir giriş deliği olsa da sekmeden kaynaklanan ikinci bir giriş deliğinin olması da bazı durumlarda mümkündür. Bu durumun analizinde de önem arz eden unsur kişinin ortamdaki pozisyonudur.
Silah temas etmişse yine namlu izi, yaranın çevresinde morarma ve dairesel bir şekil gözlenecektir. (temas eden yerin altında kemik dokusunun olduğu durumlar hariç)
Yaklaşık 20 cm'ye kadar yakın mesafede duman ve yanık izleri olabilir.
Giriş yarasının şekli silahın vücut ile yapmış olduğu açıya dair ipucu verir. Açı ne kadar dik ise giriş yarası o kadar dairesel olacaktır. Açı daraldıkça yara ovalleşecektir. Kontüzyon ve abrazyon halkaları tipiktir.
Yivsiz av tüfeği yaralanmalarındaki duruma benzer olarak 1 metrenin üzerinde duman isi, tatuaj ve yanık izleri görülmeyebilir. Mesafe arttıkça giriş deliğinin alacağı şekil de düzensizleşir.
Çıkış yarası genel olarak duman isi, tatuaj ve yanmaya rastlanmayan yıldıza benzer bir görünüme sahip olacaktır. Ancak merminin bir kemiği kırması veya hasar alması gibi durumlarda çıkış yarası fragmanlara bağlı olarak çok daha düzensiz bir şekil alabilir.
Atış istikametinin analizinde traje, kişinin pozisyonu ve merminin vücut içinde istikamet değiştirip değiştirmediği önem arz eder.
Kişinin intihar mı ettiği yoksa cinayete mi kurban gittiği irdelenirken kullandığı el, mesafe analizi, silahın olay yerindeki pozisyonu, hedef alınan bölge ve oluşan yara sayısı gibi etmenler mühim detaylardır.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Esrarengiz Olaylar

Esrarengiz Olaylar Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @esrarengizdurum

31 Dec 20
Yaşanan Paranormal Olaylarla Bilinen, Bermuda Şeytan Üçgeninden Çok Daha Tehlikeli Yerler
Bass Strait Üçgeni
Avustralya'nın Bermuda Üçgeni olarak bilinen Bass Strait, Avustralya'nın güney kıyısında Viktorya ve Tazmanya arasında bulunan bir su kaynağı
Read 34 tweets
30 Dec 20
13 Yaşında Kaybolan Çocuğun Yerine Geçerek Ailesini Aylarca Kandıran Genç: Frederic Bourdin Image
13 yaşındaki Nicholas Barclay, 1994 yılında arkadaşlarıyla basketbol oynarken kayboluyor. Image
Nicholas ilk kaybolduğunda ailesi polise başvurmuyor. Çünkü Nicholas sorunlu bir çocuktu ve kaybolduğu tarihin ertesi günü bir mahkeme duruşması vardı.
Read 16 tweets
13 Dec 20
Zirvenin karanlık yüzü: Everest’te 270’den fazla ceset
Dünyanın en yüksek dağı Everest’e tırmanan her 10 kişiden 1’i can veriyor.
Yaklaşık 8 bin 850 metre olan dağa tırmanmaya çalışan dağcılara, şartlar çok zor olduğu için başka dağcılar da yardım edemiyor ve cesetler dağın üzerinde terk ediliyor.
Read 21 tweets
11 Dec 20
DENİZİN 30 METRE ALTINDA 3 GÜN YAŞAYAN HARRISON OKONE'NİN İNANILMAZ HİKAYESİ Image
2013 yılının mayıs ayında, 12 kişilik bir deniz mürettebatıyla denize açılan petrol arama platformuna ait üç römorkör teknesinden birinde Harrison aşçı olarak görev almıştı. Amaçları çoğu Nijeryalı gibi para kazanmaktı. Ancak bu iş oldukça zordu.
Mürettebat koskoca okyanusun içinde başlarına gelebilecekleri tahmin etseler de işlerini yapmak için yine de denize açılmıştı. Mürettebatın bu deniz yolculuğunda, okyanusun bilinen hava koşullarının dışında yaşayabilecekleri başka bir risk de vardı; korsanlar.
Read 60 tweets
11 Dec 20
EN ESKİ TAPINAK: GÖBEKLİTEPE Image
Göbeklitepe Arkeolojik Alanı, Şanlıurfa kent merkezinin 18 kilometre kuzeydoğusunda, Örencik Köyü yakınlarındadır. Alan 1963 yılında,
İstanbul ve Chicago Üniversitelerinin ortaklığıyla gerçekleştirilen bir yüzey araştırması sırasında keşfedilmiş ve  “V52 Neolitik Yerleşimi” olarak tanımlanmıştır.
Read 16 tweets
6 Dec 20
ÇAPRAZ ATEŞ SIRASINDA İNİSİYATİF ALAN BİR ONBAŞININ TÜYLERİNİZİ DİKEN DİKEN EDECEK HİKAYESİ
Adana Yüreğir ile Karataş arasında yolun ortalarında Doğankent adında bir belde bulunur. 90'lı yılların başında Doğankent jandarma karakolu da yolun Karataş'a bakan yüzünde tarlalara sırtını dayamış, beyaza boyanmış alçak tuğla duvarlı ve iki üç göz odadan ibaret bir yapıydı.
Tam bir köy karakolu gibiydi. 20-30 er erbaş ve bir kıdemli başçavuş komutanlığında dört astsubay ile tesis edilmişti
Read 37 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!