Komplocular için amme hizmeti yapıp malzeme bırakayım biraz. İlk görsel Kartacalıların 455'te Roma'yı talan etmesini tasvir ediyor. İkici ve üçüncü görsel geçtiğimiz günlerde ABD Kongre binasındaki olaylardan.
Bakın arkadaşlar, küreselciler ile yerelciler arasındaki çatışmada simgeler her zaman önemli olmuştur. Döneminde küresel bir güç olan Roma, o dönemin yerel bir gücü olan Kartacalılar tarafından talan edilmişti. Trump'ın temsil ettiği yerelciler, 2021'de küreselcilere saldırdı.
Roma talanında heykeli kucaklayan adamın başındaki kasket/bere ile kürsüyü taşıyan adamın beresi, diğer iki figürün boynuklu başlıkları, en sağda mızrak tutam adam ile DC'de en sağda bayrak tutan adam... Bunların tamamı simgesel mesajlar.
Arkadaşlar ciddiye almayın lütfen. İlk twette yazdım, "komplocular" için paylaştım. Yani biraz eğlence olsun diye. Ama ciddiye alanlar olmuş.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
2014 yılında Berlin'de bir grup girişimci gence hitap eden Google'ın yönetim kurulu başkanı Eric Schmidt, "Garajda bir yerlerde birileri bizim için ateş ediyor. Biliyorum, çünkü uzun zaman önce biz de o garajdaydık. Artık dijital alandaki bariyerler kalktı." diyordu.
"Bariyerlerin kalkması"nı çoğu insan engellerin ortadan kalkması olarak okuyabilir. Ama kanaatimce bu kavram ustaca seçilip kullanılmıştı. Zira küresel ölçekte dijital alanları ele geçiren teknoloji firmaları, kendilerine kurşun sıkma potansiyeli taşıyan yeni girişimleri önlemek
için bariyerleri yükselteceğinin/kaldıracağının işaretini veriyordu. Bugün Google, Amazon, Facebook, Twitter gibi büyük dijital hüküm vericiler, yeni bir iktidar türü için yeni gözetim ve düzenleme mekanizmaları hakkında düşünmemiz gerektiği hatırlatıyorlar.
Trump taraftarları tarafından organize olmak için kullanıldığı iddia edilen Parler uygulaması Google Android Play Store ve App Store'dan kaldırıldı.
#Parler'a savaş ilanı, Big Tech devlerinin kendilerini sadece özel şirketler olarak değil, dijital dünya üzerinde siyasi ve polislik gücünü kullanabilen küresel kurumlar olarak gördüklerini gösteriyor - @Furedibyte
Çok yerinde bir tespit.
Yazısını burada paylaşmak istiyorum çünkü ufuk açıcı şeyler barındırıyor:
Big Tech, internette neyin söylenebileceği ve söylenemeyeceği üzerinde tam kontrol elde etme hedefine doğru dev bir adım attı.
9 Ağustos 2020'de Hindistan Savunma Bakanı Rajnath Singh, Twitter'da Hindistan'ın silahlı kuvvetlere yönelik 101 ürünün ithalatına 47 milyar dolarlık bir ambargo koyacağını, Ambargonun, Aralık 2020'de yürürlüğe gireceğini ve 4 yıl boyunca aşamalı olarak uygulanacağını duyurdu.
Dahası, Hindistan Kalkınma Bakanlığı, “ithalat ambargosu için daha fazla ekipmanın kademeli olarak tespit edileceği” için listenin genişlemeye açık olduğunu belirtti. Hindistan, savunma tedarikini özümsemeye ve yerli üretimi artırmaya çalışırken, yabancı silah tedarikçileri
kaçınılmaz olarak bu karardan etkilenecekler -özellikle Rusya-. Bu karar, halihazırda zor şartlarda mücadele eden Rus askeri sanayi kompleksine önemli ölçüde zarar verse de, Hindistan’ın savunma sanayisi için bağımsızlığa doğru başarılı bir hamle başarılı olmaktan oldukça uzak.
Bu çıkışın arka planını merak edenler için:
Washington Post, Trump'a ait olduğunu iddia ettiği ve Trump'ın Georgia eyalet yetkilisi Brad Raffensperger'i seçim sonuçlarını tersine çevirmeye çağıran bir kaydını yayınladı.
Washington Post seri atışta: İkisi Trump tarafından atanan dahil yaşayan 10 eski savunma bakanı, seçimin bittiğini söylüyor ve tartışmalı sonuçlarda orduyu kullanma girişimlerine karşı uyarıda bulunuyor.
Şu sıralar uluslararası davalar üzerinden bazı haber ve belgeleri tarıyorum. Putin ve yönetiminin uluslararası faaliyetlerini, lobilerini, etki alanlarını, ABD'de ustaca uzandıkları alanları, Türkiye'ye yönelimlerini okudukça takdir ediyorum. Çok etkin bir sistem kurmuşlar.
Vnesheconombank (VEB): Rus devlet kalkınma bankası/şirketi. Bugün, Rusya'nın en büyük yatırım şirketlerinden ve ana geliştirme enstitülerinden biridir. Bankayı birçoğunuz bilmeyebilir. Ama Ethereum kurucusu Vitalik Buterin ile yaptığı anlaşmayı anımsayanlar olur belki.
28 Haz 2017... Trump'ın damadı ve danışmanı Jared Kushner, New York'ta Rus Vnesheconombank (VEB) CEO'su Sergei Gorkov ile bir araya geldi. Gizli tutulan görüşmeye Rus Büyükelçi Sergey I. Kislyak, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael T. Flynn de katılmıştı.
Prof. Dr. İlber Ortaylı: Milliyet’te sütun yazarlığına 20 yıl önce başladım. İlk yazım, gençlerin niçin göç ettikleri üzerineydi. 2000'de yazı hayatıma bu problemi tartışarak başladım. 20 yıl sonra hiçbir şey değişmedi, son zamanlardaki şartlar dolayısıyla durum daha da ağırlaştı
İlber Ortaylı: Devlet yönetimi nepotist dediğimiz akrabacı, hemşerici, kulüpçü ve tarikatçı bir anlayışın elindedir. Bizzat sağ ve soldaki siyasi partilerde bile bu yapılanma görülmektedir. Yetenekli genç insan enerjisini ve mesleki aşkını dökeceği bir kanal bulamamaktadır.
İlber Ortaylı: Özel sektörde bile bu özellikler işletmecilik mantığına aykırı şekilde görülmektedir. Orada daha tehlikeli bir durum vardır, şirket sahiplerinin içinde megaloman yapıdakiler bizzat istihdam ettikleri gençlerin hiçbir fikrini ve projesini ciddiye almazlar.