God tråd der viser effekten af at korrigere for befolkning når man taler om Sveriges år 2020. Den øverst i tråden er ikke, som brugt af bl.a. DR som argument imod den mere åbne svensk politik. Figuren nedenfor er dødelighed korrigeret for befolkning.
Euromomo data (Z-scorer) viser også, at Sverige har haft et hårdt år, men slet ikke der står mål med den måde, det er blevet præsenteret i medierne. euromomo.eu/graphs-and-map…
Mange variable påvirker landenes 2020-dødelighed, så man skal kigge bredt og udrede de effekter. Det ved forskerne og vi har derfor heller ikke set eksperter udvælge enkeltlande til "udskamning" eller "ros" - det er mest sket i medierne og på de sociale medier.
Den vigtigste tendens, som har været kendt siden foråret, er at det vestligste af Vesteuropa (Bel, UK, Holl, Fran, Ital, Span, Schweiz +Sverige) har klaret det værst. Norden + centrale lande har generelt klaret det godt. Det meste af Euromomo derudover har haft normalt 2020.
Her er Oxford government stringency index for 1. bølge:
De nordiske lande var generelt mildest. Variable: timing af indgreb, klima, demografi, socioøkonomi (tætboende i forstæder som London og Stockholm), genetik, kultur, osv. Landepar kan udvælges til enhver konklusion.
I den brede offentlighed, selv blandt højtuddannede, har der været selektionsbias (cherrypicking) af data: ensidig fokus på Sverige, udeladelsesbias og misvisende få-landesammenligninger (som kan opfylde enhver ønskelig hypotese) med Danmark-Sverige som en af de hyppigste.
Inddragelse af Sveriges lave befolkningstæthed har også været "i brug". Spredningen sker ikke i de enorme tomme områder i Nordsverige, men i forstæder, og her minder Stockholm om andre europæiske storbyer.
Trods denne tydelige kompleksitet har man udstillet Sverige konsekvent. Hvorfor? Mennesker har behov for at føle at deres overlevelsesvalg er rigtige. Medierne nærer dette behov med selektive data. Den bias giver støtte til valgt politik, men bremser grundigere bred analyse.
Det er enhver forskers pligt i et informeret demokrati, hvis man kan, selvom det tager tid, selvom man ikke har lyst, selvom det er upopulært, at påpege bias og medvirke til informationsbalancen. Bias kan påvirke politik hvis den ikke italesættes -det er ingen tjent med.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
With many empirical studies now showing more modest effects of lockdowns vs. other NPIs, voluntary behavior, and other confounders, the original model concluding large effects is increasingly criticized, incl. a comment in the journal that published it.
1) "we suggest that the model, and its conclusion that all NPIs apart from lockdown have been of low effectiveness, should be treated with caution with regard to policy-making decisions." nature.com/articles/s4158…
2) "Such modelling efforts have deemed lockdown to account for 81% of the reduction in R0, contributing to government policies. Here, we show that these conclusions are unsupported and that policies therefore should not be based on these studies." doi.org/10.1101/2020.0…
Her er Oxford Government stringency index til sammenligning, der vurderer omfanget af restriktioner. Der er megte der tyder på, at effekten af restriktioner er blevet overvurderet.
Det skyldes primært, at de tidlige naive modeller, der blev brugt til at vurdere "worst-case", antog at mennesker er ens (homogene). Virkelige befolkninger er heterogene, og det sænker smitteudbredelse og epidemiens størrelse kraftigt. science.sciencemag.org/content/369/65…
"De lande, hvor der er en sådan politisk diskussion om de sundhedsfaglige anbefalinger, klarer sig dårligst i den her pandemi, og det har vi ikke brug for i Danmark." jyllands-posten.dk/politik/ECE125
Regeringen benytter: 1) forældede scenarier fra foråret 2) meget få embedsfolk m. stor kritik fra forskerne 3) ny epidemilov som *alle* andre partier er imod 4) officiel afvikling af costbenefit pga "folkesundheden"
Handler ikke om blokpolitik men vores informerede demokrati.
Den nye minkvariant har fået regering og myndigheder til at tale om “ny pandemi”. Mette Frederiksen: “devastating consequences” worldwide.”[1] Mølbak: “The worst-case scenario is that we would start off a new pandemic in Denmark”.[2] Mine kommentarer nedenfor.
1. At ”cluster 5”-varianten er en trussel, der kræver nedslagtning af al mink og nedlukning af Nordjylland, hviler på to påstande: A) Varianten kan føre til helt ny pandemi og B) trussel mod vaccine. Påstandene er så usandsynlige, at der er kraftig respons fra forskere [3-7].
2. Bla. siger @stinuslindgreen i denne tråd, at ”En af de varianter, der er opstået i minkbesætninger, viser svækket respons på antistoffer. Altså en reel risiko for at kommende vacciner ikke virker - og en ny pandemi.”
Virus udvikler sig hele tiden. Masser af kendte naturlige varianter i spike proteinet. "As of May 6, 2020, 329 naturally occurring variants in S protein have been reported in public domain." Denne artikel studerer f.x. 80 naturlige S-protein varianter: doi.org/10.1016/j.cell…
Påstande om "en ny pandemi" skal nok ses i det lys.
Det er heller ikke nyt at naturlige varianter i spikeproteinet kan være mere modstandsygtige overfor antistoffer. Fra samme artikel:
"Ten mutations such as N234Q, L452R, A475V, and V483A was markedly resistant to some mAbs"