Konya'ya bağlı bir ilçe olan Cihanbeyli'nin etnik yapısını anlatan bir bilgisel hazırladım.
Konya'da Türk ve Kürt nüfusun birbirine yakın olduğu iki ilçeden biri de Cihanbeyli'dir.
Kürt nüfusu ile Türk nüfusu neredeyse eşittir de diyebiliriz.
Bilgisel başlıyor.
Cihanbeyli aynı zamanda Türkiye'nin toprak olarak en büyük birkaç ilçesinden biridir.Kendi başına daha geniş olduğu iller dahi vardır.
Cihanbeyli ilçesinin nüfusu 51 bin 748'dir.Bunun 16 bin 229'u ilçe merkezinde yaşamaktadır.35 bin 89 kişi ise köy ve kasabalarda yaşamaktadır
Cihanbeyli ilçesindeki Türk nüfusu özellik ilçe merkezi ve etrafındaki köylerde toplanmıştır. Bunun yanında ilçe merkezine uzak ve nüfusu çok fazla olan Türk kasabaları da vardır.
Türk nüfusunu Türkmenler, Kırım Tatarları, Yörükler ve Özbekler oluşturur.
Bulgaristan Göçmeni Türklerin yaşadığı yerleşimler de vardır. Pınarbaşı köyü 110 hane olarak kurulmuş bir Balkan Türkü köyüdür. Bunların çoğu halen köyde yaşamaktadır.
Foto: Pınarbaşı köyü
Yine en büyük Türk yerleşimlerinden birisi olan Böğrüdelik Özbek ve Tatarların yaşadığı bir yerleşimdir.
İlçe merkezinde nüfusun en az 4 te üçü Türklerden oluşur. İlçe merkez nüfusu 16 bin 229'dur. İlçe merkezinin kasaba olduğu dönemde de Türk kasabası idi. Merkez ve etrafındaki yerleşimler Türk köy ve kasabaları olduğu için merkeze Türkler daha çok yerleşmiştir.
Kürt nüfusu köy ve kasabalarında kalmıştır. Kürt köy ve kasabalarının nüfusuna bakınca anlaşılır. Türk köyleri ve kasabaları ilçe merkezine göç vermiştir. Kürt köyleri ise dışarı az göç vermiştir.
Türk köyleri. 22 köy ve kasaba. Türk köyleri ve kasabalarının nüfusu 12 bin 409'dur.
Siteye köy ve kasaba nüfuslarının tamamını ekledim. En kalabalık Türk yerleşimi eskiden Belde Belediyesi olan Taşpınar'dır. Şimdi mahalle statüsündedir. Burada Türkmen nüfusu yaşamaktadır.
İlçe merkezindeki bütün mahallelerde Türk nüfusu daha fazladır. İlçe merkez nüfusunun yaklaşık %80'i Türkmen, Tatar ve Yörüklerden oluşmaktadır.
Kürt köyleri; 18 tane köy ve kasaba Kürt yerleşimi olarak geçmektedir. Kürt köy ve kasaba nüfusu 23 bin 80 kişi yapmaktadır. Kürt köyleri genelde Rişvan, Çelikan, Canbeg, Nasırlı ve Sevidi Aşietlerine mensuptur.
Kürt köy ve kasabalarını nüfusları ile birlikte yazdık. Yeniceoba(5653 kişi) en fazla Kürt nüfusun olduğu yerleşimdir. Aynı zamanda İç Anadolu'da yer alan Kürt yerleşimleri içinde en fazla nüfusa sahip olan yerleşimdir. Kasabada 300 civarı Tatar nüfusu da vardır.
Cihanbeyli ilçesinin nüfusu 51 bin 748'dir. Bunun 16 bin 229'u ilçe merkezinde yaşamaktadır. 35 bin 89 kişi ise köy ve kasabalarda yaşamaktadır.
Kürt köyleri ve kasabalarının nüfusu Türk köyleri ve kasabalarının nüfusunun nerdeyse iki katı etmektedir.
İlçe merkezinde Türkler, köy ve kasabalarda da Kürtler çoğunluk. Nüfus olarak hesaplayınca birbirine oldukça yakın bir nüfus çıkıyor.
Konya'nın ve ülkemizin en geniş topraklarından birine sahip Cihanbeyli ilçesinin etnik yapısını anlatan bilgisel burada sona erdi.
Siteye köy köy yazarak detaylandırma yaptım. Oradan da okuyabilirsiniz.
Romanya Türkleri 32 bin civarı nüfusu olan Romanya'da yaşayan bir topluluktur. Romanya'da yaşayan Tatar nüfusu da bu topluluğun içindedir.
Romanya'da Türk nüfusun yaşadığı yerler. Köstence, Tulca ve Başkent Bükreş'tir.
Romanya Türk nüfusunu anlatan bilgisel başlıyor.
Romanya'daki Türk nüfusunu anlatmaya Tulca Şehrine bağlı Babadağ kasabasından başlıyoruz.
Babadağ; Dobruca bölgesinde yer alan Tulca iline bağlı 10 bin nüfuslu bir kasabadır. Burası eskiden bir Türk kasabası idi. Günümüzde de Türk nüfusu halen yaşamaya devam etmektedir.
Günümüzde burada yaşayan nüfus azınlık olarak sayılmaktadır. 10 bin nüfuslu ilde 2002 etnik sayıma göre 1289 kişi kendini Türk olarak göstermektedir. Babadağ nüfusunun %12'si yapmaktadır.
Bugün sizlere Hatay'a bağlı bir ilçe olan Kırıkhan'ın etnik yapısı anlatan bilgisel hazırladım.
Hatay'da Türkmen ve Yörük nüfusun %80 civarı olduğu bir ilçe. İlçede Arap, Kürt ve Çerkesler de var. Devamı ve detayı bilgiselde. RT ile destek olabilirsiniz.
Bildiğiniz gibi Hatay ilimiz etnik olarak Türk ve Arap nüfusun karışık olduğu bir ilçe. Bazı ilçelerde Türkler bazı ilçelerde Araplar çoğunluktur.
Kırıkhan ilçesi Türk nüfusun aşırı çoğunluk olduğu bir ilçedir.
Kırıkhan 120 bin civarı nüfusu ile Hatay'ın en fazla nüfusa sahip 6'ıncı ilçesidir. İlçe nüfusunun büyük bir bölümü Türkmenlerden oluşmaktadır. İlçede Sünni Araplar, Kürtler ve az sayıda Çerkesler yaşamaktadır. İlçe nüfusunun en az %80 civarı bir nüfusu Türklerden oluşmaktadır.
Bu akşam size Doğu Anadolu Bölgemizde yer alan Dadaşlar diyarı Erzurum ilimizin etnik yapısını anlatan bir bilgisel hazırladım.
Türk nüfusun aşırı çoğunlukta olduğu ancak güney ilçelerinde Kürt nüfusun da fazla olduğu bir il.
RT sayısını çok olursa daha fazla kişiye ulaşırız.

Erzurum ilimiz Doğu Anadolu Bölgesinde yer alır. Toprak olarak çok geniş bir ildir. Bir ucu Karadeniz Bölgesine kadar dayanır. Türkiye'nin 29, Doğu Anadolu Bölgesi'nin 3'üncü büyük kentidir. İl merkezi oldukça kalabalıktır.
Erzurumlulara dışarda dadaş denilse de Erzurum'un Türkleri sadece dadaş der kendine. Kürtler ve Aleviler kendilerini dadaş olarak tanımlamaz. Türk Aleviler de Dadaş demez kendine genelde.
Bu sabah yazacağımız ve akşama bıraktığımız Kars'a bağlı bir ilçe olan Arpaçay'ın etnik yapısını anlatan bilgisele başlıyorum.
Kars sınırları içinde Türk nüfusu oranının en yüksek olduğu iki ilçeden biridir Arpaçay.
Beğeni ve RT yüksek olursa daha fazla kişiye ulaşırız.
Kars'ın birçok ilçesi gibi dışarıya oldukça fazla göç veren bir ilçedir. Nüfusu her geçen yıl daha da düşmekte olan bir ilçedir.
17 bin civarı nüfus vardır. Bunun 3 bini ilçe merkezinde geri kalan ise kırsalda yer almaktadır.
Arpaçay ilçesi Türk nüfusunun çeşitli olduğu da bir ilçedir. İlçede Yerli denilen Türkler, Ahıska Türkleri, Terekemeler ve Azerbaycan Türkleri Türk nüfusunu oluşturmaktadır.
Elazığ ilimiz Doğu Anadolu'nun en büyük illerinden biridir. İl merkezinde 440 ve diğer 10 ilçede 150 bin olmak üzere 590 bin civarı nüfusu vardır.
İl merkezi dahil bütün ilçelerdeki etnik ve mezhepsel yapıyı anlatmaya başlıyoruz.
Videonu da hazırladım
Elazığ ilimizle alakalı konuşmalarda Gakkoş deyimini çokça duyarsınız. Gakkoş lafı tıpkı Dadaş gibi Elazığ'lıların lakabıdır. Aslında Diyarbakır Ergani'deki Kakolar gibi ildeki Türk nüfus için bu tabir genellikle kullanılır.
Ermenice konuşup, Grek alfabesi kullanarak Türkçe yazan Ortodoks Rum sayılan Hay Horomlar.
Hepsinin de ortak kaderi Yunanlılaştırılmaya çalışılmaları ve bir bunu yaparken dinin(Ortodoksluğun) kullanılması.
Malazgirt’te Selçuklulara karşı savaşan Romen Diyojen’in ordusunda Hıristiyan Türklerin olduğu bilinmektedir.11. yüzyıldan itibaren, Bizans kaynaklarında Aksuhos, Maniakes, Kaloufes (Halife), Prosouch, Tziglognos, İsak, İsa, İlhan, Kutlumuş gibi pek çok aile ‘Türkopoulos’ denilir
İşte Karamanlı Ortodoks Türklerin eskiden bu yana Anadoluda olan Kuman, Peçenek ve Uz(Oğuz) Türklerinin soyundan geldiği söylenir.
Orta Asya'dan gelirken İslamiyete geçerek gelen Türkler ile alakaları yoktur ve çok daha önce gelmişlerdir.