Στο gif της παρακάτω εικόνας μπορούμε να δούμε εκτροπή της κύριας δέσμης radar διάταξης φάσης, κατά γωνία θ.
Το gif αναφέρεται σε διάταξη pesa αλλά ο μηχανισμός εκπομπής μοναδικής δέσμης για διάταξη aesa είναι κοινός (1)
Είναι εμφανές από το αρχικό gif πώς η διέγερση των στοιχείων ακτινοβολίας πραγματοποιείται διαδοχικά, με τα στοιχεία εκπομπής στο κάτω μέρος της εικόνας να προηγούνται χρονικά των ανωτέρω στοιχείων.
Είναι ταυτόχρονα εμφανές πως σχηματίζεται το μέτωπο κύματος (2)
Για εκτροπή της δέσμης κατά γωνία θ από την κάθετο στην κεραία η φάση διέγερσης των στοιχείων διαδοχικά από κάτω προς τα πάνω πρέπει να προηγηθεί της επόμενης κατά διαφορά φάσης Δφ που μαθηματικά ισούται με Δφ=2π(dsinθ/λ). (3)
Όπου d είναι η απόσταση μεταξύ των στοιχείων και λ η απόσταση ενός μήκους κύματος.
Όπως είναι εμφανές αυξάνοντας την γωνία εκτροπής θ από την κάθετο στην κεραία η πλευρά του τριγώνου που καταδεικνύει από τα βέλη στο παρακάτω σχήμα μειώνεται αντιστοίχως (4)
Η πλευρά αντιστοιχεί στο αποτελεσματικό διάφραγμα του ραντάρ.
Επίσης είναι εμφανές πως η αύξηση της γωνίας θ οδηγεί σε μειωμένη προβαλλόμενη επιφάνεια της διάταξης στο αποτελεσματικό διάφραγμα (5)
Στην ανωτέρω εικόνα πχ που η γωνία θ είναι περί των 30° το τελευταίο κάτω στοιχείο λήψης εκπομπής είναι εκτός της προβαλλόμενης επιφάνειας της διάταξης στο αποτελεσματικό διάφραγμα (6)
Είναι εμφανές ότι για μεγάλη αύξηση της γωνίας θ μεγάλο ποσοστό της διάταξης της κεραίας τίθεται εκτός
Επιπρόσθετα η μείωση της επιφάνειας (στοιχείων) λήψης σε σχέση με αυτή της επιφάνειας εκπομπής συνεπάγεται και πτώση της απολαβής της κεραίας (gain)
Η μείωση του (7)
αποτελεσματικού διαφράγματος, της προβαλλόμενης επιφάνειας της διάταξης, αλλά και της απολαβής της κεραίας είναι ανάλογες του συνημιτονου θ (θ γωνία εκτροπής).
Και όπως γνωρίζουμε η συνημιτονοειδής καμπύλη είναι της παρακάτω μορφής(8)
Είναι η εξήγηση γιατί το μέγιστο χρησιμοποιήσιμο FoR μιας διάταξης aesa περιορίζεται γενικά στις +-60° περίπου. Καθώς πέρα των 60° η υπονόμευση των επιδόσεων είναι δραματική.
Απλοί μηχανισμοί υπέρβασης αυτών των ορίων της φυσικής αποτελούν οι μηχανισμοί κύλισης ή (9)
επανατοποθέτησης της κεραίας aesa όπως γνωρίζουμε από τις διατάξεις ραντάρ του gripen NG ή του Eurofighter ενδεικτικά.
Σε σχέση όμως με σταθερές διατάξεις, όπως αυτές των πλοίων, οι μόνες δυνατότητες αντιστάθμισης των κανόνων της φυσικής είναι
α)Οι αλληλοκαλυπτόμενοι τομείς(10)
από διαδοχικές κεραίες. Για αυτό κ συνήθης πρακτική είναι αυτή των τετραπλών στατικών διατάξεων όπου το FoR της κάθε κεραίας περιορίζεται στις - +45°
β)Η αύξηση των στοιχείων δηλαδή η αύξηση της ισχύος εκπομπής για περισσότερη ενέργεια στον χρόνο επί του σημείου ενδιαφέροντος(11)
Για αυτόν ακριβώς τον λόγο όταν υπάρχει διαφορά του λόγου πλάτους/ύψους μιας κεραίας aesa πέραν της μονάδος ή κεραία έχει διαφοροποίηση και στην αποτελεσματικότητα εκτροπής της δέσμης κατά ανύψωση ή αζιμούθιο.
Μία "πλατιά" κεραία με περισσότερα trms στο οριζόντιο επίπεδο (12)
είναι βελτιστοποιήμενη για έρευνα/εκτροπή δέσμης στο οριζόντιο επίπεδο ενώ αντίστοιχα μια "ψηλή" κεραία για έρευνα/εκτροπή δέσμης στο κατακόρυφο (end)
Κάπου εδώ να σημειώσουμε οτί η πιο προωθημένη εκδοχή της μελέτης της ernst & young , που αφορά τα μέτρα που πρέπει να παρθούν για την επιβιωσιμότητα του ναυπηγοεπισκευαστικού κλάδου στην χώρα είναι αυτή που δημοσιεύτηκε στις 10/1/2020 στην Real News της Κυριακής (1)
Σύμφωνα με αυτήν ήταν απαραίτητο έναν κούρεμα προσαυξήσεων αλλά ίσως και χρέους στα ναυπηγεία Ελευσίνας από τα 500 στα 300 εκ ευρώ. Επειδή από μόνο του δεν αρκούσε χρειαζόταν ταυτόχρονα και η ανάθεση και των 4 (οχι μόνο των 3) νέων φρεγατών του ΠΝ στην Ελευσίνα. Επειδή ούτε τα(2)
ανωτέρω δεν ήταν αρκετά έπρεπε και ο εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ 200 να εκτελεστεί από τα ναυπηγεία Ελευσίνας. Επειδή όμως ούτε τα ανωτέρω ήταν αρκετά , σύμφωνα με την εκδοχή της μελέτης βιωσιμότητας του κλάδου της e&y που δημοσίευσε η real, αναγκαία ήταν κ η απευθείας ανάθεση για(3)
Μαγική σφαίρα δεν έχουμε.
Δεν έχεις κ κάνεις. Για τις istanbul class έχουμε κάνει στο παρελθόν εκτίμηση των δυνατοτήτων τους άλλα και της λογικής του Τουρκικού πολεμικού ναυτικού. Με όλη την ασάφεια και αβεβαιότητα που εμπεριέχει κάθε πρόβλεψη.
Εκεί που δεν υπάρχει ασάφεια (1)
Είναι στον παρελθόν.
Παρελθόν 1
Το μακρινό 2000 επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου υπογράφεται το αρχικό συμβόλαιο για την κατασκευή 3 τπκ κλάσης super vita αξίας 150 δις δρχ
Το 2003 υπογράφεται η ύψους ~268 εκ ευρώ προαίρεση για 2 επιπλέον πλοία.
Το 2008 υπογράφεται πρόσθετο (2)
συμβόλαιο για 2 επιπλέον πλοία ύψους 299 εκ ευρώ.
21 χρόνια μετά την αρχική σύμβαση και 12 χρόνια μετά την τελευταία το ΠΝ έχει ουσιαστικά παραλάβει 5 πλοία της κλάσης. Στο 6ο πλοίο της κλάσης που τυπικά έχει παραδοθεί στο ΠΝ εκτελούνται ακόμα εργασίες, ενώ η ημερομηνία (3)
Στο ετήσιο συνέδριο του Surface Navy Association ο Vice Admiral Jim Kilby παρουσιάζει μια εικόνα της μελλοντικής σύνθεσης του στόλου Επιφανείας του USN (1)
Ο σεσημασμένος @D__Mitch παρατηρεί ότι από την μελλοντική εικόνα των μάχιμων πλοίων επιφάνειας λείπει η lcs class. Ο γνωστός χρήστης του Twitter που ανέβασε το post του απαντάει ότι είναι το ακριβώς πάνω από την αναγραφή "Combatant force" στην παρακάτω εικόνα (2)
Δεν μοιάζει με Lcs class βέβαια (ενδεικτικά ο βολβός στην πλώρη) αλλά θα μπορούσε πολύ απλά να αποδωθεί σε λάθος ή επιπόλαια γραφιστική απεικόνιση. Λίγες ημέρες μετά στα πλαίσια του ίδιου συνεδρίου αξιωματούχος του USN (3)
Κ θα πει κανείς "Γ@μησε μας ρε Τρίαινε πρωινιάτικο. Άσε την μίρλα κ βάλε κάνα Rafale φωτό να γουστάρουμε"
Παιδιά δεκτόν. Απλά επειδή αυτά τα βλέπετε κ αλλού, προσπαθώ να σας μυήσω λίγο στον Πασοκικό τρόπο σκέψης.
Για να μην έχεταε κενά κ για να προχωράτε με ασφάλεια στη ζωή(1)
Έχεις δύο ναυπηγεία λοιπόν προβληματικά απέναντι, να κοιτιούνται, το ένα με το άλλο.
Το ένα πτωχευμένο που εκποιεί περιουσιακά στοιχεία και το άλλο εν λειτουργία με τεράστια χρέη.
Το ένα πληρώνεις καμία 70άρα εκ κ το παίρνεις (30 δίνει η ernst&young για αντίστοιχη (2)
διαδικασία στην Ελευσίνα, αλλά αυτοί δεν είναι πασοκ κ κάνουν και λάθη όταν στήνουν πλαίσια), κ στο άλλο πρέπει να διαπραγματευτείς καμία 500 εκ χρέη, να πέσει ψαλίδι σε προσαυξήσεις (ή κ κεφάλαιο), να πέσουν στα 300 εκ(όπως λέει και η e&y), να τα αναλάβεις για τα υπόλοιπα (3)
Αγαπάμε Rafale αλλά η προμήθεια των 18 αεροσκαφών πρέπει να αποτελέσει πρότυπο για τους λοιπούς Κλάδους των των Ενόπλων Δυνάμεων στα παρακάτω σημεία : 1) Ταχύτητα με την οποία διεκπεραιώθηκε η Σύμβαση. Η οποία είναι εντυπωσιακή και αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια σε Υπουργείο (1)
ΔΕΝ πρέπει να αποτελέσει πρότυπο στους παρακάτω τομείς :
1) Σαν μια διαδικασία η όποια παρακάμπτει το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο προμηθειών. Με παράκαμψη της σχετικής νομοθεσίας με κατάθεση ξεχωριστών νομοθετημάτων. Το κατεπείγον της προμήθειας(2)
δικαιολογεί την επιλογή της συγκεκριμένης μεθόδου αλλά δεν μπορεί να αποτελεί νόρμα. Η ισχύουσα νομοθεσία πρέπει κάποια στιγμή να αναθεωρηθεί και όλες οι προμήθειες να περνούν απαρέγκλιτα μέσα από αυτή.
2) Σαν πλαίσιο μέσω του οποίου εξοπλιστικές συμβάσεις εξοφλούν πολιτικά (3)