Παίρνω αρκετά emails και μηνύματα με ερωτήσεις για την κολχικίνη. Αξίζει ο "ντόρος" που γίνεται; Υπάρχει χώρος για αισιοδοξία; Θα είναι ένα σημαντικό εργαλείο κατά της πανδημίας ή θα είναι μια νέα...υδροξυχλωροκίνη;
Ας δούμε περί τίνος πρόκειται.
Θρεντ 👇
Κατ'αρχήν, λίγα προκαταρκτικά λόγια για την κολχικίνη, το οποίο είναι ένα γνωστό μας φάρμακο που χρησιμοποιείται από το 1961 ενάντια στην ουρική αρθρίτιδα (gout), διακόπτοντας τον κύκλο της εναπόθεσης κρυστάλλων ουρικού μονονατρίου στους ιστούς των αρθρώσεων. 1/
Εκτός όμως από αυτή τη δράση, η κολχικίνη αναστέλλει μια σημαντική λειτουργία των λευκών κυττάρων μας, αλλά & σημαντικών φλεγμονώδων παραγόντων.
Γι' αυτό και είναι "ανοσοτροποποιητικό" φάρμακο - δλδ επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα, έχοντας σημαντική αντιφλεγμονώδη δράση. 2/
H κολχικίνη έχει ελάχιστες παρενέργειες. Αλλά λόγω του τρόπου δράσης της, έχει κάποιες αντενδείξεις. Δεν συνιστάται σε ασθενείς με νεφρική ή ηπατική δυσλειτουργία, σε ασθενείς με προβλήματα μυελού των οστών ή χαμηλά λευκά αιμοσφαίρια, αλλά και σε ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα. 3/
Ένα σημαντικό θέμα της κολχικίνης είναι το στενό θεραπευτικό της παράθυρo (το εύρος της δόσης της σε σχέση με την τοξικότητά της). Μια υπερδοσολογία μπορεί να επιφέρει αρκετές παρενέργειες, μέχρι και θάνατο (ανάλογα τη δόση).
Θα επανέλθω σε αυτό.. 4/
Πάμε να δούμε τώρα πως συνδέεται η κολχικίνη με την COVID19.
Εδώ και μήνες υπήρχαν αρκετές προκαταρκτικές μελέτες με δεδομένα, τα οποία ήταν θετικά ώστε να προχωρήσει σε κλινική μελέτη φάσης 3. ard.bmj.com/content/early/…
5/
Τον Μάρτιο του '20, η Καναδική μελέτη COLCORONA ξεκίνησε να μελετάει την κολχικίνη σε ασθενείς πρόσφατα διαγνωσμένους με COVID19, σε σύγκριση με placebo, με καθημερινή χορήγηση για 30 ημέρες, συγκρίνοντας θανάτους και περιθάλψεις.
Το πρωτόκολλο εδώ: clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT04…
6/
Πριν η μελέτη ολοκληρωθεί, οι ερευνητές αποφάσισαν να βγάλουν μια *ανακοίνωση* η οποία δίνει *κάποια* πολύ λίγα προκαταρκτικά δεδομένα τα οποία θεώρησαν σημαντικά. Ποια είναι αυτά;
Η ανακοίνωση εδώ: app.cyberimpact.com/newsletter-vie…~~
7/
1. Ανάλυση σε 4159 συνολικά ασθενείς (διαγνωσμένους με COVID19 μέσω PCR) η χρήση της κολχικίνης έδειξε στατιστικά σημαντική μείωση ρίσκου θανάτου κατά 44%, μείωση περίθαλψης κατά 25% και μείωση χρήση αναπνευστήρα κατά 50%, σε σύγκριση με placebo.
Δεν γνωρίζουμε λεπτομέρειες.. 8/
2. Η ανακοίνωση όμως λέει και κάτι άλλο:
"Τα δεδομένα της μελέτης δείχνουν ότι η κολχικίνη μείωσε κατά 21% το ρίσκο θανάτου ή τις περιλάθψεις σε ασθενείς 4488 με COVID19 και το αποτέλεσμα *πλησίασε* τη στατιστική σημαντικότητα". Τι σημαίνει αυτό και γιατί είναι σημαντικό;
9/
...Και γιατί χρειάστηκε να βγεί το δεύτερο συμπέρασμα, που είναι σε 329 ασθενείς περισσότερους απ'το πρώτο;
Stay with me.. 10/
Από αναφορές φαίνεται ότι έγινε το εξής:
Αυτοί οι 329 εθελοντές μπήκαν στη μελέτη μετά "από επιβεβαίωση συμπτωμάτων ή οικογενειακό ιστορικό", αλλά χωρίς επιβεβαιωμένο PCR. Όταν ΔΕΝ τους συμπεριέλαβαν στην ανάλυση, τότε φτάσανε στο 1. Όταν τους συμπεριέλαβαν, φτάσανε στο 2.
11/
Το 2 δηλαδή λέει ότι τα θετικά δεδομένα "φαίνονται" να είναι αληθινά, αλλά αφού δεν υπάρχει στατιστική σημαντικότητα δεν μπορείς να είσαι σίγουρος αν πρόκειται για τυχαίο γεγονός.
Βεβαίως αυτού του είδους τα προβλήματα είναι φυσιολογικά σε κλιν. μελέτες με λίγους ασθενείς.
12/
Η μελέτη λοιπόν αφήνει κάποια ερωτηματικά.
Αλλά ο Jean-Claude Tardif που ηγείται της μελέτης είπε ότι δεδομένου των αποτελεσμάτων που έχουν στα χέρια τους αποφάσησαν να λήξουν πρόωρα τη μελέτη και να δημοσιεύσουν τα αποτελέσματα (σύντομα, μετά την ανακοίνωση).
13/
Η απόφαση αυτή ήρθε μετά από τη σύμφωνη γνώμη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων της μελέτης (Data Safety & Monitoring). Ο Δρ Marc Pfeffer (Ιατρική Σχολή Harvard) μέλος της επιτροπής, είπε ότι πιστεύει πως τα δεδομένα είναι θετικά & σημαντικά, και θα το δούμε στη δημοσίευση τους.. 14/
Τέλος, θυμάστε που είπα πριν για τοξικότητα υπερδοσολογίας; Η δόση της κολχικίνης στη μελέτη ήταν 0.5mg x2/ημέρα για 3 ημέρες, και μετά 0.5μg/ημέρα για 27 ημερες.
Η τοξικότητα της υπερδοσολογίας της κολχικίνης εμφανίζεται στα 35mg (για έναν ασθενή 70κιλων). Αρκετή διαφορά.. 15/
Που καταλήγω ως συμπέρασμα;
1⃣ Δεν έχουμε δει τα νούμερα ώστε να μπορεί κανείς (εγώ ή οποιοσδήποτε συνάδελφος) να κάνει ουσιαστική κριτική/αξιολόγηση. Βασιζόμαστε σε μια ανακοίνωση μόνο. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρχει αυτοσυγκράτηση, μέχρι την δημοσίευση τους.
16/
2⃣ Αυτά που ανακοίνωσαν οι Καναδοί, ΑΝ επιβεβαιωθούν, θα είναι εντυπωσιακά. Μπορεί να μην μιλάμε για θεραπεία, αλλά οποιαδήποτε μείωση περίθαλψης & θανάτων είναι όχι μόνο ευπρόσδεκτη, αλλά και απαραίτητη σε αυτή τη φάση της πανδημίας με τα συστήματα υγείας να πιέζονται.
17/
3⃣ Οποιαδήποτε επίσπευση έκτακτης χρήσης της κολχικίνης είναι πρώιμη, διότι το μόνο που έχουμε είναι μια ανακοίνωση και αυτή με ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ λίγα νούμερα. Αν κάθε κλινική απόφαση βασίζεται σε μια ανανακοίνωση, τότε θα χάσουμε το μέτρο της επιστημονικής κρίσης. ΑΛΛΑ.... 18/
4⃣ ..εδώ έρχεται μια ερώτηση:
Θεωρούμε πως το ρίσκο βαριάς νόσου ή θανάτου σε ευπαθείς ομάδες ΣΗΜΕΡΑ, υπερέχει του ρίσκου παρενεργειών ή υπερδοσολογίας ή κινδύνου στην υγεία του ασθενούς από ένα πολύ γνωστό φάρμακο, εφόσον υπάρχει ιατρική επίβλεψη;
✅Εγώ θεωρώ πως ναι.
19/
Επίσης θεωρούμε ότι το όφελος από μια, έστω ΠΙΘΑΝΗ και όχι σίγουρη, ποσοστιαία μείωση περίθαλψης ή θανάτου, υπερέχει το ρίσκο στην υγεία των ασθενών από μια χρήση ενός γνωστού φαρμάκου, μετά από επίβλεψη/σύσταση γιατρού;
✅Ξανά, εγώ θεωρώ πως ναι.
20/
Επομένως θεωρώ πως, κατ'αρχάς, η απόφαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας της Ελλάδος για την άδεια έκτακτης χρήσης της κολχικίνης σε ασθενείς COVID19, ήταν η σωστή.
Και εδώ έρχεται ένα δεύτερο... ΑΛΛΑ.. 21/
Δεν θα πρέπει να επαναλάβουμε τα λάθη της υδροξυχλωροκίνης, όπου υπήρχε κατάχρηση συνταγογράφισης (από γιατρούς) και χρήσης (από ασθενείς). Κάτι τέτοιο θα αποφέρει περισσότερους κινδύνους παρά οφέλη. Η συνταγογράφιση θα πρέπει να ελέγχεται από εθνικά συστήματα παρακολούθησης.
22/
Φυσικά το θέμα της υδροξυχλωροκίνης ηταν διαφορετικό. Εκεί ΔΕΝ είχαμε κλινικές μελέτες Φάσης 3 με δεδομένα, και προχωρήσαμε στην χρήση της. Εδώ μιλάμε για ολοκληρωμένη μελέτη Φ3, αλλά χωρίς δημοσιευμένα δεδομένα. Η διαφορά αυτή είναι σημαντική για μια κλινική απόφαση.
23/
Σήμερα υπάρχουν ΜΟΝΟ δύο θεραπευτικές λύσεις σε ασθενείς με κορωνοϊό ΕΚΤΟΣ νοσοκομειακής περίθαλψης: συνθετικά αντισώματα και θεραπεία με πλάσμα. Τα οποία δεν είναι ευρέως διαθέσιμα.. Υπάρχει ΜΕΓΑΛΗ ανάγκη για μια θεραπεία σε αρχικούς ασθενείς. 24/ jamanetwork.com/journals/jama/…
Η κολχικίνη, ΑΝ επιβεβαιωθεί η οφέλημη δράση της, θα ειναι το πρώτο φάρμακο που θα είναι διαθέσιμο σε ασθενείς εκτός νοσοκομείου, με το πλεονέκτημα της χρήσης δια στόματος, και με μηχανισμό δράσης που είναι ΠΟΛΥ σχετικός με την χειροτέρεψη ασθενών (ανοσοποιητικό).
25/
Το αν έχει βοηθητική δράση θα την δούμε και σε αποτελέσματα άλλων μεγάλων μελετών που τρέχουν, όπως η μελέτη RECOVERY που ενσωμάτωσε πρόσφατα και την κολχικίνη στο πρωτόκολλο. ΑΝ δούμε θετική δράση σε διαφορετικές μελέτες, θα είναι καλό σημάδι. 26/ recoverytrial.net/news/colchicin…
Κλείνω λέγοντας αυτό.
Στην αρχή είχαμε την υδροξυχλωροκίνη, μετά την ιβερμεκτίνη, τώρα την κολχικίνη. Πολλές προβληματικές μελέτες, αρκετές αμφίρροπες, λίγες σημαντικές, κάποιες με θετικά δεδομένα.
Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εγώ κρατάω μικρό καλάθι....
27-.
ΥΓ: Εμπιστευόμαστε την κρίση των ειδικών, σε αυτή την περίπτωση των ρευματολόγων, που συνταγογραφούν χρόνια το φάρμακο αυτό και ξέρουν περισσότερα από εμάς για την ασφάλειά του & το προφίλ του.
Στη δική μου περίπτωση βασίζομαι στον καλό συνάδελφο @konstparperi για άποψη.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Το Ισραήλ είναι πιο μπροστά από όλους στους εμβολιασμούς. Τα πρώτα δεδομένα για τη δράση του εμβολίου που βγαίνουν από εκεί είναι εντυπωσιακά και μας δίνουν μια γεύση για το το τι θα πρέπει να περιμένουμε και εμείς. Μίνι-θρεντ 👇
Το Ισραήλ, με 9εκ πλυθησμό, έχει εμβολιάσει πάνω από 1.8εκ πολίτες (δλδ 20% του πλυθησμού!), εκ των οποίων 500χιλ με τη δεύτερη δόση.
[H ιστοσελίδα στα Ισραηλινά, αλλά έχει και μετάφραση στα Αγγλικά] clalit.co.il/he/info/servic…
Αυτή η κάλυψη είναι πολύ μεγαλύτερη ποσοστιαία στον πληθυσμό μεγαλύτερης ηλικίας, που φτάνει μέχρι και 50% στους 70-79!
Σήμερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) θα αξιολογήσει την αίτηση έγκρισης του δεύτερου εμβολίου κατά του COVID19 για την Ευρώπη, αυτό της Moderna. Είναι μια πολύ σημαντική στιγμή.
Ας δούμε περί τίνος πρόκειται. 🧵👇 1/
Κατ'αρχήν η ΕΕ έχει κάνει συμφωνία για 80 + 80εκ εμβόλια από την Moderna. Σημαντικός αριθμός, αλλά καλύπτει μόνο ένα ποσοστό που Ευρωπαϊκού πληθυσμού. Αυτή τη στιγμή όμως,, χρειαζόμαστε όσο πιο πολλά εμβόλια γίνεται. 2/ ec.europa.eu/commission/pre…
Ας δούμε λίγο σύντομα τις ημερομηνίες πρώτα.
Η Moderna κατέθεσε αίτηση έγκρισης στον ΕΜΑ στις 1 Δεκ 20. Τα τελευταία δεδομένα για την ποιότητα της παρασκευής των εμβολίων της τα κατέθεσε στον ΕΟΦ στις 17 Δεκ 20, λίγο πιο νωρίς από το προγραμματισμένο. 3/ ema.europa.eu/en/news/update…
Πριν κάποιους μήνες άκουγα συνεχώς την πρόταση "να κάνουμε ταυτόχρονα μαζικά τεστ όλου του πληθυσμού", δλδ αυτό που έκανε (μόνο) η Σλοβακία 🇸🇰.
Και που κατέληξε τελικά αυτό το "πείραμα";
Κατ'αρχήν η Σλοβακία τέσταρε δύο φορες τον πληθυσμό της, αρχές Νοε, συνολικά τα 2/3! Και μαλιστα, επιπλέον των μέτρων. Ήταν πολύ αποτελεσματικοί στην εύρεση πολλών "κρυφών" κρουσμάτων. Μέσα σε 1 μήνα μείωσαν τις εβδομαδιαίες μολύνσεις τους κατά 55%! fastcompany.com/90577240/slova…
Από 16863 εβδομαδιαία κρούσματα που είχαν 26 Οκτ, μειώθηκαν σε 9375 εβδομαδιαία στις 23 Νοε. 👏
Σίγουρα εντυπωσιακό.
Με το σημερινό φύλλο του @politis_news, συμπληρώσαμε με τον συναδελφο @TsioutisC 12 συνεχόμενες εβδομάδες της στήλης "H Επιστήμη δίπλα στον Πολίτη", μέσω της οποίας απαντήσαμε σε 79 ερωτήσεις πολιτών και παραθέσαμε 40 σύντομες αναφορές, όλα σχετικά με την πανδημία.
Συνεχίζουμε.
Και για να αποφευχθούν παρεξηγήσεις, η προσπάθεια είναι φυσικά εθελοντική και η πρωτοβουλία ήταν των συγγραφέων.
Καμιά φορά και τα προφανή είναι απαραίτητα να λέγονται.
Τρία είναι τα σημαντικά ερωτήματα για τις μεταλλάξεις του στελέχους που βρέθηκε στη Μ.Βρετανία:
1️⃣ Αυξάνει τη μεταδοτικότητα του ιού;
2️⃣ Προκαλεί πιο βαριά νόσηση;
3️⃣ Επηρεάζει αρνητικά τα εμβόλια;
Οι απαντήσεις που προκρίνονται είναι:
ΝΑΙ, ΟΧΙ, ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ.
Επεξηγώ 🧵👇 1/
Κατ'αρχήν μια σύντομη απλή επεξήγηση για τις μεταλλάξεις:
Οι ιοί αναπαράγονται σε δισ/μύρια αντίγραφα στο σώμα μας, πολύ γρήγορα. αντιγράφοντας από γενιά σε γενιά το γενετικό τους υλικό. Αυτή η γρήγορη αντιγραφή επιφέρει συχνά "λάθη".. 2/
Είναι σαν να μεταφέραμε εμείς μια πολυπλοκη πληροφορία από άνθρωπο σε άνθρωπο κ μετά από δις ανθρώπους η πληροφορία να έχει "αλλοιωθεί" σε σχέση με την αρχική. Πλήρως αναμενόμενο & φυσιολογικό. Το γενετικό υλικο των ιών να ΑΛΛάζει ΜΕΤΑ απο πολλές αντιγραφές (=να μεταλλάσεται).
3/
Σε λίγες ημέρες θα συγκλιθεί ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων για να αποφασίσει για την έγκριση του εμβολίου της Pfizer & τις ειδικές οδηγίες που θα ακολουθήσουμε στην Ευρώπη.
Δείτε παρακάτω τα 3 σημεία που υπογράμμισα σε σύντομη τοποθέτησή μου στον Οργανισμό στις 11 Δεκ.