Τρία είναι τα σημαντικά ερωτήματα για τις μεταλλάξεις του στελέχους που βρέθηκε στη Μ.Βρετανία:
1️⃣ Αυξάνει τη μεταδοτικότητα του ιού;
2️⃣ Προκαλεί πιο βαριά νόσηση;
3️⃣ Επηρεάζει αρνητικά τα εμβόλια;
Οι απαντήσεις που προκρίνονται είναι:
ΝΑΙ, ΟΧΙ, ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ.
Επεξηγώ 🧵👇
1/
Κατ'αρχήν μια σύντομη απλή επεξήγηση για τις μεταλλάξεις:
Οι ιοί αναπαράγονται σε δισ/μύρια αντίγραφα στο σώμα μας, πολύ γρήγορα. αντιγράφοντας από γενιά σε γενιά το γενετικό τους υλικό. Αυτή η γρήγορη αντιγραφή επιφέρει συχνά "λάθη"..
2/
Είναι σαν να μεταφέραμε εμείς μια πολυπλοκη πληροφορία από άνθρωπο σε άνθρωπο κ μετά από δις ανθρώπους η πληροφορία να έχει "αλλοιωθεί" σε σχέση με την αρχική. Πλήρως αναμενόμενο & φυσιολογικό. Το γενετικό υλικο των ιών να ΑΛΛάζει ΜΕΤΑ απο πολλές αντιγραφές (=να μεταλλάσεται).
3/
Οι μεταλλάξεις γίνονται τυχαία. Οι περισσότερες δεν επιφέρουν καμία διαφορά στην βιολογία ή παθολογία του ιού, απλά καταγράφονται σε μελέτες. Κάποιες λίγες όμως μπορούν να δώσουν στον ιό ένα πλεονέκτημα (πχ αποδοτηκότερη μετάδοση). Αυτές είναι που μας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα..🤔
4/
Φυσικά, σε μια πανδημία, επειδή είναι πολλοί οι μολυσμένοι (και άρα πάρα πολλές οι "αντιγραφές") είναι συχνότερες οι μεταλλάξεις που βλέπουμε και άρα περισσότερο πιθανό να βρεθεί μια τέτοια μετάλλαξη που θα αποδώσει κάποιο πλεονέκτημα στον ιό.
Επομένως το περιμέναμε..
5/
Τις μεταλλάξεις στον κορωνοϊό ξεκινήσαμε να τις βλέπουμε από την αρχή (Ιανουάριο). Καταγράφονταν και μελετώνταν από τότε. Στον ιστοτόπο NextStrain.Org μπορείτε να τις δείτε όλες και με χρονολογική σειρά. Κάθε χρωματιστή τελεία στο εικονογράφημα είναι μεταλλάξεις!
6/
Στην Μ.Βρετανία υπάρχει ένα consortium που μελετάει μεταλλάξεις του κορωνοϊού που παρουσιάζονται στο νησί, από την αρχή. Αυτοί βρήκαν και το στέλεχος που μας απασχολεί σήμερα και ενημέρωσαν έγκαιρα τον ΠΟΥ (ένα μπράβο στη δουλειά τους είναι λίγο 👏).
7/
cogconsortium.uk
Γιατί όμως τόσο ενδιαφέρον για αυτό το συγκεκριμένο στέλεχος, αφού έχουμε βρεί τόσες μεταλλάξεις ήδη;
Το στέλεχος της Μ.Βρετανίας (ονομάζεται Β.1.1.7) είναι το πρώτο που βλέπουμε να παίρνει ένα σημαντικό πλεονέκτημα ο ιός.. Και εδώ ξεκινάει η απάντηση των 3 ερωτημάτων.
8/
Κατ'αρχήν το στέλεχος της Μ.Βρετανίας δεν έχει μόνο 1 μετάλλαξη, αλλά 17! 👇
Από αυτές, οι 14 ορίζουν κάποιες αλλαγές στον γενετικό κώδικα, αλλά μόνο 3 είναι αυτές που μας ενδιαφέρουν περισσότερο (προς το παρόν) καθώς αυτές φαίνονται να επηρεαζουν την βιολογία & παθολογία του.
9/
Και οι 3 αυτές βρίσκονται στην κορώνη του ιού (= η πρωτεϊνη που χρησιμοποιεί ο ιός για να μπει και να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα).
Πάμε να τις δούμε;
10/
Η πρώτη είναι η μετάλλαξη Ν501Υ η οποία βρίσκεται σε σημαντικό σημείο της κορώνης του ιού. Αυτή τη μετάλλαξη την εχουμε ήδη μελετήσει στο εργαστήριο κ ξέρουμε ότι αυξάνει τη σύνδεση του ιού με τα ανθρώπινα κύτταρα!
11/
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32841599/
Επίσης η ίδια μετάλλαξη έχει δείξει σε πειράματα στα ποντίκια οτι αυξάνει τη μολυσματικότητα & τη μετάδοση του ιου. Επομένως γνωρίζουμε τι μπορεί να κάνει και το έχουμε αποδείξει.
12/
science.sciencemag.org/content/369/65…
Η δεύτερη μετάλλαξη (P681H) βρίσκεται σε ένα άλλο σημείο της κορώνης (Furin Cleavage Site) & χρησιμοποιείται και αυτό για να εισέλθει ο ιός στα κύτταρα μας. Έχουμε μελετήσει και αυτή την μετάλλαξη στο εργαστήριο και σε κύτταρα και σε ποντίκια!
13/
biorxiv.org/content/10.110…
Η τρίτη μετάλλαξη (69-70del) είναι μια "αφαίρεση", δλδ λείπουν δύο αμινοξέα από την πρωτεϊνη (κορώνη) του ιού. Αυτή έχει βρεθεί κ σε προηγούμενα στελέχη, μαζί με άλλες μεταλλάξεις. Εκτιμάται ότι βοηθάει τον ιό να ξεφεύγει από κάποια αντισώματα.
14/
biorxiv.org/content/10.110…
Θα παρατηρήσατε ότι ανέφερα πως και οι 3 αυτές μεταλλάξεις έχουν ήδη μελετηθεί, διότι έχουν επανεμφανιστεί σε ξεχωριστά στελέχη η καθεμιά.
Πρώτη φορά όμως τις βλέπουμε και τις 3 μαζί στο ίδιο στέλεχος (σε συνδιασμό με υπόλοιπες), και γι'αυτό υπάρχει η όποια ανησυχία.
15/
Επομένως, το πρώτο ερώτημα που έθεσα στην αρχή, απαντάται με ΝΑΙ - οι μεταλλάξεις του στελέχους αυτού αυξάνουν την μεταδοτικότητά του, πράγμα που φαίνεται από τις μελέτες που προανέφερα.
16/
Επιπλέον, επιδημιολογικά βλέπουμε την αύξηση του Ro από 1.1 σε 1.5 (+0.4) στις περιοχές της Μ.Βρετανίας με το στέλεχος, το οποίο αναφέρεται ωςς 70% αύξηση μεταδοτικότητας από το ECDC.
[@TsioutisC αν λέω κάτι λάθος, πυροβόλα!]
17/
ecdc.europa.eu/en/publication…
Στο δεύτερο ερώτημα που έθεσα, η απάντηση είναι ΟΧΙ - δεν φαίνεται να επηρεάζεται η νοσηρότητα, από τα στοιχεία της Μ.Βρετανίας, δλδ οι μολυσμένοι να έχουν πιο βαριά συμπτώματα ή να εκδηλώνουν βαριά νόσο συχνότερα. Βεβαίως τα στοιχεία αυτά ακόμη μελετώνται και αναλύονται.
18/
Στο δεύτερο ερώτημα που έθεσα, η απάντηση είναι ΟΧΙ - δεν φαίνεται να επηρεάζεται η νοσηρότητα, από τα στοιχεία της Μ.Βρετανίας, δλδ οι μολυσμένοι να έχουν πιο βαριά συμπτώματα ή να εκδηλώνουν βαριά νόσο συχνότερα. Βεβαίως τα στοιχεία αυτά ακόμη μελετώνται και αναλύονται.
19/
Βεβαίως, αυτό δεν σημαίνει ότι η μετάλλαξη είναι αθώα. Αύξηση της μεταδοτικότητας σημαίνει περισσότερα μολυσμένα άτομα κ άρα ίσως περισσότερες μολύνσεις ανθρώπων με υποκείμενα νοσήματα (που ίσως μεταφραστεί σε θανάτους). Είναι νωρίς για υποθέσεις, αλλά το ρίσκο υπάρχει.
20/
Στο τρίτο ερώτημα που έθεσα, η απάντηση είναι ΠΙΘΑΝΩΣ ΟΧΙ - με βάση τις εκτιμήσεις αρκετών επιστημόνων, που βασίζονται στο ότι αυτές οι μεταλλάξεις δεν φαίνεται να μπορούν να αλλάξουν σημαντικά την αναγνώριση & εξουδετέρωση του ιού από τα αντισώματα.
21/
bmj.com/content/371/bm…
Και αυτό γιατί τα αντισώματα αναγνωρίζουν την κορώνη του ιού όπως αναγνωρίζει το κλειδί την κλειδαριά. Λόγω του ΣΧΗΜΑΤΟΣ.
Τα αντισώματα ανανγνωρίζουν μεγάλο μέρος της κορώνης. Οι 3 μεταλλάξεις φαίνεται πως δεν αλλάζουν σημαντικά το σχήμα της κορώνης.
22/
Τις επόμενες ημέρες θα ξέρουμε σίγουρα. Και αυτό γιατί μπορούν να γίνουν τεστ/πειράματα με αυτό το στέλεχος, και με τα ανάλογα αντισώματα (τα οποία παράγονται ως αντίδραση στο εμβόλιο). Θα μπορούμε να δούμε στην πράξη αν αυτά μπορούν ή όχι να εξουδετερώσουν το νέο στέλεχος.
23/
Σημαντικές επιστημονικές πληφορορίες για το στέλεχος θα δείτε στο λινκ εδώ:
virological.org/t/preliminary-…
Αλλά αν ενδιαφέρεστε για μερικά λεπτά απλής επεξήγησης με ακριβείς πληροφορίες, δείτε το παρακάτω βίντεο με τον χαρισματικό Δρ Zubin Damania.

24/-.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Nikolas Dietis ᴾʰᴰ

Nikolas Dietis ᴾʰᴰ Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @Dietis_Lab_UCY

20 Dec
Σε λίγες ημέρες θα συγκλιθεί ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων για να αποφασίσει για την έγκριση του εμβολίου της Pfizer & τις ειδικές οδηγίες που θα ακολουθήσουμε στην Ευρώπη.

Δείτε παρακάτω τα 3 σημεία που υπογράμμισα σε σύντομη τοποθέτησή μου στον Οργανισμό στις 11 Δεκ.

1/3
2/3
3/3
Read 5 tweets
5 Dec
Μια βασική ερώτηση για τα εμβόλια ήταν η εξής: Θα μας προστατεύουν από τη μόλυνση του ιού ή θα αποτρέπουν μόνο τη νόσηση;
Οι Βρετανοί ενέκριναν το εμβόλιο της Pfizer και εξέδωσαν επίσημες οδηγίες που απαντάνε σε αυτό το ερώτημα (και σε άλλα). Υπάρχει όμως ένα "catch"! 🧵👇
1/
Το εμβόλιο της Pfizer πήρε έγκριση στο Η.Β ως "εμβόλιο που αποτρέπει την νόσο COVID19". Με λίγα λόγια, αν εμβολιασθείς δεν θα εκδηλώσεις τη νόσο (δλδ δεν θα νοσήσεις για να χρειαστείς νοσηλεία) και πιθανώς δεν θα έχεις καν συμπτώματα. Tι σημαίνει όμως αυτό για την πανδημία;
2/
Κατ'αρχήν, αυτό δεν είναι λίγο. Θυμίζω ότι ο λόγος που ανησυχούμε για τον κορωνοϊό είναι (κυρίως) γιατί οι μολυσμένοι νοσούν, νοσηλεύονται για καιρό και κάποιοι πεθαίνουν. Το σύστημα υγείας πιέζεται. Αν περνούσαμε τη μόλυνση με χωρίς συμπτώματα, δεν θα ανησυχούσαμε ιδιαίτερα.
3/
Read 25 tweets
28 Nov
Υπάρχει η εντύπωση ότι επειδή τα εμβόλια των Pfizer & Moderna είναι βασισμένα στη νέα τεχνολογία mRNA, σημαίνει δεν γνωρίζουμε πολλά για αυτήν και άρα ίσως δεν είναι ασφαλή εμβόλια.
Ούτε το πρώτο ισχύει, ούτε το δεύτερο!
Εξηγώ σύντομα το γιατί σε ένα θρεντ🧵👇
1/
Όπως πάντα στις βιοϊατρικές επιστήμες, τίποτα καινούριο δεν ξεπηδάει "από το πουθενά" χωρίς να προϋπάρχει μια αλυσίδα μελετών & ερευνών οι οποίες προσέφεραν κομμάτι-κομμάτι στο παζλ της γνώσης που απαιτείται για την εφαρμογή μιας νέας βιοτεχνολογίας.
2/
Η πρώτη επιτυχημένη χορήγηση mRNA σε πειραματόζωα δημοσιεύθηκε το 1990 στο περιοδικό Science. O Jon Wolff & συνεργάτες, που ενδιαφέρονταν για τις δυνατότητες γονιδιακής θεραπείας, έβαλαν mRNA στους μύες ποντικών και επιβεβαίωσαν την παραγωγή της σωστής πρωτεϊνης.
3/
Read 25 tweets
26 Nov
Αυτή είναι μια δύσκολη ερώτηση & η απάντηση που θα δώσω δεν σημαίνει ότι είναι η σωστή, απλά μια προσωπική εκτίμηση:
1️⃣ Πρώτο δεδομένο είναι ότι τα δυο εμβόλια (Pfizer & Moderna) δεν ελέγχθηκαν σε παιδιά στις μελέτες τους. Το πιο *πιθανό* είναι να μην πάρουν έγκριση για παιδιά.
2️⃣ Δεύτερο δεδομένο είναι ότι αυτό της Οξφόρδης, που είχε γκρουπ εθελοντών παιδιά 5-12 ετών, δε γνωρίζουμε αν είχε αρκετούς εγγεγραμμένους εθελοντές (πολύ αμφιβάλλω) και επομένως και αυτό *ίσως* δε πάρει έγκριση για παιδιά.
3️⃣ Τρίτος παράγοντας είναι η δομή μιας οικογένειας: εαν έχει παππού/γιαγιά που συζούν με τα παιδιά ή άτομα με υποκείμενα νοσήματα ή άτομα σε αυξημενο ρισκο νόσησης που δε θα μπορούν να εμβολιασθούν. Για να προστατευτούν αυτά τα ατομα θα πρέπει να εμβολιασθούν όλοι οι άλλοι.
Read 8 tweets
9 Nov
Ίσως το καλύτερο νέο της χρονιάς ήρθε σήμερα:
η Pfizer ανακοίνωσε ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της υπολογίζεται στο 90%. Τι σημαίνει αυτό; Τι δεδομένα υπάρχουν; Τι μένει από εδώ και πέρα;
Ώρα για superThread 🧵👇
1/
Κατ’ αρχήν τι έγινε στην μελέτη της Pfizer και ανακοίνωσαν αυτό το νέο σήμερα;
Για να δούμε τι βρήκαν, μια σύντομη εισαγωγή στο τι έκαναν:
Στην κλινική μελέτη Φάσης 3 του εμβολίου της Pfizer (BNT162b2), συμμετείχαν 43,538 εθελοντές...
2/
..από τους οποίους οι 38,955 πήραν και τις 2 δόσεις του εμβολίου (21 ημέρες διαφορά), ενώ οι υπόλοιποι πήραν εικονικό εμβόλιο (placebo).
H μελέτη προϋποθέτει ότι όλοι αυτοί οι εθελοντές συνέχιζαν τη ζωή τους κανονικά και ελέγχονταν συχνά για COVID19.
3/
Read 24 tweets
7 Nov
Ναι, έχουμε δεδομένα για την περίοδο μετάδοσης. Παραθέτω μια πρόσφατη ανασκόπιση πεδίου κάτω.
Επιγραμματικά τα συμπεράσματα:
1/
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/P… Image
Κατ'αρχήν τα τεστ μπορεί να ερχονται θετικά αλλά να μην είσαι μεταδοτικός, επειδή μπορούν να αναγνωρίσουν και θραύσματα του ιού (και όχι ζωντανό ιό) δινοντας αυτο που λέμε "λανθασμένο θετικό".
Οπότε η θετικότητα του τεστ δε σημαίνει αναγκαστικά και μεταδοτικότητα.
2/
Σχετικά με τη μεταδοτικότητα, υπάρχει αρκετή ποικιλομορφία στα δεδομένα απο διάφορες χώρες και η ακριβή αναγνώριση εαν κάποιος είναι μεταδοτικός ή όχι δεν είναι τόσο εύκολο να αποδειχθεί.
Παρ'όλα αυτά..
3/
Read 4 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!