Size, tramvay yolunu geçirmek için Karaköy Bankalar Caddesi’nde yüzünü traşladığımız Ceneviz Sarayı’nı, “Palazzo del Comune”nin hikayesini anlatayım. Bu yapı, Türkiye’de yaşını bildiğimiz en eski konut. Cenevizli yönetici Montani de Marinis’in Sarayı olarak 1316’da inşa edilmiş.
Ceneviz Podesta Sarayı “Palazzo del Comune” inşa edilirken İtalya’da Cenova’daki “Palazzo del Giorgio” örnek alınmıştır. İstanbul Venedik Büyükelçiliği’nin parçaları kullanılarak, 1260 yılında inşa edilmiş olan “Palazzo del Giorgio”, günümüzde müze olarak işlevlidir.
Galata Podesta Sarayı’na ait gravür, 1847-1856 yıllarında İstanbul’da Sicilyateyn (Sicilya-Napoli Krallıkları) elçisi olarak bulunan Baron Romualdo Tecco’nun çiziminden hareketle yapılmış. Voyvoda-Bankalar Caddesi’ne bakan ön cephenin korunduğu haline dair nadir belgelerdendir.
Karaköy’ü Cadde-i Kebir’e (İstiklal Caddesi) bağlayan Tünel’in inşasından sonra (1875), 1880’lerde Bankalar Caddesi’nden atlı tramvayların geçmesi için düzenlemeler yapılmıştır. Tramvay hatları döşenirken, caddenin en eski binası olan Palazzo del Comune’nin yarısı yıkılmıştır.
Bankalar Caddesi’nde, günümüzde artık çoktan kaldırılmış atlı tramvay için hat döşeme uğruna, 1316 yılında inşa edilmiş yapının gotik cephesini yıkıp, 19. yüzyıl cephesini giydirmişiz. Neden yıkmışız yol yapmak için, sonuç: boşu boşuna yıkmışız. *İkinci fotoğraf: @SerhatSahinArch
1911 yılında hazırlanmış, Tramvay hatlarını gösteren haritadan aldığım detayda, Voyvoda (Bankalar) Caddesi’nden geçen tramvayın, Asmalımescit ve Tepebaşı’ndan geçerek Galatasaray’a ulaştığı görülüyor. (Kaynak: Osmanlı Arşivi)
Bankalar Caddesi’nden atlı tramvay geçerken. Atlı tramvay ulaşımı kolaylaştırmıştı, Osmanlı Bankası’nın bir üst sokakta Saint Pierre Han’dan Voyvoda Caddesi’nde inşa ettirdiği binaya (bugün Salt binası) taşınmasında tramvay da etkili oldu. Ancak çok fazla yapı cephesi zarar gördü
1770 yılında inşa edilmiş Saint Pierre Han’dan, 1316 yılında inşa edilmiş, Cenevizlilere ait Podesta (Vali) Sarayı “Palazzo del Comune” ye bakış. Solda bir parçası görülen bina da 1314 yangınından hemen sonra inşa edilen “Ceneviz Ticaret Sarayı”.
Galata Kulesi’nden Voyvoda (Bankalar) Caddesi'ne inen merdivenler. Podesta Sarayı’nın 19.yy da tramvay nedeniyle yenilenmiş cephesinde İstanbul Festivali afişleri. Bir arkada, Eski Banka Sokak’ta Saint Pierre Han, en arkada Saint Pierre Apartmanı. Yıl 1937 @zen_saadet arşivinden

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Seda Özen Bilgili

Seda Özen Bilgili Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @Seda_Ozen

29 Jan
Milli İktisat ve Tasarruf Cemiyeti’nin inşa ettirdiği Ankara Sergi Evi binası. Yarışma sonucu ilk defa bu çapta bir kamu yapısı bir Türk mimar, Şevki Balmumcu tarafından tasarlanılmış ve uygulanmıştır. Dün bu fotoğrafa bakarken aklıma takılan bir sorunun cevabını buldum.
Ankara’da Şevki Balmumcu’nun mimarı olduğu Sergi Evi, Paul Bonatz tarafından Opera Binası’na çevrilmiştir. Saat kulesi de bu sırada kaldırılmıştır. Saat kulesi üstünde “Sergi Evi” yazısını gördünüz öyle değil mi?
Yıl 1938, Ankara’da İnşaat Usta Mektebi kurulmuş. Fotoğraf, bu okuldan mezun olanların, Taşçılık, Duvarcılık, Sıvacılık gibi ustalıklarını gösteren bir sergiye ait. Bu sergideki yazı tipografisi ve gösterilen özen hep dikkatimi çekmişti. dergi.mo.org.tr/dergiler/2/58/…
Read 5 tweets
27 Jan
Antalya’nın Ormana köyünden ahşap kafes detayı / Amerika’da ağırlıklı olarak Kızılderili ve Navahoların yaşadığı, New Mexico'nun başkenti Sante Fe’de ahşap kafes detayı. *Antalya fotoğrafları: Mimar Reha Günay #benzerişler ImageImage
Amerika yerlilerinden Navaholar ile başka bir mimari benzerliğimizi daha paylaşmıştım. Solda Malatya, Arapgir, Onar Köyü, Büyük Ocak cemevi meydanı (tüteklikli yapı tipimiz)/ Sağda Amerika yerli halkı Navajo’ların “Hogan” adlı (dişi olarak nitelendirdikleri) merkezi planlı yapı ImageImage
Antalya’nın Ormana köyünden ahşap kafes detayı / Amerika’da ağırlıklı olarak Kızılderili ve Navahoların yaşadığı, New Mexico'nun başkenti Sante Fe’de ahşap kafes detayı (kafes, geç döneme ait yukarı sürme pencerenin gerisinde korunmuş). ImageImage
Read 6 tweets
19 Dec 20
Avustralya’da Macquarie Üniversitesi Incubator birimi. Ormanlarımızda her 15 saniyede bir, 100 m2 ahşap yapı yapmak için kullanılabilecek 25 m3 ahşap yetişiyormuş. Ancak biz ahşap ev yapmak için üretilebilecek yapısal ahşabı doğrayıp tutkalla birleştirip sunta levha yapıyoruz.
İklim kriziyle yapı malzemesini değiştirmeden mücadele edilemez.
Karbon salınımını önlemek için dünyada kamu yapıları, üniversiteler ahşap olarak inşa edilmeye başlandı. Avustralya’daki Macquarie Üniversitesi de çok beğendiğim çağdaş ahşap yapılardan biri @YenidenAhsap
Kanada’da çağdaş ahşap konut grubu, Kanada Wheeler Plaza by KB Home olarak araştırabilirsiniz. Mimari tasarım önerisi olarak değil, çağdaş ahşap yapı örneklerini ve dünyadaki doğal yapıya dönüşü göstermek amacıyla paylaşıyorum.
Read 7 tweets
18 Dec 20
Dünyanın en eski haritası bu; MÖ 12050’ye tarihlenen bir alanda, Ukrayna’da tarih öncesi bir kamp-konaklama merkezinde bulunmuş.
Dünyanın en eski haritası olarak kabul edilen bu çizim; Ukrayna’da Mezhyrich’te bir fildişi üzerine çizili olarak bulunmuş. Sağda, 14.000 yıl öncesinde çizim yapılmış fildişinden detayda bir evin görünüşü. donsmaps.com/mammothcamp.ht…
Mamut kampı olarak da anılan Mezhyrich yerleşimi, 1965 yılında tarlasında mamut kemiklerine rastlayan çiftçinin sayesinde keşfedilmiş. Solda bir evi oluşturan kemiklerin bulunuş anı, sağda bir evin restitüsyonu. “Merkezindeki dikili ağacı ve ocağıyla” kurgusu çadırla benzer.
Read 4 tweets
9 Dec 20
Yerel mimarlık örneklerimizde; taş, ahşap ve toprak esaslı kiremit/tuğla esaslı malzeme ile oluşturulmuş 13 farklı duvar dokusunu (16 fotoğrafta ) birleştirdim. Image
Antalya Kaleiçi’nde gördüğüm, kiremit kırıklı moloz taş duvar. Hüsrev Tayla Hoca, “Geleneksel Türk Mimarisinde Yapı Sistem ve Elemanları” kitabında duvarlara çok geniş yer verdi. Bu zenginlik ıskalanmamalı. Bahçe duvarlarında olsa dahi bu detaylar yaşatılmalı. Image
Antalya Kaleiçi’nde büyük ve küçük taşlar kullanarak oluşturulmuş cephe düzeni. Fotoğrafın alt kesiminde yine irili ufaklı taşlarla oluşturulmuş Güneş kursu motifleri görülüyor. Duvarda 1, 1.5 metrede bir ahşap hatıllar konulmuş. Image
Read 12 tweets
25 Nov 20
1845 yılında İstanbul... Mühendishane-i Hümayun öğrencileri İstanbul’u ne kadar severek, detaylı çizmiş; bağları, bahçelerini, bostanlarını, derelerini işlemiş. Bu kadarla kalmıyor, 90 parça harita; meşhur olan yokuşlar, mevkiler, cadde ve yollar, evler, iskeleleri de gösteriyor.
1845 yılına ait Mühendishane-i Hümayun haritasında da görüleceği üzere; en yoğun yerleşim Tarihi Yarımada-Suriçi (Fatih) sonra Pera ve Üsküdar’da. Kalanı bağ, bahçe, bostan ve dere. Suriçi, Zeytinburnu, Pera’yı gösteren kısımda, Haliç Bahariye Adaları’nı da görebiliyoruz.
Üsküdar-Kadıköy-Boğaziçi. Mühendishane-i Hümayun öğrencilerinin çizdiği harita, 19.yy’da çizilmiş başka haritalara göre oldukça ayrıntılı. Sigorta haritaları sadece sigortalanmaya değer alanları çizdikleri için bu harita İstanbul’u bir bütün olarak görebilmek için eşsiz bir belge
Read 6 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!