👉Necip Fazıl neden Atatürk ve devrimlerin düşmanı oldu?
💥(Arşiv belgeleriyle)💥

1- Necip Fazıl, Büyük Doğu isimli bir dergi kurduğunu ve CHP ölçülerine uygun yayın yapacağını söyleyerek CHP’den dergi için 5000 lira para istedi.
2- Bu sürede Atatürk'ü öven yazılar yazdı. Büyük Doğu'nun onuncu sayısında "Atatürk dirilecektir" başlıklı bir yazı kaleme aldı.
3- Aynı dönemde CHP'den milletvekili adayı oldu.
4- Necip Fazıl umduğunu bulamamış, milletvekilliği başvurusu kabul edilmediği gibi, dergi için istediği para da gönderilmemişti. CHP'li olmak kârlı bir iş değildi. O ne yaptı çizgisini değiştirdi. Büyük Doğu'da Atatürk'ü, devrimleri ve dönemin hükümetini eleştirmeye başladı.
5- Necip Fazıl'ın Büyük Doğu Dergisinde yaptığı zararlı yayınlar hükümetin gözünden kaçmamıştı. Basın Yayın Genel Müdürlüğü'nün Şubat 1944 tarihli raporunda Necip Fazıl'ın Büyük Doğu dergisinin İngiltere devlet politikasına hizmet ettiği yazıyordu. Lütfen dikkatle okuyun.
6- Necip Fazıl 1947'de Atatürk'e hakaret içeren yazıları nedeniyle yargılandı.
Necip Fazıl'ın Atatürk'e hakaret etmesini içine sindiremeyen Türk halkı sokağa indi, çok yerde protesto mitingleri düzenlendi.
7- Sonrasında Adnan Menderes lehine yayın yapacağını söyleyerek Menderes'ten para istedi. Örtülü ödenekten epeyce para aldı. Mahkemede Menderes Necip Fazıl'ın memleket yararından ayrıldığını görünce irtibatı kestik, düzeleceğim dedi tekrar geldi, tekrar geldi diyordu.
8- Necip Fazıl sonrasında MHP'ye yaklaştı. Önce Atatürkçü, sonra Menderesci, sonra ülkücü oldu. Yalan yanlış tarih tezleriyle gerçek tarihi nasıl tahrip ettiği meselesine girmiyorum bile... İşte üstad (!) Necip Fazıl'ın hikayesi.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Ümit Doğan

Ümit Doğan Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @tsumut71

5 Jan
🔥MENDERES'İN YIKTIĞI CAMİLER (ARŞİV BELGELERİYLE)

(İstek üzerine güncel paylaşım.)

1- Menderes 1956'da "İstanbul'u yeniden fethediyoruz" sloganıyla imar çalışmalarını başlattı. Özellikle trafiği rahatlatmak için başlatılan bu faaliyetin sonunda tarihi eser katliamı yaşandı.
2- İmar çalışmaları kapsamında belirli güzergahlar üzerinde kalan yapı ve arsalar istimlak edildi. Belgede istimlak edilen yerlere dair belediye raporunu görüyorsunuz.
3- İstanbul'u yeniden inşa edeceğini iddia eden imar planı dahilinde pek çok cami ve tarihi eser yıkıldı.

Nevfidan Kadın Vakfı'na ait bir caminin imar faaliyetleri kapsamında yıktırılıp yola dahil edildiği ve belediyeye satıldığına dair arşiv belgesi.
Read 18 tweets
5 Jan
Atatürk'ten ders niteliğinde sözler...

Aziz arkadaşlar, bizi yanlış yola sevk eden kötüler bilirsiniz ki, çoğunlukla din perdesine bürünmüşler, sâf ve temiz halkımızı hep şeriat sözleriyle aldata gelmişlerdir. Tarihimizi okuyunuz, dinleyiniz…
Görürsünüz ki, milleti mahveden, esir eden, harap eden kötülükler hep din elbisesi altındaki küfür ve lânetlikten gelmiştir. Onlar her türlü hareketi dinle karıştırırlar.
Halbuki, Elhamdülillâh hepimiz Müslümanız, hepimiz dindarız, artık bizim dinin gereğini öğrenmek için şundan bundan derse ve akıl hocalığına ihtiyacımız yoktur.
Read 8 tweets
21 Dec 20
MENDERES'İN YIKTIĞI CAMİLER (ARŞİV BELGELERİYLE)

1- Menderes 1956'da "İstanbul'u yeniden fethediyoruz" sloganıyla İstanbul'da imar çalışmalarını başlattı. Şehri güzelleştirmek ve trafiği rahatlatmak amacıyla başlatılan bu faaliyetin sonunda tarihi eser katliamı yaşandı.
2- İmar çalışmaları kapsamında belirli güzergahlar üzerinde kalan yapı ve arsalar istimlak edildi. Belgede istimlak edilen yerlere dair belediye raporunu görüyorsunuz.
3- İstanbul'u yeniden inşa edeceğini iddia eden imar planı dahilinde pek çok cami ve tarihi eser yıkıldı.

Nevfidan Kadın Vakfı'na ait bir caminin imar faaliyetleri kapsamında yıktırılıp yola dahil edildiği ve belediyeye satıldığına dair arşiv belgesi.
Read 18 tweets
17 Dec 20
💥Madem konu açıldı, dokuz köyden kovulmak pahasına söyleyelim.

🔥1) Mevlana Anadolu’yu işgal eden Moğollar’la işbirliği yapmıştır.

Moğol ordusu Anadolu’yu baştan başa yakıp yıkmış, yapılan katliamlar ta Afrika’dan duyulmuştur.
🔥2) Moğol işgaline karşı direnişin sembolü olan Ahi Evran’ı öldüren kişi Mevlana’nın yakın dostu ve müridi Nurettin Caca’dır.

Asıl adı “AHİ EVREN HÂCE NASÎRÜ’DDİN” olan Ahi Evran, Prof. Dr. Mikail Bayram’ın da ifade ettiği gibi, bildiğimiz Nasrettin Hoca’dır.
🔥3) Mevlana, Ahi Evran’ın (Nasreddin Hoca) kendi müridi ve Moğollar’ın adamı Nurettin Caca tarafından öldürülmesinden duyduğu memnuniyeti ifade etmek için 45 beyitlik bir şiir yazmıştır.
Read 8 tweets
15 Dec 20
Tarihimiz malesef hurafelerle dolu. Gerçeğinden çok uzak, uydurulmuş karakterler. Mevlana'lar, Abdülhamid'ler, Vahdettin’ler. Öylesine yer etmiş ki toplumda, biz çıkıp "Ne olursan ol gel" sözü Mevlana’ya ait değil, sonradan uydurulmuş deyince linç ediliyoruz.
Düşünün ki, Mevlana ile özdeşleşmiş "Ne olursan ol gel" sözü Horasanlı mutasavvıf ve şair Ebu Said Ebu'l Hayr'a ait ve yüzyıllardır bir başkasına, Mevlana’ya atfedilmiş. Birkaç caps, bir kaç uydurma söz.. Gerçeğinden çok farklı bir Mevlana yaratılmış.
İnternette görüp Mevlana imzasıyla paylaşılan sözlerin neredeyse tamamı sonradan uydurma ve insanlar inanmak istedikleri için inanıyorlar.
Read 5 tweets
14 Dec 20
Dokuz köyden kovulmak pahasına tekrar edelim.

1) Mevlana Anadolu’yu işgal eden Moğollar’la işbirliği yapmıştır.

Moğol ordusu Anadolu’yu baştan başa yakıp yıkmış, yapılan katliamlar ta Afrika’dan duyulmuştur.
2) Moğol işgaline karşı direnişin sembolü olan Ahi Evran’ı öldüren kişi Mevlana’nın yakın dostu ve müridi Nurettin Caca'dır.
3) Mevlana, Ahi Evran’ın (Nasreddin Hoca) kendi müridi ve Moğollar’ın adamı Nurettin Caca tarafından öldürülmesinden duyduğu memnuniyeti ifade etmek için 45 beyitlik bir şiir yazmıştır.
Read 5 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!