💥Madem konu açıldı, dokuz köyden kovulmak pahasına söyleyelim.

🔥1) Mevlana Anadolu’yu işgal eden Moğollar’la işbirliği yapmıştır.

Moğol ordusu Anadolu’yu baştan başa yakıp yıkmış, yapılan katliamlar ta Afrika’dan duyulmuştur.
🔥2) Moğol işgaline karşı direnişin sembolü olan Ahi Evran’ı öldüren kişi Mevlana’nın yakın dostu ve müridi Nurettin Caca’dır.

Asıl adı “AHİ EVREN HÂCE NASÎRÜ’DDİN” olan Ahi Evran, Prof. Dr. Mikail Bayram’ın da ifade ettiği gibi, bildiğimiz Nasrettin Hoca’dır.
🔥3) Mevlana, Ahi Evran’ın (Nasreddin Hoca) kendi müridi ve Moğollar’ın adamı Nurettin Caca tarafından öldürülmesinden duyduğu memnuniyeti ifade etmek için 45 beyitlik bir şiir yazmıştır.
🔥4) Mevlana Türkçe bilmemektedir. Mevlana'nın oğlu Sultan Veled ve torunu Ulu Arif Çelebi'de tıpkı Mevlana gibi Moğol tarafını tutmuşlardır.
🔥5) Mevlana Velilerin Peygamberlerden üstün olduğunu, savaşa giden sahabelerin eşleri tarafından aldatıldığını, kendi yazdığı Mesnevi’nin Kur’an-ı Kerim’le eşit olduğunu iddia eder.
🔥6) Mevlana'nın arası Hacı Bektaş Veli ile de iyi değildir. Mevlana Hacı Bektaş'tan şeytanın kardeşi diye bahsederken, Hacı Bektaş bir mektubunda Mevlana’ya “Ne iştesin, ne istiyorsun? Dünyada kopardığın bu kıyamet nedir? diye sormuştur.
🔥7)Bir başka mektupta ise Hacı Bektaş Mevlana’ya demiştir ki:

“Eğer aradığını buldunsa sus, bulmadınsa saldığın bu gürültü nedir? Kendini insanoğullarının manzuru yaptın. Halkın bu kadar hanümanını (evini barkını) yıktın. Nedir bu hal?”
🔥8) Son olarak, "Ne olursan ol gel" sözü Mevlana’ya ait değildir. Horasanlı mutasavvıf ve şair Ebu Said Ebu'l Hayr'a aittir.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Ümit Doğan

Ümit Doğan Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @tsumut71

15 Dec
Tarihimiz malesef hurafelerle dolu. Gerçeğinden çok uzak, uydurulmuş karakterler. Mevlana'lar, Abdülhamid'ler, Vahdettin’ler. Öylesine yer etmiş ki toplumda, biz çıkıp "Ne olursan ol gel" sözü Mevlana’ya ait değil, sonradan uydurulmuş deyince linç ediliyoruz.
Düşünün ki, Mevlana ile özdeşleşmiş "Ne olursan ol gel" sözü Horasanlı mutasavvıf ve şair Ebu Said Ebu'l Hayr'a ait ve yüzyıllardır bir başkasına, Mevlana’ya atfedilmiş. Birkaç caps, bir kaç uydurma söz.. Gerçeğinden çok farklı bir Mevlana yaratılmış.
İnternette görüp Mevlana imzasıyla paylaşılan sözlerin neredeyse tamamı sonradan uydurma ve insanlar inanmak istedikleri için inanıyorlar.
Read 5 tweets
14 Dec
Dokuz köyden kovulmak pahasına tekrar edelim.

1) Mevlana Anadolu’yu işgal eden Moğollar’la işbirliği yapmıştır.

Moğol ordusu Anadolu’yu baştan başa yakıp yıkmış, yapılan katliamlar ta Afrika’dan duyulmuştur.
2) Moğol işgaline karşı direnişin sembolü olan Ahi Evran’ı öldüren kişi Mevlana’nın yakın dostu ve müridi Nurettin Caca'dır.
3) Mevlana, Ahi Evran’ın (Nasreddin Hoca) kendi müridi ve Moğollar’ın adamı Nurettin Caca tarafından öldürülmesinden duyduğu memnuniyeti ifade etmek için 45 beyitlik bir şiir yazmıştır.
Read 5 tweets
12 Dec
MEVLANA AHİ EVRAN MÜCADELESİ.

1) Mevlana, 13.yy'da Anadolu'yu işgal eden Moğolların tarafında yer alıp Ahi ve Türkmenlerle mücadele etmiştir. Ahi Evran ve onun önderliğinde işgale karşı ayaklanan Ahiler Moğollarca katledilmiş, tekke ve zaviyeleri Mevlevilere verilmiştir.
2) Eleştirilere peşinen cevap vereyim. Bunu ben değil tarihçilerin kutbu Halil İnalcık hoca söylüyor.
3) Mevlana’nın yalnızca saray seçkinlerine hitap eden bir sufi olduğunu, Anadolu’yu işgal eden Moğollar’la bir olup Ahi ve Türkmenlerle mücadele ettiğini elbette ben ortaya çıkartmış değilim. Prof. Dr. Mikail Bayram hoca bu işin öncüsüdür.
Read 135 tweets
4 Dec
Dokuz köyden kovulmak pahasına söylemiştim.

1) Mevlana Anadolu’yu işgal eden Moğollar’ın tarafını tutmuştur.

Moğol ordusu Anadolu’yu baştan başa yakıp yıkmış, yapılan katliamlar ta Afrika’dan duyulmuştur.
2) Moğol işgaline karşı direnişin sembolü olan Ahi Evran’ı öldüren kişi Mevlana’nın yakın dostu ve müridi Nurettin Caca’dır.
3) Mevlana, Ahi Evran’ın (Nasreddin Hoca) kendi müridi ve Moğollar’ın adamı Nurettin Caca tarafından öldürülmesinden duyduğu memnuniyeti ifade etmek için 45 beyitlik bir şiir yazmıştır.
Read 6 tweets
21 Sep
Ahilik Haftası nedeniyle...

MEVLANA - AHİ EVRAN İLİŞKİSİ.

AHİ EVRAN'IN ÖLDÜRÜLMESİNDE MEVLANA'NIN ROLÜ VAR MIDIR?

1) Ahi Evran (Evren) Nasîrüddin Mahmûd Azerbaycan’ın Hoy kasabasından doğmuştur.
2)Horasan ve Maveraünnehir’de eğitim almış, Fahruddin Razi’nin talebesi olmuştur. Bağdat’ta Fütüvvet Teşkilatı’na girmiştir.
3)Kayınpederi Şeyh Ehvadüddin Kimrani ile Anadolu’ya gelerek Kayseri’ye yerleşmiş, ilk Ahi teşkilatını burada kurmuştur.

1255’te I. Alaeddin Keykubad’ın isteği üzerine Konya’ya gitmiştir.
Read 54 tweets
11 Sep
Ergenekon'un FETÖ kumpası olduğunu yazmıştık.. 1996’da Partik Bartholomeos ile görüşen Fethullah Gülen, “dinler arası diyalog” safsatasının ilk adımını atmış, bu doğrultuda 1998’de Papa II. Jean Paul ile de görüşmüştü. ImageImageImage
Tehlikenin farkında olan Papa Eftim’in torunu Sevgi Erenerol ise yurt genelinde verdiği konferanslarla Türk milletini uyarıyor, Türkiye’yi bölmek amaçlı yürütülen misyonerlik faaliyetlerini yapanların “dinler arası diyalog” kavramını öne sürdüklerini söylüyordu.
Misyonerlik faaliyetlerinin Türkiye’de de işbirlikçileri olduğunu söyleyen Erenerol, kendini cemaat olarak gören grup liderlerinin “dinler arası diyalog” diyerek Papa’nın ayağına kadar gidip görüştüğüne vurgu yaparak Gülen’i işaret ediyordu.
Read 5 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!