Anket bittiğine göre birkaç kelam edelim. 20 yaş altında olanlar oran olarak en düşük grupta olsalar bile en çok hitap etmek istediklerim onlar. Hadi başlayalım o zaman:
1. Burada benim hesabımı takip ettiğine göre borsaya yatırıma az çok meraklısın demektir.Öncelikle bu farkındalığın bile tek başına çok değerli.Bu yaştakiler bırak borsayı, yatırım veya tasarruf kelimelerini anlatmakta bile güçlük çekebilirler.Bu açıdan tebrik ediyorum seni.
+++
2. Fakat ben bugün daha farklı bir konuya dikkatini çekmeye çalışacağım. Bizim mutlak hedefimiz zengin olmaktan ziyade finansal özgürlük. Buna giden yol ise uzun ve meşakkatli. Uzun yıllar kazancını kara bir deliğe atar gibi birikim yapman gerekiyor.
+++
3. Birikim yapabilmek için ise ihtiyacından daha fazla kazanman gerekiyor. Evet ihtiyaçlarını bir miktar kısabilirsin. Fakat bu durum bir yerden sonra motivasyonunu kaybetmene sebep olabilir. Ayrıca her yaşın ayrı tadı olacaktır.
+++
4. Aşırı tasarruf yaparak ömrünün en güzel yıllarını çileyle geçirmek bence mantıklı degil. Bu nedenle giderleri aşırı kısmak yerine gelirleri arttırmaya odaklanmalısın. Gelirin arttıkça tasarruf oranın artacak ve çok daha motive bir şekilde birikim yapabileceksin.
+++
5. Peki gelir nasıl arttırılır? Öncelikle doğru bir meslek seçmelisin. Seçtiğin meslek kişiliğine yeteneklerine ve dönemin ihtiyaçlarına uygun olmalıdır. Nasıl ki bir hisse seçerken ilgili sektörde 10-15 yıl sonrasını öngörmeye çalışıyorsak,
+++
6. meslek seçerken de bu açıdan bakmalısın. Seçtiğin mesleğin geleceğini ve sana uygunluğunu iyi hesaplamalısın. Mesleğini seçtikten sonra ise bu yolda canla başla çalışmanı öneririm.Bazen etrafında senden daha az çalıştığı halde senden iyi yerlere gelen insanlar göreceksin.
+++
7. Ama ben emeğin zayi olduğunu hiç görmedim. Bu nedenle emeğini asla küçümseme ve çalışmaya devam et. Mutlaka bir yerlerde birileri bunu farkedecek ve hakettiğin değeri verecektir. Sen yeterki işini en iyi yapacak şekilde kendini sürekli geliştir.
+++
8. Bundan sonra ise zaman içerisinde hem rahat bir hayat yaşayıp hem de birikim yapabilir hale geleceksin emin ol. Hatta bu üretkenliğine de pozitif bir katkı sağlayacak ve daha çok bile kazanacaksın.
Kısaca; doğru seçimler yapmaya çalış, çok çalış ve asla vazgeçme.
+++
9. 20 ile 30 yaş arasındaki arkadaşların ise bir meslek seçip bu yolda ilk yıllarını geride bıraktıklarını varsayarak şunları söyleyebilirim. Yaptığınız işin asla ucundan tutmayın. Sımsıkı sarılın size en büyük nakit akışını sağlayan mesleğinize.
+++
10. Tasarruf konusunda ise sürdürülebilir bir şekilde birikime devam edin. Kendinizi zora sokacak kadar biriktirmeye çalışmayın. Dengeli olmak her zaman iyidir.
+++
11. 30 ile 40 yaş arasındaki akranlarım ise muhtemelen hayatlarımızı belli bir düzene oturttuk. Fakat maaş gününü beklemek ağır geliyor artık galiba :). Başta ben olmak üzere hepimiz neden geç farkettik bu uzun vadeli yatırım işini diyoruz. Ben şahsen 30 yaşında başladım.
+++
12. Evet 16 yaşında başlayan bir gence göre çok geçmiş gibi görünebilir. Ama toplumun çoğunluğu 3 kuruş kazançlarını saçma sapan şeylere harcarken bir sabırla birikim yapıyoruz. Meyvesi tatlı olacak inşallah :).
+++
13. 40 yaş üstündeki abilerim ablalarım ise belki geç kaldığınızı düşünüyor olabilirsiniz. Geç başlamaktan daha kötüsü hiç başlamamaktır sanırım. Hafif geç kalarak başlağınız bu birikimler mutlaka size yardımcı olacaktır.
+++
14. Birikimleriniz hiç ummadığınız anlarda size hızır gibi yetişecek ve hayatınıza değer katacaktır. Bundan şüphem yok.
+++
15. Son olarak hayatınızı daha özgür yaşamak istiyorsanız mutlaka bedelini ödemeniz gerekir.Bedeli, gençliğinizin ilk yıllarında ödemek her zaman daha ucuza gelir.Zaman geçtikçe ödenmesi gereken bedel artar ve ödenemez duruma gelir. Bu nedenle sıkı çalışın.
Sevgi ve saygılarımla
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
2020'yi de yedik. Ya da o bizi yedi sanki :). Yıllar geçse de unutmayacağımız, aklımızın ucundan bile geçmeyecek şeyler yaşadık.
Toplumsal olarak çok zorlandık halen de çok zorlanıyoruz. Ama sahip olduklarımızın da kıymetini bilme şansı yakaladık.
+++
Sıkıldık bunaldık, hatta kimimiz kayıplar verdi. Bizler evimizde oturduk ama bazıları canını ortaya koyarak mücadele etti. Minnettarlığımızı anlatmaya kelimeler yetmez.
Ama öyle veya böyle tünelin sonunda ışık göründü nihayet. Umarım beklediğimiz aydınlıktır :)
+++
Toplumsal olarak yaşadıklarımızın yanında borsamız ise büyük bir kötümserlikten tam tersi bir iyimserliğe hızlı bir geçiş yaptı.
Benim yıllar sürmesini beklediğim ve umduğum yükselişler son 2 ay içinde oldu. Alabildiklerimden dolayı sevinsem de aklım halen alamadıklarım da.
- #TUPRS fiyatı da maliyeti geçtiği için portföyde kırmızı kalmadı.
- Kredi ile aldığım hisselerin sanal portföye göre performansı ise kendini göstermeye başladı. Krediyi kapattığım taktirde elimde 20.000 lira kar kalır. Ama tabiki devam :)
Mevcut portföyümü 4 yıl önce bugün alsaydım şimdiye kadar neler olurdu. Portföyün değerini her yıl sonu hesaplayarak bir grafik çıkardım. Sizlerle de paylaşmak istedim.
Öncelikle portföyü paylaşayım ki hesaplamalar şeffaf olsun.
+++
Bazen enflasyon var diye bu tür yatırımlar yapılmaz deniyor. Fakat porföyü 27 aralık 2016'da alsaydık ve her yıl aynı gün değerini hesaplasaydık sonuç ne olurdu.
Not: Temettüler ile yeniden hisse ALINMAMIŞTIR.
2018 yılında bir düşüş olsa da başlangıç noktasına göre %245 değer kazanmış. Bu da yıllık ortalama %25 bileşik getiri demektir.
Not: Düzeltilmemiş fiyatlarla hesaplama yapılmıştır.
4. 2 yeni şirket var. Böylece toplam 11 şirket oldu. #ARCLK farklı bir sektorden şirketim olsun diye ucuzken aldım. #TOASO ise #FROTO'ya yüklenmek yerine ekledim.
+++
5. Portföy geçen aya göre %34,6 büyüdü. Fakat bu büyümenin ciddi bir kısmı eklenen kredi.
6. Altın bazında %31,4 dolar bazında ise %33,9 büyüdü.
Temettü nedir? Borsadaki şirketlerin temettü dağıtma işlemleri nasıl ve neye göre oluyor?
Kısaca anlaşılır bir şekilde anlatmaya çalışacağım kendimce.
Hazırsanız başlayalım:
1-Öncelikle hisse senedini aldığınız şirket kar amacıyla kurulmuş bir işletmedir. Yani amacı ticari faaliyetlerinden kar elde etmektir . Elde edilen kar ise şirketin büyümesi için harcanabilir veya ortaklara dağıtılabilir.
2-Dağıtılan bu kara #temettü denir ve tüm ortaklar bundan hisseleri oranında istifade eder. Temettü dağıtılıp dağıtılmayacağına, ne kadar ve ne zaman ödeneceğine şirketlerin genel kurulları karar verir. Bu durum tamamen şirket stratejisi ile alakalıdır.
Arkadaşlar, çok fazla bu işe nasıl başladınız tarzında sorular geliyor dm'den. Ben de burdan kendi yaşadıgım süreci bir tweet serisi olarak paylaşayım istedim. Tabiki yazdıklarım yatırım tavsiyesi değildir.
1-Öncelikle borsaya 30 yasında #THYAO hissesi alarak girdim. Öncesinde 5-6 yıllık bir birikimim vardı. Bu hisseyi almamdaki amaç orta vadede kar edip satmaktı. Ama sonra baktım ki bu iş sürdürülebilir değil. Ben de #uvy araştırmaya başladım. Mantıklı geldi matematiği ve girdim.
2-Önce @TuncayTursucu , @Halil_BUHUR , @lattedenborsaya gibi tecrübeli arkadaşların portfoylerini, bloglarını yazılarını falan inceledim. Bütün bunlar ışığında bir portföy hazırlamaya karar verdim.