Turkiye bugun koalisyonlu tek adam rejimi ile yonetilmektedir. Diktatorluk henuz gelmedi.
Roma imparatorlugu 1 yillik gorev icin secilen 3 konsul ve onlari denetleyen senato etrafindan sekillenen bir cumhuriyet olarak ortaya cikmisti aslinda.

Devlet zenginlestikce, bu zenginlikten pay almak isteyen firsatcilar da cogaldi zamanla.
Bir noktada Akdeniz Roma'nin ic denizi haline gelip devlet butun trafigi kontrol altina alinca, denizdeki trafikten kzanc elde etmek isteyen haydutlar mantar gibi hey yerde turemisti ve devlet bunlarla basa cikmakta zorlaniyordu.
Senato, bu probleme kalici cozum bulabilmek icin radikal bir adim atarak Pompey'e olaganustu yetkiler vererek Akdeniz'deki haydutlar ile mucadele etmesini istedi.

Sonuc goz aliciydi. Pompey kisa surede problemi kokunden halletti ama artik elinde guc vardi.
Elindeki gucu devletin baska bolgelerindeki problemleri cozmek icin kullandi.

Bir kisim insanlar tek adam rejiminin aslinda cok da kotu olmadigini dusunmeye baslamisti.

Bu esnada sahneye Sezar cikti. Sezar hirsin vucut bulmus haliydi ve iktidar icin yapmayacagi yoktu.
Ayni zamanda kayinpederi olan Sezar ile Pompey birlikte konsulluk de yapmalarina ragmen, liderlik tartismasi giderek artti ve sonucta ic savasa donustu.
Ic savas Pompey'in yegilgisi ve daha sonra suikasti ile sonuclaninca, Sezar artik Roma'nin tek hakimi idi.

Sezar'in her gecen gun cumhuriyete dair kalintilari yikip, kendisini Roma'nin tek hakimi yapma cabalari Senato'da kaygi ile izleniyordu.
Sonunda bir kisim senatorler Brutus onderliginde Sezar'i oldurmeye karar verdi.

Brutus'u tarihin en meshur ihanet eden kisisi yapacak bu olay aslinda Roma'yi diktatorluk yolunda ilerleyen bir adamdan kurtarmak ve cumhuriyet duzenini yeniden kurmak icindi.
Senato binasinda Sezar'i sayisiz bicak darbesi ile oldurduklerinde cumhuriyeti yeniden tesis etmenin onunde engel kalmadigini dusunuyorlardi ama hic de bekledikleri gibi olmadi.

Guc hep baskalarini da kendisine cekecekti.
Sezar sonrasi guc mucadelesinde Sezar'in yegeni olan ve manevi evladim dedigi Augustos galip gelmeyi basardi ve zamana yayilan sabirli bir calisma ile rakiplerine ilave olarak senatodaki muhalifleri de oldurerek rakipsiz bir konuma yukseldi.
Bir sure sonra kendisini imparator ilan edecek olan Augustos, cumhuriyeti yeniden kurma niyetiyle gerceklestirilen Sezar suikasti neticesinde cumhuriyeti tamamen kaldirip diktatorlugu getiren kisi oldu.
Tekrar edeyim.

Bugun Turkiye diktatorluk degildir. Diktatorlukten bir onceki safha olan koalisyonlu diktatorlugu yasiyoruz.

Erdogan'dan sonra gelecekler, Erdogan vasitasiyla tek kiside toplanan gucten vazgecmeyecek, kendi iktidarlarini guclendirmek icin kullanacaklardir.
Muhtemelen Turkiye gercek diktatorluk ile Erdogan sonrasindaki surecte tanisacaktir.

Yine de olaylarin gidisatina bagli bir ihtimal tabiki.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Maresal Von Manstein

Maresal Von Manstein Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @MaresalManstein

6 Feb
BIR DEMET UMUT

"Deniz cekilince baliklari yiyen karincalari deniz yukselince baliklar yer."

Paylastiklarim tatsiz tuzsuz konular. Okuyanlarin bir kismi dogrudan yasayanlar olunca daha da tatsizlasiyor. Bu sefer rejim magdurlari icin madalyonunun obur yuzune dair bir seri olsun. Image
Bu seri kanunlarla tarif edilmis hicbir suca bulasmamakla birlikte birilerinin sinirsiz iktidara ulasma yolunda engel goruldugu icin hedef haline getirilmis, otekilestirilmis, magdur edilmis insanlara.

Irk, inanc, ideoloji ayrimi olmaksizin Erdogan rejiminin magdurlarinadir. Image
Kore Savasi'ndan bir ornekle baslayalim.

iki kutuplu nukleer dunyanin ilk savas tecrubesi olan Kore Savasi 3 yil surmus ve kanli catismalara sahne olmustu.

Savasta ele gecirilen esirler Cin'deki toplama kamplarinda cok zor sartlarda hayatta kalma mucadelesi vermisti. Image
Read 33 tweets
4 Feb
Soru : Akin Ozturk esinin rahatsizligi nedeniyle Sanver'in kizinin dugunune gitmemisti. Yine esinin rahatsizligi nedeniyle tatili yarida kesip 15 Temmuz gunu Ankara'ya donmustu. Tatili yarinda kesmese ya da dugune gitse olaylar kendisi icin nasil gelisirdi sizce?
Akin Ozturk daha kidemli olsa da, Abidin Unal gorevdeki hava kuvvetleri komutani oldugu icin Unal'dan nikah sahidi olmasini rica ediyor.

Unal ise Akin Ozturk daha iyi olur diyor. Ozturk gelemeyebilirim dese de, Unal Sanver'e israr ediyor o olsun diye.
Abidin Unal Akin Ozturk'un dugune gelmesi icin ciddi ugrasiyor. Ozturk'un de diger generallerle birlikte dugunde olmasini istiyor.

Abidin Unal'in hava kuvvetlerinin butun yonetim kademesini dugune toplama amacinin onlarin darbeyle suclanmalarini saglamak oldugunu dusunmuyorum.
Read 13 tweets
3 Feb
ENİŞTESİ DARBEYİ HABER VERMEYEN BÜROKRASİ

"Aldatma sadece aldatilan kesim aldanmaya bir sekilde istekli ise basarili olabilir." Ben Macintyre

Cok boyutlu fiili hazirliklari bir yil oncesine kadar giden 15 Temmuz'u devlet burokrasisinin gorememesine dair bir degerlendirme. Image
Burokrasi Erdogan iktidari ile Ergenkon isbirligiyle hazirlanan ve kendi vatandasina tuzak kuran, kan dokmeyi ongoren ve hukuk devletini ortadan kaldiran 15 Temmuz'u GOREMEMIS, ANLAYAMAMIS, ENGELLEYEMEMISTIR.

Olay karisik olsa da nihai sonuc budur. Tuzak basarili olmustur. Image
1. 15 Temmuz tuzagina dusulmesinin en onemli sebebi acilim sureci, ulkenin her yaninda patlayan bombalar ve bunlarin Erdogan iktidari ile bariz iliskisinden yola cikarak basta TSK olmak uzere muhalif kesimlerde bilincli olusturulan hosnutsuzluktur. Planlidir. Image
Read 23 tweets
2 Feb
Devlet burokrasisi 15 Temmuz'u neden goremedi?

Kimler bu konuda bir seri faydali olur diyor?
Simdiye kadar en fazla muhatap oldugum soru buydu sanirim.

Kisa tutmaya calisacagim. Kisisel degerlendirme tabiki.

Faydali bulursaniz daha fazla kisiye ulasmasina katki saglayabilirsiniz.
Bu serinin basligi ne olsun?

Dusundugum cerceveye uyan bir fikir olursa onu kullanacagim.
Read 4 tweets
2 Feb
Soru : kamudan hukuksuzca atilan 200binden fazla memurun gorevine donme proseduru nasil olabilir?

Gelecege dair biraz beyin firtinasi yapalim.

("ne zaman" sorusuna cevap aramiyoruz ve "artik donmezler" konusu da kapsam disi.)
Insanlar geri donmek isteyebilir ama o kadrolar artik baskalari tarafindan doldurulmus durumda. (yandaslar diye altini cizmeye gerek yok sanirim)

Onlarin durumu ne olacak?
Son donemde yuzbinlerce insan memuriyete alindi. Iclerinde tek vasfi yandas olmak olanlar oldugu gibi, araya adam sokmakla beraber kabiliyetleri o is icin yeterli insanlar da vardir.

Onlar acisindan da olay kazanilmis hak. Yeni bir magdur kitlesi olabilir hepsini isten cikarmak
Read 4 tweets
1 Feb
Soru : Komuta kademesinde AKP’ye ideolojik yakinlik besleyen komutan var midir? Erdogan olmasa Komuta kademesi Hulusi Akar’i ne kadar umursar?

Kisisel cevabimi paylasmadan sizin cevaplarinizi alayim.
1. Silahli Kuvvetler Turkiye'deki toplum mozaginin laiklik ideolojisi sosuna bandirilmis versiyonudur aslinda.

Mardinli asiret liderinden Alevi dedesine, Kurt kokenliden Yahudiye, sosyete mensubundan ucra bir koyden gelene kadar toplumun her parcasindan temsilci gorulebilir. Image
2. Aslinda milli gorus TSK icerisinde cok taraftar bulan bir ideoloji degil. Yine de cekirdekten milli gorus ideolojisine bagli olarak yetisen askerler olmadigi anlamina gelmiyor tabi.

Hulusi Akar ve Adnan Tanriverdi ornek olarak verilebilir. Onlarla sinirli degil tabi. Image
Read 21 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!