Het is simpel is Frederiks optiek: de politiek heeft het gedaan – de uitvoering is slechts een willoos werktuig dat opdrachten uitvoert. Het roept deze vraag op: als je voor een harde fraudeaanpak bent, pleit je dan automatisch ook voor het aanpakken van onschuldige burgers?
Had de Kamer kunnen of moeten voorzien dat wanneer ze pleit voor een strenge fraudeaanpak, een uitvoerende dienst talrijke juridische en procedurele normen overboord zet?
In al die documenten over de toeslagenaffaire is geen enkele missive van een bewindspersoon aangetroffen die ambtenaren een vrijbrief geeft om grenzen te overschrijden. Toch deden ze dat wel. Maar daarvoor heeft Frederik weinig aandacht.
De beslissers — de topambtenaren en hun naaste adviseurs – spelen in zijn boek een ondergeschikte rol. Zo voert Frederik de topambtenaar die leidinggaf aan het beruchte Combiteam Aanpak Facilitators (CAF) maar een enkele keer op, alsof die een toevallige passant was.
Dat Frederik topambtenaren wegtovert, past bij zijn visie op de affaire: we handelen vanuit onze taakopvatting, zonder te weten wat we precies aanrichten. ‘En in de som van al die begrijpelijke beslissingen ontvouwde zich de tragedie.’
In die visie is geen plaats voor de conclusie dat iemand van bovenaf besluit hoe de werkelijkheid eruit moet zien – en dat die persoon dan ook de nadelige consequenties voor duizenden ouders voor lief neemt.
Net zomin biedt die visie ruimte voor de notie dat ‘begrijpelijke beslissingen’ niet allemaal begrijpelijk waren. En dat ook op lager ambtelijk niveau mensen tot het besef hadden kunnen komen dat ze aan iets meewerkten dat ten diepste onrechtvaardig is.
In zijn ijver om een alternatief narratief neer te zetten, laat auteur weg dat het volhardend doorvragen van politici als Omtzigt en Leijten de rot bij de Belastingdienst heeft blootgelegd, ondanks veel tegenwerking van het kabinet en van het ministerie van Financiën.
Hier blijkt dat Frederik – die de Kamer en journalisten een tunnelvisie verwijt – zelf een tunnel is ingelopen. De Kamer is schuldig volgens hem.
Renske Leijten en Pieter Omtzigt zeggen beiden niet te zijn geïnterviewd voor dit boek. Frederik zegt na vragen van Follow the Money dat hij het ‘niet per se’ nodig vond hen te interviewen.
Dat is een opmerkelijk keuze voor een journalist die andere journalisten de maat neemt.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Arts-microbioloog Jan Kluytmans adviseert als OMT-lid over testbeleid en sneltesten, bron van inkomsten voor zijn laboratorium en hemzelf. Maar dit financiële belang heeft hij niet gemeld. VWS ontkent het belangenconflict niet, maar ziet geen probleem. ftm.nl/artikelen/kluy…
De sterk toegenomen omzet betekent ook een fors toegenomen honorarium voor vrijgevestigde artsen, zo bleek uit onderzoek van Follow the Money. Dat geldt ook voor Microvida, erkent Kluytmans in antwoord op vragen van FTM.
Kluytmans: 'Er is sprake van een sterke toename van de productie met het daaraan gekoppelde honorarium. De maatschap waar ik bij aangesloten ben beraadt zich hoe hier op een uitlegbare, proportionele en maatschappelijk verantwoorde manier mee kan worden omgegaan.’
Het ministerie @MinVWS wist al in het voorjaar dat er tekort aan coronatesten aan zat te komen en dat uitbreiding noodzakelijk was. De artsen die kabinet adviseren, negeerden de prognose echter herhaaldelijk. Dat blijkt uit stukken in handen van @FTM_nl. ftm.nl/artikelen/coro…
Ann Vossen laat namens de NVMM weten: ‘De fout binnen de hele keten is geweest dat het najaar een aantal weken eerder begon dan vooraf gedacht.'
Dit is onjuist: al vanaf april was bekend dat prognose voor testvraag veel hoger ligt dan het maximum dat Vossen en haar labs konden leveren.
We gaan testen in de woestijn! Probleempje: volgens #VWS geldt de eis dat er Nederlandstalige arts-microbioloog aan lab verbonden met zijn om over de uitslag te communiceren: إيجابي en سلبي? nos.nl/artikel/234952…
Eind augustus sloot VWS overeenkomst met een Duitse lab. De woordvoerder van VWS: 'Het gaat erom dat een betrokken arts-microbioloog beschikbaar moet zijn voor eventuele consultatie...
Wat mij intrigeert: waarom maakte de Kamer de regering tijdens #APB2020 niet het verwijt dat er belangenverstrengeling is in het OMT? Dat artsen en VWS samen optrokken tegen opschaling van testcapaciteit? ftm.nl/artikelen/coro…
Vandaag in de VK gaat de directeur van Microvida de strijd aan met de feiten. Allerlei labs zijn geweerd van de markt, maar 'het is echt niet zo dat we anderen er actief buiten willen houden'. De beroepsvereniging roept dat al jaren! ftm.nl/artikelen/coro…
‘We moeten garant kunnen staan voor de kwaliteit van onze diagnostiek,’ zegt Ann Vossen tegen haar achterban over labs buiten haar vereniging. ‘We kunnen het ons nu niet veroorloven om te tornen aan de kwaliteit van de patiëntenzorg, en patiënt- en personeelsveiligheid.’
OMT-lid Marc Bonten in FD: ‘Deze megagrote laboratoria zijn internationaal opererende bedrijven, die in toenemende mate ook interesse tonen in de Nederlandse markt. Maar daar zit de beroepsgroep medische microbiologie niet op te wachten.’
Asscher heeft jaren gewerkt aan wetsvoorstel om terugvorderingen te beperken, maar dat is gestrand op complexiteit en de Raad van State die zei dat het probleem met de wet niet werd opgelost.
Dat was de Raad van State onder Piet Hein Donner, die ook voorzitter was van de Commissie-Donner maar dit volledig heeft verzwegen in zijn rapport.