Imorse gick t.ex. vattenkraften på sparlåga trots rekordpris på 250 öre/kWh i SE3/SE4 och vi importerade fossilt motsvarande en reaktor.
Utan planerbar kraft i södra landet krävs import.
Utan systemtjänster begränsas överföringen, värdet och klimatnyttan av annan produktion.
Vi kan alltså både slå rekord i export på årsbasis, samtidigt som södra Sverige är beroende av fossil elproduktion på kontinenten eftersom vi hade fått stänga södra Sverige om det inte hade varit för polska och tyska kolkraftverk.
3. “Det blåser inte överallt samtidigt, vi kan inte bli beroende av vindkraft”
Det stämmer såklart, men verkligheten är värre - blåser det inte i Sverige är nämligen sannolikheten hög att det inte blåser i Tyskland, Danmark, eller något annat land.
Såhär har det till exempel sett ut flera gånger under 2020, med perioder på flera dagar och vindproduktion som ligger runt enstaka procent av installerad effekt.
Ett exempel från 20e maj 2020 med flera dagars stiltje.
I mitten av september 2020 producerade all Europas installerade vindkraft, tusentals vindkraftverk motsvarande 220 kärnreaktorer, bara runt 10 GW under dagen.
4. Dalunde har rätt om vind på vintern, det blåser mer och samtidigt är luften kallare vilket ger högre densitet och mer energi.
Till exempel att kärnkraften har högre klimatpåverkan än förnybart och till och med att kärnkraften skulle vara fossil.
6. Här försöker Dalunde antyda att kärnkraften inte lagts ned med politiskt beslut, eftersom vattenfall inte beordrades att stänga reaktorerna i Ringhals (som man gjorde med reaktorerna i Barsebäck).
Även Vattenfalls produktionschef är tydlig med att man inte hade tagit det beslutet om det inte hade varit för effektskatten.
(strunta i att det är ebba på bilden, spela klippet)
Samtidigt som man höjde effektskatten fanns elcertifikatsystemet, en subvention till vindkraften som fört över nästan 60 miljarder kronor från konsumenterna till vindkraftsägarna.
Att kärnkraftverk skulle riskera att stängas var inte en överraskning för någon, inte heller för regeringen själva eftersom de blev varnade av flera egna myndigheter.
Regeringen genomförde ändå höjningen av skatten med motiveringen
"En höjd skatt på termisk effekt medför högre fasta kostnader för producenterna av el från kärnkraft. Därmed bidrar förslaget till en omställning av energisystemet”."
(Finns att läsa i budgetpropositonen.)
Genom Energiöverenskommelsen fasades sedan straffskatten ut till slutet av 2018, men med en kompromiss om ett mål på "100% förnybart" till 2040 och ett utökat mål för elcertifikatsystemet.
Ännu mer subventioner till förnybart.
8. Egentligen samma som 7.
MP har såklart inte haft något att göra med att reaktorer stängs, men det var deras vallöfte:
Och från Åsa Romson och Lise Nordin lät det annorlunda när det begav sig.
Vi kan dock kanske konstatera att MP inte har något emot vätgas, batterier, höghastighetståg eller något annat som kostar både mer pengar och tar längre tid än kärnkraft.
I själva verket är det grovt vinklade påståenden för att driva deras egen agenda.
OBS! Inga tveksamheter om att Lukasjenko är ett as. Jag har varit i Belarus och det är ett fint land med fina människor men med stor rädsla för att tala öppet om Lukasjenko.
Deras mod i protesterna är ofattbart och de ska ha allt stöd.
Hej @svtnyheter, @emarmorstein. Bra inslag i morgonstudion, men synd att ni använder SOM-undersökningen om kärnkraftsopinionen.
SOM-undersökningen består av 4 alternativ som vägs ihop två och två.
Det är rimligt i ett långsiktigt perspektiv men med stor risk för missförstånd 👉
Av de fyra alternativen vägs alternativ 1 och 2 ihop till "avveckla", fastän de som väljer alternativ 2 med största sannolikhet accepterar kärnkraften idag.
Ett alternativ är därför att lägga ihop alternativ 2, 3 och 4 till något som kan kallas "acceptans".
Sedan 2018 redovisar SOM-institutet inte information för hur stor andel som väljer varje alternativ men eftersom "använd" har växt kan vi gissa att acceptansen ökat något.
Jo, om man i samma stycke lyckas få fel på storleksordningar med en faktor 1 000 000, troligen för att man har blandat ihop energi (MWh) och effekt (MW), bör man ta sig både en och två funderare innan man ger sig in och ska kommentera energidebatten.
Ringhals 1 och 2 hade alltså en nettoeffekt om 1873 MW och producerade sammanlagt runt 12 000 till 14 000 GWh per år, eller 12 till 14 TWh.
Enligt @lenamellin producerar reaktorerna 0.0018 TWh.
Förslaget innebär konkret att man vill tillåta byggnation av fler reaktorer på flera platser.
Därmed vill man ta bort nuvarande begränsning om 10 reaktorer och befintliga platser, vilket i praktiken innebär ett förbud mot nya reaktorer överhuvudtaget. Men mer om det senare.
No, not spring time.
It's the time when people who call themselves "green" try to win points by inciting fear, reinforcing stigma and questioning science.
Come with me and let's explore what's happened!
This thread will cover:
☢️What's happened?
☢️Why is it wrong? (and dangerous?)
☢️What to do instead?
☢️What's happened?
Today marks 34 years since a catastrophic accident at the Chernobyl nuclear power plant caused widespread and significant radioactive contamination which has resulted in around 100 deaths and around 300 000 people being displaced from their homes.