Nu blir det elbristskola igen. Idag ska vi reda ut detta om det verkligen behövs 2 nya kärnreaktorer i Sverige?
För att förstå sammanhangen måste vi ta det från början. Som vanligt handlar det till slut om EU. I grunden handlar EU om att på en mängd olika sätt integrera de olika länderna med varandra så att ingen EU-land kan starta ett krig mot ett annat.
Handel med el över gränserna är ett av sätten. Tidigare kunde ett land, till exempel Sverige, köra sitt eget race och bygga kraftproduktion, elnät etc för enbart sin egen nytta. Ett land med billig och god inhemsk produktionen kunde bokstavligen svälta ut ett annat.
Genom att till exempel strypa tillgången på råvaror. Vi har sett såna exempel utanför EU.

Genom att bokstavligen tvinga medlemsstaterna att se till att de har el att exportera, förenat med principen om fri rörelse för varor ( inklusive el ) finns det alltid
el att tillgå för länder som har knapert med egenproducerad el. Dessutom kan länderna dra nytta av de övriga ländernas elproduktion och göra sin egen elproduktion så kostnadseffektiv som möjligt.
Elmarknadsförordningen EU 2019/943 fastställer att minst 70% av den el som finns tillgänglig i en medlemsstat måste vara tillgänglig för export. En EU-förordning gäller som lag i alla medlemsstater.
Detta innebär förstås även att det alltid finns el tillgängligt för import. Priset på den elen sätter marknaden. Ni minns väl att el är en vara som ska kunna flöda fritt mellan länderna?
Detta måste man komma ihåg när man beräknar hur mycket effekt Sverige måste ha tillgänglig innanför gränserna för att det ska räcka till för allt vi vill göra, utan att vi får kraftverk som står och producerar el för kråkorna.
Idag är den balansen på sitt vis optimal. Det är lite väl små marginaler under kalla vinterdagar. Vi måste starta effektreserven för att ha el tillgänglig för den internationella marknaden, men vi har ett överskott. Och som jag skrev. Det finns el att importera, alltid.
Så frågan är: Hur mycket pengar ska vi investera i elproduktion som vi egentligen inte behöver till annat än att sälja till andra länder? Är elpriset högt ( efterfrågan stor ) så kan det vara en affär. Är elpriset lågt, tveksamt.
Att bygga 2 ”nya reaktorer” är väldigt dyrt. Dessutom kan de producera el först om tidigast 15 år. Hur ser elmarknaden ut då? Kommer marknaden att vilja ha svensk kärnkraftsel? Vi bygger ju samtidigt ut andra produktionsslag för fullt, vind, biobränslen etc.
Risken är inte obefintlig att de där 2 reaktorerna kommer att producera dyr el som ingen vill köpa.

Idag importerar vi el från Danmark via likströmsledningen Jylland - Sverige motsvarande effekten på en av de nedlagda reaktorerna i Ringhals.
Om den importelen är billigare än att producera den med R1, varför ska vi då inte göra det? ( Ursprunget till den importelen lämnar jag därhän i det här resonemanget. Det är en annan diskussion )
Visst. Teoretiskt kan vi tänka oss att Sverige alltid, under alla omständigheter ska ha en inhemsk elproduktion som ger tillräcklig effekt till allt. Men det skulle vara samhällsekonomiskt vansinne. Det skulle innebära att vi får kärnkraftverk som står standby
och vattenkraftverk som spiller ut stora delar av sitt vattenmagasin.

Så, bygga 2 nya reaktorer? Nja. Vill man spendera de summorna är det bättre att optimera elnäten och överföringarna till andra EU-länder.

Tack för ordet.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Fredrik Sjödin

Fredrik Sjödin Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @MrWaternooze

14 Feb
Okej. Vi kör en tråd till i elbristskolan. Idag ska vi reda ut detta med varför industrier inte alltid får bygga ut pga ”elbrist”. fplus.se/elbrist-stoppa… #eltwitter
Sveriges elnät är sedan 1902 uppdelat i ett antal så kallade koncessionsområden. Inom ett koncessionsområde har ett företag monopol på elnätet. Nätföretaget, som det kallas, äger elnätet. Det är deras egendom och har varit det länge.
I södra Sverige är dessutom de flesta nätföretagen privata företag. Inget konstigt med det. Inom sitt koncessionsområde kan nätföretaget bygga ut sitt nät som de behagar. Om en abonnent vill bygga ett hus, en skola eller en fabrik är nätföretaget skyldigt att ansluta det.
Read 13 tweets
19 Jan
Det här är en ohederlig text, publicerad i syfte att vissla på hundarna som avskyr både Löfven och Tegnell. I den här tråden ska jag förklara varför. Häng med.
Varför säger personer som Tegnell och Löfven "Det har hela tiden varit vårt mål att trycka ner smittan så mycket som möjligt." när det upplevs av vissa som att de inte gör det?
Egentligen är det väldigt enkelt. Det är grundläggande policyanalys och vetenskapsteori. Om man vill lösa ett problem, bygga en bil eller ett kärnkraftverk så säker som möjligt, minimera skadorna av en pandemi som vi inte hade något vaccin till eller något annat -->
Read 12 tweets
6 Nov 20
Samtidigt som Janina mördades tjänstgjorde Gustaf Ekström i waffen-SS som frivillig. 45 år senare var han en av grundarna till @sdriks Ytterligare 32 år senare anser @moderaterna och @kdriks att det är ”oproblematiskt” att samarbeta med dem.
77 år efter mordet på Janina, samma parti som Ekström var med och grundade. svt.se/nyheter/lokalt…
Read 7 tweets
26 Aug 20
Tråkigt detta med att SCA Ortviken lägger ner pappersbruket. Ortviken är en av Norrlands största förbrukare av el. Vill ni veta varför? #eltwitter
Ortviken är ju ett pappersbruk som tillverkar tidningspapper. Pappersmassan som används för den produktionen tillverkas genom så kallad TMP-teknik. ”Thermo-Mechanical Pulp”. Den tekniken går ut på att träflis pressas genom mekaniska kvarnar så att den finfördelas till massa.
Massan bleks sedan innan den blir till papper. Tekniken lämpar sig väl för papperskvaliteter med kort livslängd, typ dagstidningar. Vill man ha papper med högre kvalitet för typ förpackningar och kontorspapper används sulfatprocessen.
Read 9 tweets
28 Jul 20
Okej. Mkt kärnkraft i flödet nu. Dags för del 5 i Fredriks elbristskola. Hur får man el ur ett kärnkraftverk. Dags för #eltwitter Häng med!
Om ni läst mina tidigare trådar kanske ni minns de olika kraftverkstyperna vi har i Sverige?

Vattenkraft - Vattnets rörelseenergi sätter snurr på vattenturbiner kopplade till stora generatorer. Stort vridmoment, urstarkt. Tyvärr enbart tillgänglig i större vattendrag
Kraftvärme - Man använder någon energikälla för att koka vatten till ånga som sedan sätter snurr på ångturbiner kopplade till generatorer. Kan dimensioneras efter behovet, låg verkningsgrad, underhållskrävande.
Read 14 tweets
15 Jul 20
Okej. Vill ni hänga med på del 4 i Fredriks elbristskola? Idag blir det elproduktion för hela slanten. #eltwittter
Det är ju växelström som kommer ut ur våra två hål i väggen, right. Ibland har ni sett uttag med upp till fem hål. Uttaget för elspisen, vedkapen eller elbilen är typiska såna. De fem hålen har 3 st ”faser”, en neutralledare och en skyddsjord.
De vanliga uttagen hemma har bara en fas, en neutralledare och en skyddsjord. Vad betyder då dessa begrepp? Vi stökar undan skyddsjorden först. Den är en ledare som är kopplad till ”jord”, alltså till det som elsystemet refererar till 0 Volt.
Read 30 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!