שרשור קצר על יעילות החיסונים.
מה זה בעצם ובעיקר מה זה לא 🧐.
מתחילים!
👇👇👇
🧵
1. יש הרבה דיבורים בתקשורת על יעילות החיסונים וגם אנחנו כאן דברנו לפני איזה שבוע על שיטות המדידה של יעילות החיסונים והמגבלות שלהם. השרשור הזה בא לעשות סדר בראש ב**מה זה בכלל יעילות** ואיך להתייחס לזה במסגרת ניהול הסיכונים שלנו.
2. רוב האנשים שומעים שהחיסונים יעילים ב 95% ומיד מסיקים ש 95% מהאנשים חסינים ו 5% מהאנשים נמצאים בסיכון.

(ובגלל שלכולנו יש הטיות פסיכולוגית, מיד אנחנו מרגישים שאנחנו בטח בקבוצת ה 95% והחיים שלנו תותים).
3. זאת צורת מחשבה שגויה על המושג יעילות. פשוט לא נכון. זה יוריסטיקה שאנחנו מפעילים בראש ועוזרת לנו לסדר את העולם בצבעים של שחור/לבן וחסין/לא-חסין.
4. אז מה זה כן, יעילות?
יעילות מבטאת יחס. י-ח-ס. ולא מספר קבוע. היעילות היא הצפי לכמות הסיכון שנחסכה מאדם מחוסן *לעומת* אדם לא מחוסן בתנאים דומים.

ותו לא.
5. ז״א שאנחנו שומעים על יעילות של 95%, הדרך הנכונה להתייחס לזה היא ״הסיכון למחוסן לחטוף קורונה קטן פי 20 מהסיכון ללא מחוסן בתנאים דומים״. אם היעילות הייתה 90%, אז באותו אופן, הדרך לחשוב עלייה היתה: ״הסיכון למחוסן קטן פי 10 מהסיכון ללא מחוסן בתנאים דומים״. י-ח-ס.
6. למה זה משנה? כי גם אם היחס בין מחוסנים ללא מחוסנים נשמר, התנאים הסביבתיים עלולים להשתנות ולשנות את הסיכון הסופי.
7. דוגמא: נניח ואתם מחוסנים והחלטתם ללכת למסיבת פורים מטורפת עם 300 איש בלי מסכות בחלל סגור וצפוף (איכס) עם טראנסים (זה דווקא נחמד). אם האירוע הזה מעלה את הסיכון שלכם פי 25 לחטוף קורונה מיום רגיל, מבחינת ניהול הסיכון אתם במצב פחות טוב מאשר יום רגיל ללא חיסון.
באותו אופן, כאשר כמות ההדבקה בארץ תרד נניח ל 500 נדבקים ביום, אז מחוסנים מרוויחים פי ~20, וחווים סיכון להדבק כאילו חזרנו לאמצע חודש מאי 2020 עם 10-20 נדבקים ביום.
8. מתנגדי החיסונים לא מבינים את הרעיון הזה שיעילות מבטאת יחס. הרבה פעמיים רואים את הטענה שאומרת: ״התחסנת? אז מה אכפת לך מהשאר?״ בגלל שזה יחס, אם עוד אנשים מתחסנים וכמות ההדבקות יורדת, אז גם לאחר חיסון אני יותר מוגן. י-ח-ס.
9. הפוסט הזה טיפה פשטני כי הוא לא הפריד בין סוגי יעילות שונים, למניעת הדבקה, למניעת תחלואה, מוות וכו׳. וגם שהיחס עצמו עשוי להשתנות בתנאים שונים. זה לא משנה - הרעיון דומה: היעילות היא יחס ולכן הסיכון הסופי עשוי להשתנות כתוצאה משינוי הסביבה - לטוב ולרע.
10. לכו להתחסן.
השרשור הזה קבל הרבה תודה וזה לא מובן מאליו שחופרים במושג טכני. אז המון תודה.

כמה נקודות לחפירה עמוקה יותר:
1. כמה מגיבים אמרו נכון שהיעילות היא אפילו לא יחס אלא יחס *ממוצע*. זה נכון מאד. יש פיזור סביב היחס הממוצע ואנחנו לא יודעים אותו.

2. אנחנו לא יודעים מה הסיבות שבגינם אדם אחד נדבק לאחר חיסון ואחר לא. אפילו בתוך תאומים יש הטרוגניות לאחר חשיפה. בכלל כל התהליך הוא אקראי יותר מקזינו.
הנוגדנים כתוצאה מפולש זר נוצרים בצורה אקראית בסגנון ״בוא ננסה ימבה דברים, נענער שמאלה וימינה ונקווה שמשהו יתפוס״. אם מהנדס היה בונה תהליך כזה, הוא היה מופטר על המקום בבושת פנים. הוירוס פועל בצורה אקראית וחלקים ניכרים מהגנום שלו עסוקים בשיבוש התגובה החיסונית.
3. אולי הנקודה הכי חשובה בפוסט הזה (כמו הרבה פוסטים שלי) היא צניעות אפסטימיולגית. בניסויים אנחנו מודדים יחס ממוצע, ותו לא, נכון? אז כל שימוש והסבר מפולפל על מה המשמעות של יעילות מעבר לכך הוא לא מכוסה ב״אחראיות היצרן ולא על דעתו״.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Yaniv Erlich

Yaniv Erlich Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @erlichya

21 Feb
כמה עולה להקים מפעל חיסונים?
לא הרבה. Moderna פתחה ב 2018 מפעל כזה ב Norwoord, MA בהשקעה של $110M.

bizjournals.com/boston/news/20…
מודרנה היום יודעת לעשות batches של 60L של פולימריזצית RNA. בכל Batch כזה נוצרים 500gr של RNA(!). זה ח-מ-ש מיליון מנות בבת אחת (או 15 מיליון מנות לפי פייזר). אפשר לעשות batch בחודש ולנוח.
הפוסט המצויין הזה מסביר איך משיגים את הרכיבים לחיסון. אני משער שעיקר הבעיה הוא לא הפולמרזציה של ה RNA אלא העטיפה ב LNP ויצור הנוקלאוטידים. אבל לא בשמים היא.

blog.jonasneubert.com/2021/01/10/exp…
Read 4 tweets
15 Feb
המון מחקרים על יעילות חיסונים. המון שיטות.
בואו נעשה סדר.
בשרשור קצר מונגש בעברית 🧵
👇👇👇
המטרה מספר אחת של כל מחקרי היעילות היא להבין באיזה מידה החיסון גורם להגנה בפני הוירוס. הבעיה כמובן שהמון דברים יכולים לגרום להגנה שלא קשורים לחיסון כמו חבישת מסכות, גודל בית האב, המנעות מפעילות מסוימות, וכמובן אם בסביבתך אין תחלואה - אתה פחות חשוף.
בניסוי קליני, אנחנו מגייסים אנשים ונותנים לחלקם חיסון וחלקם פלסבו. המחשב קובע רנדומלית מה כל אחד מקבל והמטרה היא שלא המשתתפים ולא הצוות שהזריק ידע מה הם קבלו. בצורה הזאת אנחנו מנטרלים את ההשפעות החיצוניות, כי בכל קבוצה (חיסון מול פלסבו) אנחנו מצפים שהם יפעלו בערך אותו דבר.
Read 15 tweets
8 Feb
אחת מהשאלות הכי חשובות בחיסון היא האם אנשים שהתחסנו וקבלו קורונה מדבקים פחות! 🔥🔥🔥
שרשור🧵 חדש על המחקר שלנו מונגש בעברית 🇮🇱!
👇👇👇
1. אנחנו יודעים כבר שחלק מהאנשים שקיבלו את החיסון יצאו חיוביים בבדיקת קורונה. אבל אנחנו רצינו לדעת, האם אותם אנשים הם בעלי עומס נגיפי נמוך יותר ולכן פחות מדבקים. הדבר הזה לא נבדק מעולם בחיסוני קורונה ב״עולם האמיתי״ 🧐

2. באופן עקרוני זה אמור להיות קל. @MyHeritage מפעילה את מעבדת הקורונה הגדולה בארץ. אז פשוט אפשר היה לקחת דגימות חיובית, לחלק את זה לקבוצות מתחסנים ולא מתחסנים ופשוט להשוות את כמות הווירוסים בבדיקות ה qPCR, לא? לא.
מיהריטג׳ לא יודעת את הסטטוס החיסוני של הבדיקות. פרטיות.
Read 15 tweets
7 Feb
Can BNT162b2 reduces transmission?
Excited to share our study using real world data.
An encouraging thread 🧵
👇👇👇
Since Dec 20, Israel has rolled a massive COVID19 vaccination program using the BioNTech/Pfizer. The program initially focused on 60+ individuals and then gradually moved to earlier ages. By now, 77% of 60+ received at least one dose! 💪🔥
The Ministry of Health reported that ~31,000 people were tested as positive after receiving at least one jab in various time intervals.

But do we see a lower viral load in these individuals?🧐
Read 17 tweets
9 Jan
ממשלת ישראל 🇮🇱 חשפה שהיא תחלוק עם פייזר ״נתונים סטטיסטים״ לגבי החיסון. סקר קצר בטיווטר מראה שרבים מכם מעוניינים לדעת עוד על פרטיות, שיתוף מידע, וביג דאטה. התחום הזה היה אחד מנושאי המחקר של המעבדה שלי.

אז הנה השרשור🧵.
מתחילים!
👇👇👇
גילוי נאות: אני כותב כאן אך ורק בכובע האקדמי שלי. אין לי שום מידע פנימי לגבי העסקה עם פייזר ואני ניזון רק ממה שאני רואה בכלי התקשורת.
הרבה מהשרשור מתבסס על המאמר שלי ושל @random_walker ב @NatureRevGenet:
nature.com/articles/nrg37…
טוב, עכשיו באמת אפשר להתחיל. אמלק: אני בעד העסקה.
קודם כל נזכיר שהאפשרות לחלוק דאטה היא נשמת אפו של המדע המודרני. איך פיתחו לכם חיסון כל כך מהר? חוקרים בסין רצפו את הוירוס ו*חלקו* את המידע הזה כך שתוך יומיים חוקרים ב NIH יכלו לפתח עם מודרנה את החיסון. אותו כנ״ל להמון מחקרים וטיפולים. צריך למצוא דרך לחלוק מידע ולכבד את הפרטיות.
Read 23 tweets
1 Jan
Israel is now a population-scale lab to one of the greatest experiments. It is going to be very interesting few months from a scientific perspective.
A thread!
🧵👇🧵👇🧵👇
As of yesterday, >10% (~1M) of the population got the first dose of the @BioNTech_Group vaccine (~half of 60+ already got it).

While vaccine distribution is spectacular, covid19 cases raise fast. On top of that, we already have confirmed community transmission of the b.1.1.7🇬🇧🦠 Image
Israel is going to be the first country wide battling ground between the vaccine and the virus. And it is one of the best places to watch such a battle:
- Israel is among the top 10 countries with tests/capita
- Every citizen is part of one of four HMOs. All have #EHR. Image
Read 5 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!