Als eerste hebben we een ongekend aantal jongeren die op de kieslijsten staan. Het gaat sowieso om 132 jongeren bij de top 26 politieke partijen. Wellicht zijn er dus nog veel meer!
De definitie voor jongeren die ik hanteer is t/m 30 jaar, dit is een vrij gangbare definitie. FvD, CU en PVDA hebben trouwens de meeste jongeren op verkiesbare plekken!
Jongeren op de kandidatenlijst is belangrijk omdat we veronderstellen dat jongeren beter in staat zullen zijn jongerenbelangen te vertegenwoordigen in het parlement. Duidelijke jongerenbelangen zien we terug op de thema’s onderwijs, klimaat, pensioen, arbeidsmarkt, woningmarkt..
Maar ook binnen thema’s als Europa en Identiteit, jongeren hebben hier aantoonbaar progressievere opvattingen over die nu relatief minder vertegenwoordigt worden in het huidige parlement.
De gemiddelde leeftijd van kamerleden is 48 jaar, dit is iets hoger dan de gemiddelde leeftijd in Nederland 41 jaar. Maar naast gemiddelden is ook de spreiding belangrijk: er is maar 1 kamerlid onder de 30 op dit moment en dus ‘jongere’.
We zien dat naast inhoudelijke vertegenwoordiging van jongerenbelangen in deze verkiezingen ook de fysieke representatie van politici belangrijker wordt. Welke levenservaringen neemt een politicus mee de kamer in? Die van jongeren zijn fundamentele anders dan die van ouderen..
Naast jonge kandidaten op de lijsten is er ook een politieke Jongerenpartij waar op gestemd kan worden JONG @Jaron_Tichelaar het werd tijd voor een dergelijke partij om meerdere redenen:
Ten eerste hebben we een ouderenpartij dus daarom is het goed evenwicht te brengen in politiek georganiseerde generatie belangen. Ten tweede is de machtsverhouding tussen jong en oud in Nederland uit balans binnen het gehele politiek bestuurlijke bestel.
Niet alleen in het parlement zijn jongeren ondervertegenwoordigd maar eigenlijk op alle relevante plekken van besluitvorming: vakbonden, pensioenfondsen, belangenorganisaties, ministeries, gemeenten, provincies, besturen, directies etc.
Een politieke Jongerenpartij kan structureel pleiten van binnenuit voor verbeteringen in jongereninspraak en participatie in het gehele politiek bestuurlijke stelsel en voorstellen doen zoals een jongerenquotum, generatietoet etc.
Dan hebben we nog het electoraat wat interessant is vanuit jongerenperspectief. Er zijn 800.000 jongeren die voor het eerst gaan stemmen komende verkiezingen en 2,7 miljoen jongeren tussen de 18 en 30 die horen bij Generatie Millennial en Z.
Zij staan grotendeels voor andere waarden dan de oudere generaties: kosmopolitisch, Europa gezind, duurzaamheid en cultureel progressief. Het zijn generaties die opgroeiden met de euro, de multiculturele samenleving en het digitale tijdperk.
Ze zullen op basis van andere motieven hun stem uitbrengen en zijn op andere manieren te bereiken in de campagne. De shift van campagne budgetten richting social media zal alsmaar groter worden want dat is waar jongeren zitten..
Voor jongeren zal ook fysieke representatie steeds zwaarder wegen in hun stemkeuze, dit onder invloed van het identiteitsdenken, campagnes als stem op een vrouw en stem op een jongere en het feit dat een derde van de jongeren een multiculturele achtergrond heeft..
Veel jongeren voelen zich niet vertegenwoordigt omdat de mensen in de politiek niet op hun lijken..
Tenslotte zullen jongeren, dit is volledig mijn vermoeden, geen bewijs voor, meer gebruik gaan maken van voorkeursstemmen. Mijn gedachte: jongeren stemmen liever op personen dan op partijen, Personal Brands zijn belangrijker dan partij ideologie..
Tenslotte is de jonge generatie interessant omdat het politiek bewustzijn hoger is dan bij vorige generaties is. Onderzoek wijst uit dat meer jongeren dan zelfs de jaren 60’ generatie nu betrokken zijn bij politieke acties en manifestaties. Dit komt door sociale media en crises.
Doordat de financiële crisis, klimaatcrisis, wooncrisis, schuldencrisis en identitaire vraagstukken opstapelen in relatief korte tijd onder een relatief hoog opgeleide en goed geïnformeerde jonge generatie is een sterk politiek bewustzijn ontstaan..
We gaan zien wat er komende verkiezingen gebeurd. Maar jongeren zijn de moeite waard om in de gaten te houden. Ze gaan hoe dan ook het politieke landschap meer dan ooit beïnvloeden omdat voor het eerst meerdere twintigers en misschien zelfs tieners in het parlement plaats nemen!
sidenote; is dit een randstedelijk perspectief? Deels. Maar toch blijkt uit landelijk onderzoek dat jongeren progressiever stemmen. Daarnaast wonen heel veel jongeren in de grote steden en is iedere generatie steeds iets hoger opgeleid dan de vorige, wat ook invloed heeft..
Nog een sidenote: jongeren komen gemiddeld minder opdagen bij verkiezingen. Er zijn voorspellingen dat deze verkiezingen dit anders uit gaat pakken, maar is spannend inderdaad. Maar dit is ook een kip-ei verhaal. Minder vertegenwoordiging van jongeren is minder betrokkenheid..
Er is nu een kans deze vicieuze cirkel te doorbereken. Dus stem op een jongere! :)
Er liggen zo’n 535 mensen op de IC. Heel erg. Maar moeten we echt een land met 17 miljoen mensen wekenlang opsluiten? Hoe wordt dit afgewogen tegen het immense lijden van duizenden en duizenden mensen?
Ik hoop heel erg dat kamerleden hun werk nu doen en kritisch beoordelen of dit extreem zware middel nog legitiem wordt ingezet. Proportionaliteit lijkt totaal te ontbreken.
Het lijkt alsof het kabinet oprecht geloofd dat ‘een paar weekjes erbij’ niet zo erg is en wel flink helpt bij het indammen. Maar van dat eerste is het tegendeel bewezen zie alle rapporten naar psychische, sociaal economische schade terwijl het tweede niet eens bewezen is!
Of #FvD nou instort of niet. Er blijft een super grote ruimte op rechts voor een serieus conservatief kritisch geluid. In alle eerlijkheid heeft #FvD nooit een kans gekregen van de msm en politiek elite om echte inhoud te presenteren. Boycot zal een nieuwe partij ook overkomen..
Het antisemitische is natuurlijk onacceptabel. Maar dat heeft niks te maken ook met volgens mij de originele intentie van de partij. Die behoefte zal er blijven.
FvD heeft er een potje van gemaakt. Maar we moeten onszelf ook achter de oren krabben waarom dit geluid als sinds Fortuyn geen waardige vertegenwoordiging krijgt in het politiek bestuurlijke bestel terwijl het om een groot deel van het electoraat gaat...
Draadje; Ik vind het bijzonder dat mensen zo lichtgevoelig zijn tegenwoordig dat ze de geschiedenis niet kunnen accepteren. Deze figuren worden niet vereerd vanwege hun wandaden die overigens voor hun tijd normaal waren, maar voor hun helden daden, die staan nog steeds...
Niemand kijkt naar een standbeeld van een oude zeeheld of staatsman en denkt dan ‘oh, nu wil ik ook slaven houden’. Je kan iemand prima vereren om zijn goede daden voor het vaderland ook al was het daarnaar een racist of seksist.
De geschiedenis maak je niet ongedaan ermee; en ‘vergelding’ proberen te verhalen via vandalisme is nooit een goed idee. Daarnaast is een standbeeld niet alleen maar steen, zoals een boek niet alleen papier is; het is een symbool.