Aangezien deze week in het teken staat van verkiezingen voor het Nederlandse parlement (preciezer: de Tweede Kamer), lijkt het me aardig het vandaag te hebben over de geschiedenis van dit parlement. Misschien moeten we beginnen met de vraag wat een parlement eigenlijk is.
Uiteraard zijn verschillende definities mogelijk, maar een goede definitie zal waarschijnlijk de volgende elementen bevatten:

- vertegenwoordigend karakter
- democratisch verkozen leden met een vrij mandaat
- openbare zittingen

Dit behoeft wellicht wat uitleg.
Ik kan die uitleg het best geven aan de hand van een vergelijking tussen de Staten-Generaal, het centrale overheidsorgaan van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, en de vergadering die in het jaar 1796 voor de Staten-Generaal in de plaats kwam, de Nationale Vergadering.
De Staten-Generaal was een besloten vergadering: publiek was niet welkom. De Staten-Generaal hadden weliswaar een vertegenwoordigend karakter, maar de gedeputeerden ter Staten-Generaal (van leden werd niet gesproken) vertegenwoordigden niet direct de bevolking, maar de gewesten.
Zij deden dit volgens het principe van 'last en ruggespraak': de gedeputeerden waren doorgaans gebonden aan politieke standpunten die hun door hun lastgevers (de gewesten) waren opgedragen; zij konden pas nieuwe standpunten innemen na overleg (ruggespraak) met die lastgevers.
Het principe van last en ruggespraak wordt ook wel 'bindend mandaat' genoemd. Hiertegenover staat het 'vrij mandaat': de leden van een vertegenwoordigende vergadering bepalen zelf welke politieke standpunten ze innemen. Over die standpunten vindt vervolgens debat plaats.
Van een vrij mandaat was voor het eerst sprake in de Nationale Vergadering van 1796. De leden van deze vergadering werden expliciet geacht te handelen 'zonder last en ruggespraak'. Ze werden ook niet langer afgevaardigd door de gewesten maar verkozen in nationale verkiezingen.
Waar de SG dus de gewesten had vertegenwoordigd, vertegenwoordigde de NV het Nederlandse volk. Ook het soort vertegenwoordiging verschilde: in de 18e eeuw bedacht men dat van 'echte' politieke vertegenwoordiging pas sprake was als het volk zijn vertegenwoordigers zelf kon kiezen.
De zittingen van de Nationale Vergadering waren openbaar, er werden zelfs verslagen van gepubliceerd. Alle reden dus om de NV te beschouwen als het eerste parlement van Nederland, al valt op 1796 als breukmoment ook wel weer het nodige af te dingen. Daar komen we vast nog wel op!

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with NL_Wetenschap

NL_Wetenschap Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @NL_Wetenschap

15 Mar
Eerder vandaag had ik een bijeenkomst over de toekomst van mijn onderzoeksinstituut. Vermoedelijk zijn jullie niet allemaal even vertrouwd met het landschap van geesteswetenschappelijke onderzoeksinstituten waar dit deel van uitmaakt. Daarom volgt hier een korte introductie.
Behalve universiteiten bestaan er in Nederland wetenschappelijke onderzoeksinstituten waar eveneens wetenschappers werken. Voor zover geesteswetenschappelijk van aard, zijn die instituten deels geclusterd in het @KNAWHuC.
Voluit is dit het Humanities Cluster van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW). De @_KNAW biedt ook onderdak aan een sjiek genootschap van knappe koppen, maar dat is een andere tak, zo ver ben ik nog niet 😉
Read 7 tweets
15 Mar
Wat voor soort historicus ben ik eigenlijk? Een kort draadje. Ik zie mezelf inmiddels vooral als historicus van Nederland, maar ik heb nooit bewust gekozen voor Nederlandse geschiedenis. Ik had aanvankelijk eerder een voorkeur voor een tijdvak dan voor een land.
Als student was ik al gefascineerd door de achttiende eeuw, de tijd van Verlichting en Revoluties. Mijn droom was toen er een Grote Historische Roman over te schrijven. Ik geloof niet dat die er ooit gaat komen, maar schrijven doe ik nog altijd het allerliefst.
Ik had het geluk als promovendus terecht te komen in een groot onderzoeksproject over de politieke wereld van de Bataafse Republiek, zoals Nederland heette aan het eind van de achttiende eeuw. Dat was aan de Universiteit van Amsterdam in 2007.
Read 8 tweets
15 Mar
Hallo! Deze week mag ik de Nederlandse wetenschap vertegenwoordigen. In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen ben ik jullie parlementair historicus van dienst. Ook zal ik het onder meer hebben over verkiezingen, petities en revolutie! Maar laat ik me eerst voorstellen.
Ik ben @JorisOddens en ik werk bij NL-Lab (@NLLab_Tweets), waar ik samen met anderen onderzoek doe naar Nederlandse cultuur en identiteit. Over NL-Lab kom ik later deze week zeker nog te spreken. Neem intussen gerust alvast een kijkje op onze website. nl-lab.net
Zoals alle onderzoekers van NL-Lab kijk ik graag over disciplinaire grenzen heen. Ik zie mezelf als (politiek) historicus, maar mijn onderzoek heeft ook letterkundige en kunsthistorische dimensies. Een wat langere bio vinden jullie hier. nl-lab.net/over-nl-lab/wi…
Read 7 tweets
25 Feb
Daar gaan we dan! Armzwaai. Waarom zwaai je je armen tijdens het lopen? En heeft dat nog voordelen? Een gedachte is dat armzwaai een evolutionair overblijfsel is. Daar is wel wat bewijs voor ook; reflexen in de benen zijn gekoppeld aan hoe de armen bewegen. 1/6
Maar heeft die armzwaai nog een functie dan? Als eerste zou je kunnen denken aan stabiliteit. Ons onderzoek liet zien dat lopen met normale armzwaai echter onstabieler is dan lopen zonder armzwaai. Wel kunnen je armen helpen met balansherstel na een verstoring. 2/6
En energetisch? Interessant genoeg zouden de armen vrijwel passief kunnen zwaaien, geheel aangedreven door de bewegingen van de romp (zie filmpje). Het kost dus (weinig) energie om ze te zwaaien.
3/6
Read 8 tweets
24 Feb
Ok, een draadje over mijn onderwijs. Ik geef "Applied Biomechanics", in het Nederlands "Toegepaste Biomechanica". Biomechanica is te vertalen als "de natuurkunde van de biologie", of, in ons geval: "de natuurkunde van het bewegen". Studenten krijgen in jaar 1 al biomechanica 1/6
Maar dat is heel theoretisch (pen en papier sommetjes). Wij leren studenten om met data van metingen van het bewegen dit soort sommetjes te doen, en dit toe te passen om bijvoorbeeld te berekenen hoe hoog de rugbelasting tijdens tillen is (keuze-ochtenddraadje morgen? ;-)). 2/6
Studenten gebruiken data verkregen met de beste meetapparatuur die wij hebben; 3d camera's die met een foutmarge van kleiner dan 0.1mm meten, maar ook erg duur zijn. Zie foto voor een typisch experiment. Als studenten klaar zijn, hebben ze niet altijd toegang tot zo'n lab. 3/6
Read 8 tweets
24 Feb
Waarom wordt je meer moe van een dag slenteren in de stad dan van een stevige wandeling? Ik ga het hier niet hebben over de psychologische aspecten, alhoewel die er vast ook zijn ;-). Maar interessant genoeg, is er fysiologisch ook een basis voor dat gevoel 1/4
Als we vrij onze loopsnelheid mogen kiezen, lopen we op een snelheid die dicht ligt bij ons energetisch optimum (zie grafiek, gewoon een voorbeeld uit google images); we verbruiken dan, per afgelegde meter, het minste energie. Loop je langzamer dan "voorkeurssnelheid"? 2/4
dan verbruik je meer energie per meter. Interessant is dat dit ook voor staplengte geldt; voor een gegeven snelheid, is je zelfgekozen staplengte het efficiëntst. Wil je dus afvallen? Loop op een andere snelheid dan je normaal zou doen, en met een andere staplengte. :-)3/4
Read 4 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!