Süveyş Kanalı'nı kapatan gemi dünyayı etkileyebilir...
Çin'den Hollanda'ya giden gemi #Süveyş'te karaya oturdu. Günlerdir geminin suyla tam anlamıyla kavuşması için çalışmalar yürütülüyor. Dünya ticaretinin yüzde 10’unun geçtiği bir kanal burası.
Günde ortalama 80-100 geminin geçtiği kanal, Mısır’ın en büyük 3. döviz getirisi durumunda. Yılda ortalama 5 milyar dolar kazanan, 2023’te bunu 15 milyar dolara kadar çıkarmayı hedefleyen #Mısır;
Etiyopya ile yaşadığı baraj sorununun temelini oluşturan Nil Nehri ile hayata, Süveyş ile dünyaya tutunuyor. Bu kaza sonrası da suların yükselmesi bekleniyor. Sular yükselmezse kargoların boşatılması aşaması başlayacak. Bu sürecin haftalar sürebileceği de düşünülüyor.
Kanalın kapalı kaldığı her günün Mısır’a kaybı ortalama 20 milyon dolar. Batılı uzmanlara göre şu an hissedilmiyor ama süreç uzarsa, bu durum doğrudan dünya ticaretine büyük bir yük oluşturacak.
Haberlerde bunları okuyunca, aklıma yapımında 120 bine yakın kişinin öldüğü bu kanalın hikayesi geldi. Uğruna ne savaşlar verildi…
Bugünkü güncel haberlerle idare edip, yarın hikaye ile tarihe doyalım o zaman. Takipte kalın: @baydno
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
3. yazı: Türkiye’den önce FETÖ ile mücadele eden ülke Özbekistan…
Geçtiğimiz günlerce yazdığım Özbekistan-Türkiye ilişkilerinin kötü dönemlerini kısaca özetleyecek olursam; #Özbekistan’ı 27 yıl yöneten İslam Kerimov’un muhalifleri sindirme çabası,
‘radikal İslam ile mücadele’ diyerek Müslümanlara zulmetmesi ve Türkiye’nin muhalif Özbek liderlere ev sahipliği yapması iki ülke ilişkilerinin kötü olmasının temel nedenlerinin başında geliyordu. Ancak iki ülke ilişkilerindeki Fetullahçı faktörünü birçok kişi bilmiyor.
1999 yılında hükümet binasına yaklaşan Kerimov’un aracına bombalı saldırı gerçekleştirildi. Kerimov, suikast girişiminden yara almadan kurtuldu. Suikast girişiminde bulunanlar Taşkent Havalanı’nda yakalanırken, olayda 15 kişi öldü.
Fransız ve Mısır sermayesiyle yapılan kanal, uluslararası bir şirket tarafından işletilecekti. 10 yılda yapılan kanalın hisselerinin kabaca % 40'ı Fransızların, % 35’i Mısır’ın, geriye kalan hisseler de almak isteyen yabancı ülkelere bırakıldı.
İngiltere oyun dışı kalmıştı ya da biz öyle zannediyorduk. İngilizler pusuya yatmış aslan gibiydi. Dünya ticaretinin akacağını öngördüğü ve sömürge topraklarına ulaşımı yarı yarıya düşüren kanalı nasıl elinin tersiyle itebilirdi ki?
Mısır yönetiminin lüks yaşamları ve halkın çektiği sefalet, hisselerin İngilizlere satılmasıyla son buldu. Ama İngilizler diyoruz, yeter mi onlara? Evet, yetmedi zaten. 1878’de ‘geçici’ olarak Kıbrıs’ı, 4 yıl sonra da oldubitti ile #Mısır’ı işgal etti.