Το Facebook αφαιρεί τον λόγο από την Έλενα Ακρίτα για 30 μέρες. Καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που ένα δημόσιο πρόσωπο έρχεται αντιμέτωπο με αυτήν την «τιμωρία», πρέπει να αναρωτηθούμε για τη δύναμη που έχει αποκτήσει ένα μέσο πάνω στον δημόσιο διάλογο.
2/3
Παρ' όλα αυτά, η Έλενα θα συνεχίσει για όσους δεν έχουν τη δική τους φωνή. Κι ας πληθαίνουν τα υβριστικά και ρατσιστικά σχόλια προς το πρόσωπό της. Κι ας έχει λάβει μυριάδες φορές από κατάρες μέχρι και απειλητικά μηνύματα για τη ζωή της. #Ακρίτα
3/3
Υπήρχαν στιγμές που έκλαψε, θύμωσε, φοβήθηκε. Μα ποτέ δεν σκέφτηκε να σταματήσει.
Στηρίζουμε την Έλενα, στηρίζουμε την ελευθερία της έκφρασης, με κάθε τρόπο.
Addendum: Μιας και η ανάρτησή μας έχει συγκεντρώσει τόσο ενδιαφέρον, θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε την προσοχή σας με γόνιμο -για όλους τρόπο-.
Κατανοούμε και σεβόμαστε τις κόσμιες αντιδράσεις, αλλά αυτό το βιβλίο θα μπορούσε να χρησιμέψει σε κάποιους: dioptra.gr/vivlio/psychol…
Επίσης, ένα πολύ χρήσιμο βιβλίο, που έχει εφαρμογή σε όσα συμβαίνουν γύρω μας: dioptra.gr/vivlio/psychol…
Στο ίδιο μήκος κύματος και πολύ διδακτικό, της Τουρκάλας δημοσιογράφουν Ece Telelkuran: dioptra.gr/vivlio/istoria…
Μιας και γίνεται λίγο πόλεμος στα σχόλια, αυτό θα μπορούσε να δώσει πρακτικά επιχειρήματα: dioptra.gr/vivlio/istoria…
Δεν είμαστε στα πρόθυρα κανονικού πολέμου, αλλά ένα ελληνικό βιβλίο για τον Εμφύλιο θα είναι πάντα επίκαιρο και θα πρέπει πάντα να διαβάζεται: dioptra.gr/vivlio/istoria…
Πέρα από τη διάθεση για αστείο, θέλουμε να ανοίγουμε διάλογο και θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σε όσο το δυνατόν περισσότερο σχόλια, αρκεί να είναι κόσμια.
Το θέμα της ελευθερίας του λόγου στα Social είναι από τα πιο σημαντικά αυτή τη στιγμή και πρέπει να μας απασχολήσει!
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Θρεντ / Είσαι γυναίκα και αυτό αρκεί
(Με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου.)
«Γιατί πήγε στο σπίτι του και πόση ώρα έμεινε εκεί; Γιατί δεν αντέδρασε; Καλά, τι πάει να πει ένιωθε μουδιασμένη; Μήπως τα ήθελε και τα έπαθε;»
«Καλά, γιατί βγήκε τώρα να το πει; Μήπως διψά για δημοσιότητα;»
«Μου επιτέθηκε ο ταξιτζής και με παρενόχλησε σεξουαλικά. Πήγα να το καταγγείλω και μου είπαν να κάνω ότι δεν έγινε γιατί δεν έχω αποδείξεις και εντάξει, δεν με βίασε κιόλας.»
«Δεν μπορείς να το καταλάβεις γιατί ως γυναίκα δεν έχεις μαθηματικό μυαλό.»
«Πολλά νεύρα έχεις σήμερα. Μήπως έχει καιρό να σε ικανοποιήσει ο σύντροφός σου;»
«Καλά, είσαι 35 χρονών και δεν έχεις παντρευτεί ακόμα; Πότε θα κάνεις οικογένεια; Στο ράφι θα μείνεις;»
Τι σημαίνει άντρας παλαιάς κοπής, αλήθεια; Γιατί στο δικό μου μυαλό μόνο αρνητικές σκέψεις δημιουργούνται. Βλέπω συνεχώς σχόλια για γυναίκες που δήθεν προκάλεσαν με το ντύσιμό τους, που τα ήθελαν και τα έπαθαν, που κέρδισαν λεφτά από αυτό, που απέσπασαν ρόλους.
Η διαφορά που τους διαφεύγει, και δεν καταλαβαίνω γιατί είναι τόσο δύσκολο να γίνει αντιληπτό, είναι πως το όχι σημαίνει όχι. Δεν είναι κάποιο παιχνίδι εξουσίας. Δεν σημαίνει ναι.
Αν έρθω σπίτι σου και αλλάξω τελικά γνώμη σημαίνει όχι.
Αν θέλω να προχωρήσω με τον ρυθμό μου, σε παρακαλώ σεβάσου το. Αν θέλω να φοράω φούστες και φορέματα γούστο και καπέλο μου. Αν θέλω να βάφομαι από το πρωί ως το βράδυ δικαίωμά μου, ναι. Αν δεν θέλω να γίνω μάνα επίσης δικαίωμά μου. Αν θέλω παιδιά και γάμο, και πάλι δικαίωμά μου.
Ονομάζομαι Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος και κατά πάσα πιθανότητα δεν με γνωρίζετε. Είμαι ο εκδότης της Διόπτρα.
Σας στέλνω αυτό το μήνυμα τώρα, σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα, για να σας γράψω μερικά απλά λόγια που σίγουρα γνωρίζετε ήδη. Κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς θα γίνει, αλλά είμαι βέβαιος −και αισιόδοξος− ότι αν ακολουθούμε τις εντολές των αρχών και των γιατρών, αυτή η δοκιμασία
θα τελειώσει και θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε και πάλι τη ζωή μας. Οι εβδομάδες που θα χρειαστεί να μείνουμε μέσα μπορεί να είναι δύσκολες, αλλά είναι μια μικρή αναλογικά θυσία και, ταυτόχρονα, η καλύτερη επένδυση για το μέλλον.