❶ Tıp Fakültesinde, ilk yılda "tıbba giriş" (tıp101) dersinde şu öğretilir:"Tıbbın temel ilkesi hastalığı tedavi etmek değil, oluşmasını engellemektir!"Hekimlik bu temel ilke üzerine kurulmuştur. O yüzden kalp hastalıkları, kanser ya da anne karnında tarama testleri yapılır.
❷ Halk sağlığı, toplumun sağlıklı olmasını amaçlar. Temel yaklaşımı, hastalıkların epidemiyolojisini araştırıp oluşmasını önlemeye yöneliktir. En temel konusu salgınlardır. Salgın yönetimi hastalığı tedavi etmekten daha çok yayılımı engellemeyi ve oluşmasını önlemeyi amaçlar.
❸"Pandemi", tıpta bilinen tüm acillerin önünde yer alan, kırmızının en koyu olduğu "en" ama "en acil toplumsal tıbbi" durumdur. Kısıtlı bir alanda ya da sadece bir ülkede olabileceği gibi, günümüzdekine benzer tüm dünyayı kapsayan (global) şekilde de olabilir.
❹Doğadaki tüm canlıların bilmedikleri tehdit karşısında en doğal savunma işleyişleri, kaçmak ve saklanmaktır. Zaman içerisinde tehdit tanımlandıkça korku azalır, korunmayla birlikte karşı saldırıya geçilir. Bu doğal işleyiş, pandeminin de temel yaklaşım ilkesidir aynı zamanda.
❺ Bilinmeyene karşı en önemli iki savunma yönteminden biri saklanmak, diğeri de korunmaktır. "Karantina" saklanmak anlamına gelir. "Maske+Mesafe+Temizlik" de korunma! Pandemiye neden olan etken tanımlandıktan sonra, iş artık nedeni ortadan kaldırmadadır: Tedavi+Aşı..
❻En başa, tıbbın temel ilkesine dönersek; tehditi ortadan kaldırıncaya dek yapılması gereken tek şey toplumu korumaktır. Bulaşıcı hastalıklarda toplumu koruma ise, hoş olmasa da "kapanma" ile sağlanabilir. Ne kadar az insan ortada olursa, etken o kadar az bulaşacak kişi bulur.
❼ Kapanma bize karşı saldırı için zaman ve güç kazandıracaktır. Böylece kayıplarını en aza indirmek olanaklı olacaktır. Hızlı bir aşılama programı ile direnç artırılırken virüsün gücü azalacak ve sonuçta başarıya ulaşılacaktır. Bu işleyiş bilgileri, tıp101'in temel konularıdır!
❽ Şu anda içinde bulunduğumuz durum: (+), yatan, ağır hasta ve ölüm sayılarında aylık artış % 72-% 243 arasında (@zekib). Testlerde (+) oranı: % 15. Önlemlerin bu artışı erken dönemde azaltma olasılığı çok az. Bu artış hızı ile sayıların çok daha yukarı çıkacağı çok açık.
❾ Şu anda #TamKapanma olsa bile, aktif yayılımın sönümlenmesi 3-4 hafta alacaktır. Şu anki sayılarla hastane ve yoğun bakım doluluk oranlarının çok kısa bir zamanda en üst düzeye ulaşacağı ortada. Kapasitelerin aşılması durumunda neler olabileceğini düşünmek ise, ürkütücü!
❿ Bu nedenle yayılımın en yüksek olduğu başta okullar olmak üzere yüzyüze yapılan tüm etkinlikler, toplantılar ertelenmeli; restoran/kafeler sadece paket servisi yapmalı; tüm işyerlerinde minimum çalışma düzenine geçilmeli; seyahatler kısıtlanmalı; aşılanma hızlandırılmalıdır.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
❶Aşılarla ilgili istatistiksel çalışmalar henüz çok erken dönem sonuçlarına ilişkin.. İlk aşı Aralıkta yapıldı, ilk dozdan 4, 2. dozdan sonra 3 ay geçti.. İstatistiksel olarak anlamlı sonuçları alabilmek için aşı üzerinden en az bir yıl ve belki bir atak daha geçmesi gerekli..
❷Bir toplumun üçte ikisinden fazlası aşılanmadıkça aşının gerçek etkisi hakkında net bir yorumda bulunmak doğru değil.. Kuşkusuz her yaş grubunda ölüm ve ciddi hastalık oranının geçtiğimiz yıla göre düşük olması çok önemli.. Aşı elimizdeki en önemli silahımız..
❸Öte yandan, aşılı olmanın taşıyıcılık/bulaştırıcılığı % 100 önlediğine emin değiliz.. Şu anda ülkemizde "saçılım" sonrasında hastalığın yayılım hızı ve hasta sayılarına baktığımızda, çok ciddi bir durumla karşıkarşıyayız.. Aşılamada istediğimiz hıza ulaşamadık..