❶Aşılarla ilgili istatistiksel çalışmalar henüz çok erken dönem sonuçlarına ilişkin.. İlk aşı Aralıkta yapıldı, ilk dozdan 4, 2. dozdan sonra 3 ay geçti.. İstatistiksel olarak anlamlı sonuçları alabilmek için aşı üzerinden en az bir yıl ve belki bir atak daha geçmesi gerekli..
❷Bir toplumun üçte ikisinden fazlası aşılanmadıkça aşının gerçek etkisi hakkında net bir yorumda bulunmak doğru değil.. Kuşkusuz her yaş grubunda ölüm ve ciddi hastalık oranının geçtiğimiz yıla göre düşük olması çok önemli.. Aşı elimizdeki en önemli silahımız..
❸Öte yandan, aşılı olmanın taşıyıcılık/bulaştırıcılığı % 100 önlediğine emin değiliz.. Şu anda ülkemizde "saçılım" sonrasında hastalığın yayılım hızı ve hasta sayılarına baktığımızda, çok ciddi bir durumla karşıkarşıyayız.. Aşılamada istediğimiz hıza ulaşamadık..
❹Henüz aşının uzun dönem sonuçlardan emin olmamamız, bulaştırıcılığın devam etme olasılığı ve aşılanmanın daha başlarında olduğumuz dikkate alındığında, AKSATMADAN KORUNMAYA, KORUMAYA VE ÖNLEM ALMAYA DEVAM ETMEMİZ ÇOK AMA ÇOK ÖNEMLİ..
❺KORUNMA hepimiz için toplumsal bir sorumluluk.. Koruma ve önlemler ise toplum ve devlet işbirliği gerektiriyor.. Bulaştırıcılığı önlemenin en önemli yolu insanları birbirinden uzakta tutmak.. Pandemi yönetiminde bunu sağlayacak yol: #TamKapanma..
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
❶ Tıp Fakültesinde, ilk yılda "tıbba giriş" (tıp101) dersinde şu öğretilir:"Tıbbın temel ilkesi hastalığı tedavi etmek değil, oluşmasını engellemektir!"Hekimlik bu temel ilke üzerine kurulmuştur. O yüzden kalp hastalıkları, kanser ya da anne karnında tarama testleri yapılır.
❷ Halk sağlığı, toplumun sağlıklı olmasını amaçlar. Temel yaklaşımı, hastalıkların epidemiyolojisini araştırıp oluşmasını önlemeye yöneliktir. En temel konusu salgınlardır. Salgın yönetimi hastalığı tedavi etmekten daha çok yayılımı engellemeyi ve oluşmasını önlemeyi amaçlar.
❸"Pandemi", tıpta bilinen tüm acillerin önünde yer alan, kırmızının en koyu olduğu "en" ama "en acil toplumsal tıbbi" durumdur. Kısıtlı bir alanda ya da sadece bir ülkede olabileceği gibi, günümüzdekine benzer tüm dünyayı kapsayan (global) şekilde de olabilir.