Veel van jullie kennen denk ik nog wel het oude Centraal Station van Rotterdam, van architect Van Ravesteyn. Minder bekend is dat het station nog een klein broertje had: station Hofplein, even verderop, was ook van Van Ravesteyn en leek er sprekend op.
Bijzonderheidje was dat als je van stationshal naar de sporen liep, je eerst onder de sporen van en naar Centraal door liep - die geen perrons hadden. Het stationsgebouw werd gesloopt toen die sporen uitgebreid en verplaatst werden voor de spoortunnel. (nu bij die gele 'rotonde')
Na de sloop van het gebouw in de jaren '90 bleef het station wel in gebruik. Het was wel een beetje een gaar station, met nog maar één spoor in gebruik, waar de sprinters naar Den Haag via de Hofpleinlijn vertrokken. Die hele lijn leidde een beetje een wegkwijnend bestaan... Foto van Albert Koch op Flickr (CC BY-ND 2.0)
...tot in 2006 de lijn werd omgevormd tot RandstadRail. Tot 2010 eindigden de metro's nog in het oude station, daarna werd de lijn gekoppeld aan de Rotterdamse metro. R-rail werd een succes, met nieuwe stations, hogere frequenties en rechtstreeks door naar het centrum van R'dam.
Het betekende dus wel het einde van dit bijzondere stationnetje. Want het was natuurlijk wel een aparte situatie, zo'n kopstation op een steenworp afstand van het Centraal Station. (En van een heliport, zo te zien 🤓). Hoe kwam dat?
De Hofpleinlijn werd in 1908 geopend tussen Scheveningen/Den Haag en R'dam, als eerste elektrische spoorlijn van Nederland. De Zuid-Hollandsche Electrische Spoorweg-Maatschappij ging daarmee de concurrentie aan met de HIJSM, die via de Oude Lijn van DH naar R'dam reed.
Waar de HIJSM aankwam in station Delftse Poort (eerste foto, nu Centraal Station), bouwde de ZHESM hun station er vlak in de buurt. Station Hofplein dus. Het eerste gebouw (tweede foto) werd in de oorlog verwoest en daarna vervangen door het gebouw van Van Ravesteyn.
Dat meerdere maatschappijen elk hun eigen stations in steden hadden was niet ongebruikelijk, maar vaak werden die in de loop van de tijd samengevoegd tot één Centraal Station. Met Hofplein gebeurde dat dus niet, ook niet toen HIJSM en ZHESM allang opgegaan waren in NS.
Dus zo runde NS twee lijnen tussen Den Haag en Rotterdam, elk met een eigen eindpunt. De Oude Lijn via Delft was by far het belangrijkst. De Hofpleinlijn, door kleinere plaatsjes, kwijnde wat weg - tot het succes van RandstadRail, dus, in combi met veel woningbouw in dit gebied.
Station Hofplein, dus. Een bijzonder stationnetje, in de schaduw van (en doorsneden door spoorlijnen van en naar) Centraal. Sinds 2010 niet meer in gebruik. In de bogen onder de oude spoorlijn zit sindsdien de nodige hippigheid, in afwachting van een meer definitieve invulling.
(Het volgende station op de Hofpleinlijn is Bergweg, ook een ontwerp van Van Ravesteyn. Ook dit station is door RandstadRail niet meer in gebruik, maar het stationsgebouwtje staat er nog. Er zit tgenwoordig een Happy Italy in, met spoorthema).

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with David Eerdmans

David Eerdmans Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @DavidEerdmans

3 Apr
Hoe deden we dat vroeger eigenlijk met 140 tekens?
Zit in dat kader wat tweets van mezelf terug te lezen van de eerste maanden. Dit is wat ik toen twitterde van een Wadlooptocht. Dat was 't. Zou er nu waarschijnlijk een draadje met 100 miljoen miljard tweets van maken.
Not sure if that's a good thing or a bad thing.
Read 4 tweets
3 Apr
Na de Tweede Wereldoorlog werd Nederland een stukje groter. Maar lang niet zo groot als gehoopt door sommigen. Een draadje over wilde annexatieplannen en verschuivende grenzen. En over boter. Heel veel boter. ImageImageImage
Direct na WO2 ontstonden bij veel NL'ers ideeën over annexatie van delen van Duitsland, als 'vergoeding' voor de oorlog. Zeker omdat op de conferentie van Jalta herstelbetalingen waren uitgesloten. Eén van de grote voorstanders was minister van BuZa Van Kleeffens. Image
Diverse commissies werden opgericht en plannen werden gemaakt. Het meest concreet was het plan Bakker-Schut, die in verschillende commissies zat. Hij voorzag annexatie van een flinke strook langs de Nederlandse grens, in de meest verstrekkende variant tot en met Keulen. Image
Read 18 tweets
1 Apr
Toen Rutte begon dacht ik een paar seconden dat 'ie ging opstappen. Maar natuurlijk niet.
Rutte doet alles om aan de macht te blijven. Liegen. Excuses aanbieden. Kamerleden intimideren. En dan doen alsof 'ie hecht aan een democratisch en transparant proces. Echt, Tweede Kamer, maak er een eind aan.
Nou, hup Kaag, eis die scalp!
Read 9 tweets
1 Apr
Het is even geleden, maar ben weer eens in m'n fotoarchief gedoken voor een rondje #raaddestad. Noem vier steden (en dus niet 1), ik geef terug hoeveel je er goed hebt. De eerste met vier goed wint roem en lof! ImageImageImageImage
(Of zitten jullie nu allemaal the Passion te kijken?)
Nog vrij weinig goede antwoorden, een paar hints:
1. Die paal op de voorgrond is best wel een hint
2. Bekende kerk
3. Zombies
4. Cyrillisch schrift betekent niet automatisch Rusland.
Read 13 tweets
19 Mar
Je kent oliepijpleidingen, en gaspijpleidingen. Maar tussen Ameland en het vasteland heeft tussen 1978 en 1995 een -melkpijpleiding- gelopen(!).🧐
Heel praktisch was het niet: om het hygiënisch te houden was er nogal een procedure nodig om de melk te 'verzenden', en alsnog werd er vaak melk afgekeurd. In 1995 was het einde verhaal. Nu loopt er een glasvezelverbinding door de pijpleiding. nl.m.wikipedia.org/wiki/Melkpijpl…
Overigens: wat langer geleden lag er nog een andere bijzondere verbinding naar Ameland. Tussen 1872 en 1882 lag er een dam naar Ameland. Niet zozeer voor verkeer, maar als eerste stap naar landaanwinning. nl.wikipedia.org/wiki/Dam_Holwe…
Read 7 tweets
17 Mar
Wow. 27 voor D66? Dat zou enorm goed nieuws zijn. VVD nog steeds veel te groot uiteraard... Image
En ja, teleurstellend dat PvdA en GL het zo matig doen. Maar ja, dat links het niet goed ging doen was al duidelijk. Blijkbaar is een groot deel van NL gewoon happy met de clusterfucks van Rutte en co.
Begin toch echt te denken dat het nodig gaat zijn dat een GL, PvdA en D66 gaan fuseren. Dan heb je weer een partij die een vuist kan maken, i.p.v. partijen die elkaar de tent uitvechten terwijl rechtsconservatief gewoon weer de macht pakt.
Read 16 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!