Haftasonu yaşadığımız #Bitcoin deki düşüşün arkasında yatan nedenler ile ilgili bir flood paylaşmak istiyorum. İşin arkasındaki kişi veya kişileri bilmek tabii ki güç fakat eldeki veriler ile olayın hem madenciler kısmına hem de vadeli piyasadaki likidasyonlar kısmına değineceğim
İlk olarak #Bitcoin ağındaki hesaplama gücündeki (hashrate) düşüş Kasım 2017 den bu yana gördüğümüz en büyük günlük düşüştü. Neredeyse yarıya düşen hashrate ile birlikte $BTC fiyatlarında da büyük bir düşüş görmüş olduk. (Hash-Fiyat ilişkisine flood'un devamında değineceğim)
Çinde networkün hasrate'inin yarısını devreden çıkartan bu elektrik kesintisi aslında $BTC'deki düşüşten önce biliniyordu. Bölgedeki kömür madeninde yaşanan kaza ile ilgili yerel bir haber sitesinin google translate çevirisini ekliyorum. translate.google.com/translate?hl=&…
16 Nisan cuma günü 9000 adet $BTC #Binance borsasına (muhtemelen satılma amacıyla) gönderilmiş.
Burada sevgili @woonomic'in bir notu var o da Binance borsası Asya tarafında Batıya nazaran daha fazla hacime sahip o yüzden bu transferin arkasındaki kişi veya kişilerin muhtemelen++
Çinde neler olup bittiğini bilen birileri olduğunu eklemiş.
Bu $BTC'lerin satışı ile başlayan düşüş dalgası, görece daha profesyonel traderların kullandığı vadeli piyasanın da çöküşü ile birlikte (aslında vadeli piyasa daha önceden alarm vermiş, alttaki grafik) adeta bir çığ++
etkisi haline gelerek büyümüş.
Hem spot hem vadeli piyasadaki satış baskısı ile birlikte $59k seviyesinin altına gerileyen fiyat, art arda satışları tetikleyerek toplamda $BTC'de $4.9 milyar, altcoinlerde ise $9.3 milyar kontrat olmak suretiyle 1 milyon trader'ı likide etmiş.
Bu düşüşün networke yeni katılan kişilerin zirve yaptığı zaman gelmesi de manidar çünkü son 2-3 haftadır yeni gelen bireysel yatırımcı sayısındaki artış muazzam seviyede.
Makro taraftaki likit arz değişimi ise büyük oyuncuların bu satıştan etkilenmediğini hatta bu dip seviyesinden alımlara/hodl etmeye devam ettiklerini gösteriyor, böylece aslında bir anlamda sadece bireysel yatırımcının rekt olduğu çıkarımını yapabiliriz.
URPD grafiği (bence) çok önemli çünkü arzın hareketinin görsel bir grafiğini bize veren bu metrik şu anda $BTC'nin $10k'dan bu yana gördüğü en yüksek değerlemenin 1T üstünde olduğunu gösteriyor. 1T üstü el değiştiren fiyat toplam $BTC arzının %13.5'i.
SOPR'nin resetlendiğini daha önce paylaşmıştım fakat flood'un bütünlüğünü bozmamak adına tekrar ekliyorum. Bildiğiniz üzere 1'in altında uzun süreli kalmadığımız sürece boğa piyasasında bir alım siyali olarak karşımıza çıkıyor. (Yeşil alan)
Madencilerin verilerine değinmeden önce kısa bir bilgilendirme yapmak istiyorum, #Bitcoin'de madencilik zorluğu 2016 blokta bir güncellenir. Yaklaşık 10 dakika blok süresinden hesapladığımızda yine yaklaşık 2 haftalık bir sürede değişen zorluğa göre ayarlama yapılır.
Bu bilgiyle birlikte, Çindeki madenciler zorluk ayarlamasından 3 saat sonra devre dışı kaldılar (yukarıdaki görsel). 9.5 saat sonra ise fiyatı $59k'nın aşağısına çeken ve $4.9 milyarlık likidasyonu gerçekleştiren yukarıda bahsi geçen 9000 $BTC #Binance'e giriş yaptı.
Şimdi ise yeni zorluk ayarlamasına 11 günümüz var ve networkteki hesaplama gücü tekrardan eski seviyesine dönmeye başlamış.
Son olarak ise cevabını bilmediğimiz ama bu flood'un asıl arkasında yatan şey olan soruyu sorarak sonlandırmış sevgili @woonomic
Borsaya fiyatların çakılmasından önce 9000 $BTC sokan kişi veya kişiler ile sonrasında borsadan 20700 $BTC çıkartanlar aynı kişiler mi?
Okduğunuz için teşekkür ederim.
Brilliant analysis as always, thank you @woonomic 👏🙏
Analizi orijinalinden okumak isteyenler için flood'u ekliyorum. (Flood içinde flood bulunmakta iki kere olmasın diye ikinciyi ekledim içinde öncekini bulabilirsiniz)
Bütün rapor gerçekten şaheser gibi olmuş sevgili @Negentropic_'e teşekkür etmek lazım, ben ilginizi çekeceğini düşündüğüm küçük bir kısmını paylaşmak istiyorum.
#Bitcoin'in 2022 gidişatına baktığımızda STH ve LTH kâr/zarar dinamikleri bize gidişat hakkında güzel fikirler veriyor
Geldiğimiz gün itibariyle STH'ların neredeyse %99'u zararda olduğunu görüyoruz, bu da bize STH'ların satışa devam etmesi zararına satacaklarını gösteriyor.
Piyasa psikolojisi açısından baktığımızda kârdayken satmak ile zarardayken satmak birbirinden farklı iki durum olduğu için+
2020'nin başına baktığımızda (ve aynı zamanda 2021 yazında) STH kârlılığının düştüğü zamanlar fiyatların lokal dip yaptığı zamanlar ile örtüşüyor.
LTH'ların SOPR'si bize hala kârda olduklarını gösterirken, STH'ların kârlılığı fiyatların düşüşünün etkisiyle resetlenmiş++
Since Mid-December last year markets tend to bore investors to death with a sideways only price action. But the same thing that many fail to realize is that *SOME* entities slowly accumulating and building up positions since.
++
While funding is still relatively neutral (green) open interest is slowly building on both occasions (blue chart).
We can confirm our deduction via the estimated leverage ratio being its ATH levels on the yellow chart and rising ever since.
++
Just to reiterate: this is all WHILE #Bitcoin price is either dropping or in a sideways action (orange colored top chart on both occasions).
Kripto piyasası yeşil bir hafta geçirirken piyasa fiyatı $43998 ile $49669 arasında gezen #Bitcoin bu hafta tekrar Trilyon dolar piyasa değerine yaklaşmaya başladı. Bu hafta eski coinlerin hareketini gördüğümüz on-chain verilerini çeşitli metrikler ile yorumlayalım. 📊🔖🧵
Bu hafta türev piyasalarındaki işlemlerde hem vadeli hem de opsiyonlar için açık pozisyon sayısı tekrardan yükselişe geçmiş bulunuyor. Mayıs ayındaki büyük düşüşten önce Nisan ayında $27.4B olan vadeli işlemlerdeki açık pozisyon büyüklüğü büyük düşüş ile $10.6B seviyesine ++
geriledikten sonra bugün itibariyle Haziran ayından günümüze $6B artarak (%56) $16.6B seviyesine çıkmış durumda. Özellikle sadece bu hafta ise $1B artan açık pozisyon da bize gösteriyor ki yatırımcılar yavaş yavaş kaldıraç artırmaya başlıyor.
Geçtiğimiz hafta yaşanan arz krizi ile birlikte yükseliş gösteren #Bitcoin $37524 ile $45215 arasında fiyatlanırken piyasanın uzun zamandır takip ettiği 200D MA'yı geçmesi ile birlikte piyasanın harketlenmeye başladığını gördük. Gidişatı on-chain verileri açısından yorumlayalım📊
Blokzincirinin genel gidişatının kârlılığını ölçebilmek için zincir üstünde hareket eden coinlerin alındığı ve satıldığı tarihteki fiyat farkları ile kârda mı zararda mı olduğunu ölçen bir metrik olan SOPR'ye bakabiliriz.
SOPR'yi kullanırken ekonomik olarak anlam ifade etmeyen++
1 saatten kısa süreli transferleri görmezden gelen adjusted aSOPR metriğini ve kısa süreli yatırımcıların olduğu STH-SOPR grubunu inceleyebiliriz.
SOPR değeri 1'in altında olduğunda ilgili grubun net kayıp, 1'in üstünde olduğunda ise net kârda olduklarını anlarız.