buna #bitcoin özelinde bakacak olursak an itibariyle 1,035,701,317,273 sonucuna ulaşırız. bu verilere coinmarketcap.com sitesinden ulaşmanız mümkündür.
piyasa değerinden bahsettiğimiz yerde piyasa hakimiyetinden de kısaca söz etmemiz gerekir. #bitcoin piyasa hakimiyeti (dominance): #bitcoin'in sahip olduğu piyasa değerinin kriptopara piyasasının genel değerine oranını ifade eder. $btc.d olarak kısaltılır.
keza #ethereum hakimiyeti içinde $eth.d grafiğine bakmak gerekecektir.
$btc.d neden önemlidir?
piyasaya ne açıdan bakarsak bakalım #bitcoin'in yönlendirmesiyle hareket ettiğini görürüz. dolayısı ile fiyatlardaki yükseliş beraberinde hacmi de getirecektir. bu hacimle diğer kriptoparalara olan talep azalacağı için $btc.d yükselir.
$btc.d'nin artmasına yol açan talep artışı, kullanıcıların düşük hacimli ve görece daha riskli kriptopara birimlerinden ayrılarak #bitcoin’e geçmelerinin bir işaretidir. dolayısı ile #altcoin'lerde düşüşler görülebilir.
$btc.d düştüğü zamanlarda ise talebin diğer kriptoparalara geçeceği düşünülür. #altcoin'lerde yükselişler beklenebilir.
toplam piyasa değeri @tr_tradingview sitesinde "total" olarak bulunabilir. #bitcoin hariç piyasa değeri ise "total2" olarak incelenebilir.
- piyasa değeri piyasadaki toplam para miktarı anlamına gelmeyeceği gibi toplam piyasa değerinin artması da piyasaya yeni para girdiği anlamına gelmez. tersi olarak piyasa değerinin düşmesi piyasadan para çıktığını anlatmaz.
- bir varlığın değeri alım ve satım emirlerinin gerçekleştirilmesi ile oluşur. alıcılar baskın ise varlığın değeri artarken, satıcılar baskın ise varlığın değeri düşecektir. değeri 1$ artan varlığın adeti ile çarpımı kadar piyasa değeri de artmış olacaktır.
- piyasada toplam ne kadar para olduğunu bilmemiz olası değildir. bunun içinde alımların yeni para girişleri ile yapıldığı sonucuna varmak yanlış olacaktır. stabil para birimlerinin transferleri takip edilerek bazı anlamlı sonuçlar çıkarılabilir.
ve yine para giriş çıkışları ile alakalı temel analiz yapılabilir. bu konuda @KardesBaris ve @Spectura'yı takip edebilirsiniz.
- hacim artışları piyasaya derinlik kazandırması açısından önemlidir. hacimler varlık değerini artırır böylece o varlığın piyasa değeri de artar. toplam arz ve dolaşımdaki arz varlık alımlarında incelenmesi gereken verilerdir.
- bir varlığın değerinin örneğin 2 katına çıkarılması için gereken para piyasa değerinin 2 katı değildir ya da %50 düşüş için piyasa değerinin yarısı kadar para gerekmez. bu tamamen fiyatla ilgili bir konudur.
teorik olarak piyasa değerinden çok çok az satışlar ciddi değer kayıplarına yol açabilir. yakın zamanda gördüğümüz düşüş için kullanılan $btc sayısının sadece 9.000 olduğu söylenmektedir.
#ramazan ayının dinginliği olduğu için eksik kalan yerler olmuş olabilir. lütfen eklemeler yapınız. yazılanlar içinde anlamadığınız yer var ise de lütfen sorunuz. amacımız piyasanın işleyişini daha iyi anlamaktır.
okuma zahmetinde bulunduğunuz için teşekkür ederim... faydalı olmuş ise RT ederek destek verebilirsiniz… bol kazançlı işlemler dilerim…
gelin size basit şekilde fibonacci aracı kullanarak retracement, extension, expansion, inversion ve projection seviyeleri nasıl tespit edilir anlatayım...
fibonacci kimdir? finansal piyasalarla alakası nedir? gibi sorulara cevabı küçük bir araştırma ile herkes bulabilir... yazacağım konular hakkında sizde kendi bilgilerinizi mutlaka paylaşın...
öncelikle fibonacci aracı @tr_tradingview sitesinde resimdeki menüde "Fib Düzeltmesi" ve "Trend-Temeli Fib Uzatma" ismiyle bulunmaktadır.
teknik göstergeler fiyata ışık tutarlar... o anda fiyatta göremediğimiz bir çok veri göstergeler içinde saklıdır... bu sebeple göstergelere ihtiyaç duymamız kaçınılmazdır...
piyasada normal beklenti fiyatlar ve göstergelerin birbirlerini desteklemesi yönündedir... fiyatlar artarken göstergeler bunu desteklemelidir... desteklemediği durumlar uyumsuzlukları gündeme getirir ve bu uyumsuzluklar üzerinden anlamlı sonuçlar elde etmenin yollarını ararız...
selamlar bilgisellerine "hacim ve fiyat ilişkisi" ile devam ediyoruz...
öncelikle işlem hacmi nedir bunu izah edelim...
işlem hacmi belirli varlığın belirli zamanda ki alım ve satım miktarlarının toplamıdır...
hacim= işlem miktarı x değer şeklinde özetlenebilir...
bir varlıkta işlem hacminin yüksek olması bu varlıkta çok işlem yapıldığını anlatır... ancak alım ve satımların toplamı hacmi oluşturduğu için her zaman fiyatların artacağı anlamına gelmez...
selamlar... bilgisellerine "regresyon kanalları" ile devam ediyoruz...
fiyatlar yükselirken ya da düşerken belirli bir alanı takip etme eğiliminde olurlar... bu alan bir kanalı andırabilir ve paralel çizgilerden oluşurlar... regresyon kanalları destek ve direnç olarak çalışırlar...
çizimi için ise @tr_tradingview sitesinde trend çizim araçlarının bulunduğu alanda "paralel kanal" aracı mevcuttur...