Vraag 4: Ik herken het toetsfetisjisme in de praktijk. Maar, u haalt de toets uit de context. Hetzelfde toetsbeleid is constant geweest onder diverse beleidscontexten. U mist de belangrijkste beweging: kwaliteitsdenken (ik herken dat typisch als een neo-liberale insteek)
Waarom dan kiezen voor 'New public management'? Mijn vraag als ouder: mijn kinderen zijn met toetsen en LVS gevolgd. Dat maakt het gesprek over leerstijl makkelijker (LEERSTIJL?!?!?!?) het is onderdeel van een rijkere context. Abstraheert u daar niet teveel van? Stropop?
Heij: kwaliteit staat nu vooral in teken van uitput, dat was eerder minder in overwegingen over deugdelijkheid van onderwijs. Dit past bij de beweging NPM: rendementsdenken.
Heij: dat rendementsdenken kan dus niet, want de toets is teveel gericht op selectie (ik denk: gestandaardiseerde uitkomst).
Mooie verwijzing naar hoe specifiek het onderwijs aan de kinderen van vragensteller wel niet kan zijn - niet overal wordt zo breed en zorgvuldig naar leerlingen gekeken! De toets bevordert dat ook niet.
Heij: De volle breedte is toe te juichen, het beleid van de afgelopen 10-15 jaar is focus op juist de hele smalle basis van de toets.
Vervolg: je abstraheert dan van het effect van de toets in de praktijk. Vb: de stresstest bij banken levert gesprek over kwaliteit op. U isoleert de toets teveel van dit kwaliteitsgesprek (over het leren van het kind). Geeft aanleiding tot leergedrag dat veel rijker is.
(verbinding met belgie is er niet, helaas kan Standaert niet de vraag stellen) - dat is erg jammer ja. Altijd leuk als er vragen uit het zuiden komen.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Vraag 3: Intro - Gelezen met rode oortjes, van opwinding, boosheid. Tilburg was ooit verscheurd tussen tabbelaars en babbelaars, zie de vorige discussie. 'ik ben wetenschappelijk een kleinzoon van A de Groot'. We kijken hier naar een micro-macro vraagstuk.
Het stelsel/macro zoekt naar verdeling, de leerling/micro naar kansen. (Interessant: willen we als stelsel niet ook een vorm van rechtvaardigheid?). Systeemkenmerk: dwingt een stelsel niet altijd? En is meritocratie niet ook dwingend. Moet een toets dat niet juist verzachten?
En proberen ouders uit de bovenlaag niet van alles om dat systeem te bespelen, helpt dan niet juist een 'goede harde, tabbelende toets' die die harde kanten eraf haalt?
Draadje: 1) De onderwijsraad adviseert: een 3 jarige brugperiode en veel differentieren. Zowel binnenklasdifferentiatie als niveaugroepen. Gaat dat gelijke kansen vergroten? onderwijsraad.nl/publicaties/ad…
2) In principe is vroege selectie niet positief voor onderwijskansen. Later selecteren naar verschillende onderwijsstromen is beter. (Lucy Crehan, Cleverlands). Die consensus is er wel.