Ik moet iets bekennen. Ik ben opgeleid in de twee psychologieën (Cronbach): de experimentele en de differentiële psychologie. Vooral die laatste heb ik een halve eeuw benut in een strijd om toegankelijkheid van numerus fixus studies netjes te houden (geen gekke selectie). Ik zie
de wereld dus ook dooe die differentiële bril. Differentiëel: dat heeft dezelfde betekenis als het differentiëren dat de Onderwijsraad voorstelt te intensiveren: onderscheid maken. Als de raad spreekt over talent, prestaties, capaciteiten, ontplooiing, differentiëren, dan zie
ik altijd meteen de verschillen, soms grote verschillen. En dan vooral de helft beneden de mediaan. Terwijl onderwijsbespiegelaars zoals de leden van de onderwijsraad vooral de top van de helft boven de mediaan zien (de 'cognitief sterke leerlingen' noemen ze dat). Het gaat
verder dan dat, anders zou het wat te simpel zijn: ik zie ook onmiddellijk werelden áchter die verschillen: waar ze vandaan komen, dat ze ongelijk zijn verdeeld, dat we als samenleving daar niet gepast mee omgaan, dat ze soms veranderbaar en soms niet. Een barre woestenij dus.
Ik sta dus meteen op mijlen achterstand wanneer een advies van onze Onderwijsraad zonder nadenken of uitleg woorden gebruikt als gelijke kansen, gelijke capaciteiten, ontplooien van talent, cognitief sterke leerlingen. Mijn god, de raad weet niet waar ze het over heeft. Amen.
Er is een enorme communicatiekloof. Ik liet daar met de vorige Onderwijsraad ook tegenaan, bij het advies van de raad over toetsen en examens.
Voor het benutten van de kennis van externe experts is interne expertise nodig. Een probleem waar de hele overheid tegenaan loopt.
PS Ik ben nog bezig met een blog over de kern van deze poedel. Ik ga behoedzaam te werk, dat neemt zijn tijd. Alle pijlen op de eindtoets (al voorbereid door Karen Heij!): validiteit onbekend, bevestigt al een halve eeuw het oneerlijke onderwijs dat we uit de 19e eeuw erfden.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Ben Wilbrink

Ben Wilbrink Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @benwilbrink

8 May
Mijn blog over het eerlijke-kansen-advies van de Onderwijsraad is bijna rond. Harde kritiek, maar heb ik ook een alternatief? In ca 300 woorden te beschrijven? Daar zit ik nu al een paar dagen op te broeden. Ik deel maar eens enkele gedachten, discussie helpt mij altijd wel.
Voor het bo is het wel duidelijk: een strak kenniscurriculum, directe instructie, geen tijd vermorsen bij die kennisvakken, voor iedereen hoge verwachtingen, d.w.z.: even hoog als traditioneel voor de betere/beste leerlingen. sci-hub.st/10.2307/1176007
Voor het vmbo en de onderbouw het vo is het minder rechtlijnig, daar worstelt de Onderwijsraad dus ook mee. De raad wil weg van de vakjes van het standenonderwijs, heel verstandig, maar zet in op sterker differentiëren, en dat is nu juist een eufemisme voor oneerlijk onderwijs.
Read 11 tweets
7 May
Onderwijsraad Werkprogramma 2021:
"Adviesvraag: Hoe kunnen differentiatie en selectie in het onderwijsstelsel kansengelijkheid vergroten in plaats van deze te beperken?"

Dat is een interessante vraag, die de Onderwijsraad niet heeft beantwoord. Want zie het advies van april:
"De raad geeft daarom op verzoek van de ministers met dit advies antwoord op de vraag: hoe kunnen differentiatie en selectie in het onderwijsstelsel beter recht doen aan de capaciteiten van alle leerlingen?"

Een totaal andere opdracht!
Mijn informatie is nu dat er geen brief van de ministers is, het gaat kennelijk om goedkeuring van het werkprogramma. Ik probeer dat wat preciezer te krijgen.
Het vervelende is dat ik in october een bijdrage leverde aan de Onderwijsraad, gebaseerd op de eerste formulering.
Read 4 tweets
24 Apr
Onderwijsraad adviseert ‘Later selecteren, beter differentiëren’ benwilbrink.wordpress.com/2021/04/24/ond…
Op basis van dit voorwerk ga ik vandaag een poging doen een 5-minuten blog te schrijven over wat ik als het grote probleem zie van dit advies:
Het advies gaat van voor tot achter over beoordelen van leerlingen, maar er is geen beoordelingsexpert aan te pas gekomen. Dat liep fout.
De eindtoets verplaatsen van 12-jaar naar 15-jaar lost niets op, kost enorm. Differentiëren is voor de Raad (ja, ook voor de VO-Raad) de oplossing voor alle kansproblemen, maar het vraagt voortdurend beoordelen van leerlingen, en dat is precies waar het oneerlijk wordt.
Read 90 tweets
15 Apr
Een nieuw rapport: 'Later selecteren, beter differentiëren' van de Onderwijsraad. Ik vraag een tweede leven aan om al die rapporten van raden en andere clubs te kunnen lezen.
onderwijsraad.nl/publicaties/ad…
Ik zie zo snel niet dat de Raad iets heeft gedaan met mijn inbreng, dat kan nog interessant worden. Mijn inbreng was een speciaal voor de Raad geschreven blog, dus dat is overzichtelijk, nietwaar: benwilbrink.wordpress.com/2020/10/29/bij…
Ergens was ik er al bang voor, en ja hoor.
Read 139 tweets
14 Apr
De Staat van het Onderwijs. Ik ga er eens doorheen bladeren. onderwijsinspectie.nl/onderwerpen/st…
Ik zie dat de nieuwe Inspecteur Generaal direct van OCW komt. De nieuwe tegenkracht?
Wat een milieuvervuiling weer: het bestand van 'De Staat' is 16 Mb, met overbodige foto's. Dit moet anders, beste @onderwijsinsp
In de categorie 'zorgelijke teksten':
"Voor leerlingen en studenten staan de referentieniveaus garant voor een basisniveau van geletterdheid en gecijferdheid (het fundamentele niveau) en voor een streefniveau waarmee de stap naar vervolgonderwijs makkelijker is." #prevelementje
Read 28 tweets
6 Mar
De gilden, zijn die wel definitief afgeschaft? Nu ik zo met de numerus fixus van, vooral, geneeskunde bezig ben, zie ik een gilde van moderne heelmeesters, die de eigen arbeidsmarkt voor buitenstaanders gesloten houden, en als het kan ook voor nieuwkomers. Gedekt door de wet.
In de maatschappelijke discussie, sinds de 60er jaren, is dit een aspect dat ten onrechte geen enkele aandacht heeft getrokken. Kees Kolthoff, mijn voormalig diensthoofd, PvdA-kamerlid kabinet Den Uyl, woordvoerder ho, kenner van gezondheidszorg, weet er meer van: lobby KNMG.
Of dat waar is, dat zal moeilijk te bewijzen zijn. Hoe dat ook zij, de wereld ziet eruit alsòf het waar is. De politiek had destijds sterker kunnen inzetten op uitbreiden van opleidingscapaciteit dan zij al deed (met nieuwe opleidingen in R'dam en M'tricht).
Read 14 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(