De Staat van het Onderwijs. Ik ga er eens doorheen bladeren. onderwijsinspectie.nl/onderwerpen/st…
Ik zie dat de nieuwe Inspecteur Generaal direct van OCW komt. De nieuwe tegenkracht?
Wat een milieuvervuiling weer: het bestand van 'De Staat' is 16 Mb, met overbodige foto's. Dit moet anders, beste @onderwijsinsp
In de categorie 'zorgelijke teksten':
"Voor leerlingen en studenten staan de referentieniveaus garant voor een basisniveau van geletterdheid en gecijferdheid (het fundamentele niveau) en voor een streefniveau waarmee de stap naar vervolgonderwijs makkelijker is." #prevelementje
Ik maak geen grapje over die referentieniveaus: tenslotte lagen zij ook ten grondslag aan de #rekentoets die na een investering van twee Fyra's een totale mislukking bleek. Een evaluatie van dit mega-fiasco & referentieniveaus heb ik nog niet gezien. Misschien in deze Staat?
Dat het onderwijs er maar niet in slaag iedereen voldoende basisvaardigheden bij te brengen heeft vele oorzaken, maar één ervan is de Wet op de referentieniveaus Nederlandse taal en rekenen, ooit aangenomen (31-3-2010) door een TK en bewindslieden die er ook niets van begrepen.
slaag = slaagt, maar houd 'slaag' er ook maar in.

Alleen de SGP begreep dat dit wel heel ongelukkige wetgeving was, en stemde tegen.

Waar was ik gebleven: blz. 17.
Voor mij is dit type tekst altijd wel een tranentrekker:
"... kerntaken of kernfuncties van het onderwijs ... : het gaat om kwalificatie, socialisatie en persoonsvorming, allocatie, selectie en gelijke kansen." #verwilderde_jeugd

Hoezo is 'selectie' een kerntaak van onderwijs?
Wie verbaasd opkijkt bij dat begrip 'verwilderde jeugd', zie hier anderetijden.nl/aflevering/287…
De Inspectie concretiseert die kerntaken tot dit merkwaardige lijstje. Maar dat blijken de kopjes te zijn van paragrafen die de betreffende thematiek behandelen aan de hand van data. Oké, dan wordt het interessant.
Maar laten we eerst vaststellen dat de Inspectie met dit unieke lijstje wel heel sterk en uitsluitend de individuele leerling tot maatstaf der dingen maakt. Maar daar hebben we publiek onderwijs niet voor. Afijn, ik laat dit maar even rusten, maar het is wel zorgwekkend.
Wat staat hier nou precies, wie kan mij dat vertellen:

"Het schrijfonderwijs richt zich op de correctheid van schrijven, eerder dan op de communicatieve of expressieve kant. Dit laatste is juist nodig om leerlingen te leren redeneren en na te denken."

#oneerlijk_onderwijs
De Inspectie zet die referentieniveaus en het idee dat onderwijs moet selecteren wel erg dicht bij elkaar. Dat brengt mij dan op het idee dat dat onderscheid in 'niveaus' 1,2,3,4,F,S al SELECTIE IS.

De wetgever geeft het al van tevoren op alle lln. eerlijk onderwijs te geven
Ik ben voorbij blz. 17. Mooi.
Wat me nu wel opvalt: het is allemaal 'evaluatief' onderzoek wat de klok slaat in de rapportages. Maar evaluaties voegen zelf niets toe, kosten vooral schaarse middelen. Zet die middelen liever in voor fundamenteel onderzoek, voor 'evidence' dus.
Deze observatie brengt me weer terug naar de UvA, eind 90-er jaren: het CvB zette in op evaluatie, ik zette daar in de COR tegenover dat evaluatie bepaald niet hetzelfde is als investeren in kwaliteitsverbetering, laten we dat dus eerst doen. Helaas, ik vertrok vervroegd .... .
Dan een uitgebreide paragraaf Persoonsvorming.

"Persoonsvorming kent geen wettelijke eisen
en maakt daarom geen expliciet onderdeel uit van het onderzoekskader van de Inspectie van het Onderwijs."

Ga toch weg. Met je 'persoonsvorming'. Blijf er vooral vanaf, zou ik zeggen.
Het gevaar dat leerkrachten gaan denken dat zij bijdragen aan 'persoonsvorming' werd een eeuw geleden al gemarkeerd door Edward Thorndike, een quote die ik niet terug kan vinden, maar moet in zijn 'Educational Psychology' staan. De persoonlijke groei van lln. is vooral autonoom.
Deprimerend kader 'Mogelijke elementen van persoonsvorming'. Ga deze dingen vooral doen als de kansen ongelijk en dus oneerlijk moeten blijven.

Vormen van 'persoonlijkheid' overschrijdt ethische grenzen: soft skills, grit, Dweck's mind sets; het zijn wel super hypes.
Voor de paragraaf 'Elke leerling en student draagt bij aan sociale samenhang in de samenleving' verwijs ik graag naar het subdraadje in antwoord op Van Vuuren
De Inspectie doet er moeilijk over, maar belangrijke voorwaarde is gemeenschappelijke KENNIS.
Volgende paragraaf. Corona. "Hierdoor liepen naar schatting 14.000 leerlingen een hoger schooladvies mis (Swart et al., 2020). Het gaat hierbij relatief vaak om leerlingen met een migratieachtergrond, kinderen van laagopgeleide ouders en kinderen van ouders met een laag inkomen."
Hoe kunnen we dat weten: er zijn geen eindtoetsen afgenomen? De verwijzing is naar Swart, Visser, Zuembuehl & vd Berge (2020). Schrappen eindtoets groep 8 kan ongelijkheid vergroten. Centraal Planbureau. CPB heeft ook verstand van toetsen? Ben benieuwd: cpb.nl/schrappen-eind…
Het lijkt me dat het geen kwestie is van oneerlijkheid, maar van regressie naar het gemiddelde samen met de bijzonderheid dat hogere eindtoetsscores tot herziening van een lager schooladvies kunnen leiden, maar lagere eindtoetsscores niet (en zo hoort dat ook). Ik kijk het na.
Wat ik bedoel: leerlingen met een vwo-advies zullen dat doorgaans niet kunnen 'verhogen' door een relatief nog 'hoger' resultaat van de eindtoets.
Voor leerlingen met een vmbo-bb of -kb geldt dat zij juist relatief vaak op een eindtoets hoger scoren.

Milieu-gerelateerd dus.
De Inspectie presenteert hier een analytische waarheid als resultaat van onderzoek. Maakt me nieuwsgieriger naar hoe het CPB dan te werk is gegaan.
Ik ben, eveneens op voorhand, niet onder de indruk van die 14000. Heel veel (bijgestelde) adviezen blijken 3 jaar later onjuist.
Dat kan ook moeilijk anders: geforceerd verdelen over een stuk of 7 schooltypen kan niet anders dan heel veel missers opleveren. Altijd oneerlijk dus. Ik leg het hier uitvoerig uit (lees 'adviezen' ipv 'eindtoetsen', argument blijft geldig): benwilbrink.wordpress.com/2020/09/24/kun…
Even een positieve noot. Enkele jaren terug: oploop van onderwijsbestuurders, panel van kamerleden. Eindeloos gezever over advies of eindtoets, en wat eerlijker zou zijn. Ik gaf iedereen een standje: bij 15% functioneel ongeletterden die het vo instromen: zij hebben GEEN
eerlijke kans gekregen. De olifant in het klaslokaal, zeg maar. De zaal stil, geen opstand. Michel Rog: daar heeft Wilbrink zeker gelijk.
In de zaal ook: Alida Oppers. Zij heeft goed geluisterd.
(Ligt niet aan mij, natuurlijk; de laatste 2 jaar was er veel aandacht voor)
Dat CPB rapport, 3 blz.: cpb.nl/sites/default/…. En verdomd, het gaat alleen om GEMIDDELDE data, dus over alle schoolsoort-adviezen heen.
Het CPB doet ook aan onderwijsonderzoek, zoiets als een kapper die postzegels verkoopt. (vrij naar Wim Sonneveld)
De CPB grafieken hadden moeten laten zien hoe mogelijke en feitelijke verhoging van adviezen opv hogere eindtoetsscores uitwerkt voor lln. lwoo - vmbo-bb - -kb - -gt - -gl - havo - vwo. Dus naar gegeven advies gesorteerd.
Eventueel, gegeven de schoolsoort, verder uitgesplitst.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Ben Wilbrink

Ben Wilbrink Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @benwilbrink

15 Apr
Een nieuw rapport: 'Later selecteren, beter differentiëren' van de Onderwijsraad. Ik vraag een tweede leven aan om al die rapporten van raden en andere clubs te kunnen lezen.
onderwijsraad.nl/publicaties/ad…
Ik zie zo snel niet dat de Raad iets heeft gedaan met mijn inbreng, dat kan nog interessant worden. Mijn inbreng was een speciaal voor de Raad geschreven blog, dus dat is overzichtelijk, nietwaar: benwilbrink.wordpress.com/2020/10/29/bij…
Ergens was ik er al bang voor, en ja hoor.
Read 24 tweets
6 Mar
De gilden, zijn die wel definitief afgeschaft? Nu ik zo met de numerus fixus van, vooral, geneeskunde bezig ben, zie ik een gilde van moderne heelmeesters, die de eigen arbeidsmarkt voor buitenstaanders gesloten houden, en als het kan ook voor nieuwkomers. Gedekt door de wet.
In de maatschappelijke discussie, sinds de 60er jaren, is dit een aspect dat ten onrechte geen enkele aandacht heeft getrokken. Kees Kolthoff, mijn voormalig diensthoofd, PvdA-kamerlid kabinet Den Uyl, woordvoerder ho, kenner van gezondheidszorg, weet er meer van: lobby KNMG.
Of dat waar is, dat zal moeilijk te bewijzen zijn. Hoe dat ook zij, de wereld ziet eruit alsòf het waar is. De politiek had destijds sterker kunnen inzetten op uitbreiden van opleidingscapaciteit dan zij al deed (met nieuwe opleidingen in R'dam en M'tricht).
Read 14 tweets
2 Mar
Heel, heel lang op gewacht, en nu is het dan zo ver.
De toonaangevende APA/NCME/AERA STANDARDS
f o r E d u c a t i o n a l a n d Ps y c h o l o g i c a l Te s t i n g open testingstandards.net/uploads/7/6/6/…
Vergis je niet: met deze Standards in de hand, kom je door het ganse land.
Ingevoerd in het hoofdstuk 'Kwaliteit van toetsvragen' benwilbrink.nl/projecten/toet…
Daar vind je overigens ook een ontwerp-gedragscode-toetsen voor het vo (U Twente) ben-wilbrink.nl/Model_gedragsc… Weet iemand of er met die code ooit is gedaan, bijv. door @AObtweets ?
Bij conflicten over toetsen, eindtoetsen, eindexamens, tentamens, you name it, zijn die Standards, hoe Amerikaans overigens ook, leidend. Neem ze onder arm mee naar de rechtbank. De CoTAn publiceerde ooit (1988 2e ed.) een NL versie, hfdst 8. over toetsen: ben-wilbrink.nl/Richtlijnen_To…
Read 9 tweets
29 Nov 20
Klassen. Hoe te kijken naar een ‘serie over de strijd voor gelijke kansen in het onderwijs?’ human.nl/klassen.html?g… Want de eigen kennis en taal bepalen hoe we de wereld zien. Is onze kennis op orde? Deugt onze taal? Zien we eigen kennis bevestigd? Stellen we vragen? #klassen
Laten we beginnen bij het begin: de stamvader van het klassikale onderwijs, een wereld-uitvinding, is de Zwolse meester Joan Cele, vriend van Geert Grote, 14e eeuw. Sjoerd Karsten vertelt erover, wandel met hem mee door Cele’s Zwolle: didactiefonline.nl/video/wandelen…
Zie ook didactiefonline.nl/artikel/het-ce… Goed nieuws voor Engelse volgers, een verwijzing naar een bijzondere analyse van de economische betekenis van ‘Brethren’ voor de vroege Nederlanden in het Engels: cpb.nl/en/publication…, daarin 2.3.2. ‘Education for All’. Yes. 1400!
Read 68 tweets
28 Sep 20
“... a perfect meritocracy ... diminishes our capacity to see ourselves as sharing a common fate. It leaves little room for the solidarity that can arise when we reflect on the contingency of our talents and fortunes. This is what makes merit a kind of tyranny ...” Sandel 25
“The notion that our fate reflects our merit runs deep in the moral intuitions of Western culture. Biblical theology teaches that natural events happen for a reason. Favorable weather and a bountiful harvest are divine rewards for good behavior, drought and pestilence are
punishments for sin.” Sandel p. 35. Een indrukwekkend hoofdstuk over religieuze noties , en Amerikaanse politiek (heel passend voor dit moment).
Een voorbeeld uit 1946: een jonge piloot moest zo nodig een groet brengen aan zijn moeder in Apeldoorn, en stortte met zijn
Read 24 tweets
15 Sep 20
Komaan, ik moet eens aan de slag.
Vraag van de dag: kunnen eindtoetsen (voorheen de ‘citotoets’) valide zijn?
Validiteit is een open begrip, maar heeft wel een strak omschreven betekenis, vastgelegd in de Richtlijnen van het NIP (1988) en de Standards van APA AERA NCME (2014).
Om een indruk te krijgen van wat er met validiteit zoal aan de orde is, zie bijv. (de bibliotheek over validiteit is zeer uitgebreid) onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.111… Dit abstract nodigt uit om ook het artikel zelf te lezen. Dat kan, kijk even wat er zoal in staat: sci-hub.tw/10.1111/j.1745…
Validiteit is niet een kenmerk van een toets, maar karakteriseert het gebruik ervan, in dit geval: de toewijzing van leerlingen aan schooltypen. (zie 1e kolom van Sireci & Parker). Veronderstel even, for the sake of argument, dat de eindtoets bepalend is voor die toewijzing.
Read 125 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!