Dette er slitsomt, men vi får ikke noe skikkelig oppgjør etter 22. juli hvis vi unngår slitsomme debatter. Derfor: Hva er galt med kronikken til Ole Gjems-Onstad SA i dag? (tråd)
Første problem: Gjems-Onstad synes å ha misforstått hva det skal tas et oppgjør med. Det er ikke «høyresida», som han skriver. Om du ikke deler Breiviks tankegods, som folk på høyresida jevnt over ikke gjør, er det ikke deg vi vil snakke om.
Forslag til retting:
Innvending 2: Denne bildebruken er problematisk. Det er muligens godt ment fra desken. Men Jens’ sammenbrudd ser helt annerledes ut når det settes i sammenheng med meningene som forfektes i denne kronikken. Dårlig vurdering.
Problem 3: Der Gjems-Onstad vil ha seg frabedt at ytterste høyre problematiseres, er han mer enn villig til å legge skyld på AUF og Arbeiderpartiet selv.
Dette er det bare mulig å skrive om man elegant hopper bukk over hvem som ble angrepet 22. juli. Her viskes skillet mellom offer (AUF og Ap) og gjerningsperson ut.
Men la oss tenke tanken helt ut: La oss se for oss at AUF krevde å få beskyttelse fra politi og PST på sommerleiren i 2011. Hvordan tror dere reaksjonene fra ytterste høyre hadde vært om Arbeiderpartiet i regjering faktisk bevilget penger til vakthold for ungdomspartiet sitt?
Problem 4: Egentlig en variant av problem 1. At Gjems-Onstad ikke ser forskjell på høyrepolitikk og voldelig høyreekstremisme er veldig påfallende. Noe mer tror jeg ikke jeg skal si om akkurat det.
Problem 5 er egentlig det verste av dem alle. For her er vi på vei over i konspirasjonsteorienes verden. Som Ap-medlem er dette kjent retorikk. Påstander, direkte eller pent innpakket, om at Ap har begått en form for svik, og at landet lider som en konsekvens.
Ekstra vulgært og upassende blir det når det settes i sammenheng med terrorangrepet der vi mistet mange av våre egne. Påstander som denne verserer på nettet, og implikasjonen er altså at Arbeiderpartiet skal klandres, og (noen mener også straffes) for angrepet mot oss selv.
Skillet mellom offer og gjerningsperson er helt borte her også. 22. juli gjøres til et angrep på noen andre, uskyldige, Norge, barn, og frakobles i størst mulig grad fra organisasjonen ofrene var engasjert i. Ap-medlemmer er ikke et verdig offer, dermed må virkeligheten tilpasses
Problem 6: Nok en gjenganger fra nettdebattene. Både vi som hadde fylt 18 på Utøya, de som reddet livet på MS Thorbjørn, og en Ap-politiker som reiste til landsida, beskyldes stadig for en slags feighet. Presumptivt burde vi angrepet en væpnet terrorist med småstein eller pinner
Jeg syns forøvrig jeg ser en «sentral Ap-politiker» gripe inn og instruere Deltatroppen under et skarpt oppdrag. Politiet er en fagetat og politikere verken kan eller skal instruere dem direkte i detalj. Dette bør kronikkforfatteren, som er jurist, være svært klar over.
Problem 7: Dette er kanskje den mest hårreisende påstanden. AUF skal altså pålegges å offentlig uttrykke «anger over egen svikt». Jeg var AUF. Jeg har ikke «sviktet». Jeg var 23 år gammel og reddet livet ved å svømme. Bare flaks gjorde at jeg overlevde.
Problem 8: Gjems-Onstad vil faktisk ha et politisk oppgjør, han også. «Over hele det politiske spekteret», mot «identitetspolitikk».
Å snakka om at man har blitt forsøkt drept for sine politiske meninger reduseres altså til «identitetspolitikk»? I en lang rekke misbruk av dette begrepet er vel dette et av de grelleste eksemplene.
Kronikkforfatteren argumenterer altså for at et oppgjør med voldelig høyreekstremisme er uønsket og autoritært, men at det derimot er nødvendig med et oppgjør med de som kritiserer slik ekstremisme fordi vi har blitt forsøkt drept.
Det kan se ut som vi blir nødt å forklare forskjellen på voldelig høyreekstremisme og såkalt identitetspolitikk. Det førstnevnte er livsfarlig, og tok senest i 2018 liv i Norge. Det sistnevnte er moderat irriterende for enkelte i skravleklassen.
Problem 9: Nok et eksempel på at Ap gis ansvar og skyld for voldelig ekstremisme. Ap «gjentar noe av det som bidro til å skape Breivik». Det er vanskelig å lese dette som noe annet enn at Ap bidro til å forårsake Breiviks angrep på oss i forrige omgang.
Og til slutt: slik avsluttes denne oppvisningen i victim blaming og å stille Ap og AUF til ansvar for 22. juli. Ved å beskylde oss som ble utsatt for angrepet for å ødelegge det nasjonale fellesskapet rundt 22. juli
Til det har jeg én ting å si. Det var vi som ble angrepet. Det var vi som ble drept. «Traumet 22. juli» er ikke bare det traumatiske i å se hendelsene på nyhetene, og gråte i rosetog. Det er også fysiske traumer. Skuddskader. Søvnproblemer. Angstanfall utløst av høye lyder.
Alle som føler seg berørt av 22. juli har full rett til å ta del i sorg og traumer. Men det kan ikke tilsløre det faktum at noen av oss levde flere år, kanskje hele livet, med krigstraumer og fysiske sår. Og 77 familier mangler noen.
Å forsøke å ta eierskapet til 22. juli vekk fra de som opplevde den og ble rammet hardest, er en helt gjennomgående tendens i mørke nettdebatter. Nå også på kronikkplass i SA. Det kan ikke få stå uimotsagt.
Takk til deg som har lest så langt.
PS: Gjems-Onstad trekker en parallell mellom invasjonen i 1940 og 22. juli. Den mest åpenbare parallellen overser han glatt: at begge var høyreekstreme, voldelige angrep på norske borgeres liv og frihet.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Hvorfor får ikke kvinner det tredje barnet, selv om Erna spør aldri så pent? Jo, nå skal du faen meg få høre (tråd)
For det første er jeg allerede så sykt lei av å få spørsmål om barna adressert til meg, når barnas far står rett ved siden av meg. Menn får også færre barn. Spør dem.
For det andre: man kan ikke kutte i fødetilbud, underprioritere kvinnehelse, la folk føde alene(!), og la boligmarkedet løpe løpsk, for så å be kvinner pent om å ta (enda) en for laget. Det er ufint.
(Tråd)
Jeg har lest mange bøker om 22. juli etter hvert. Arbeiderpartiet og 22. juli skiller seg ut som den vanskeligste å lese så langt. Forfatteren tør å røre ved noen de mest ubehagelige temaene. Det vi ikke snakker om. Her er noen tanker om ting vi burde snakke om:
Fra første stund er premisset at 22. juli var et målrettet angrep på AUF og Arbeiderpartiet, og skyldtes politisk motivert og helt spesifikt hat mot oss. Det er egentlig en selvfølge. Men det er noe som sjelden sies høyt.
Jeg har bestemt meg for å si det mye oftere framover.
Det skjedde en del ting på Sundvollen som ikke har vært så mye snakket om. Offentlige myndigheter glimret med sitt fravær. Situasjonen bar mest preg av enkeltpersoner som tok ansvar, og vi som var rammet var i høyeste grad blant de enkeltpersonene. I ettertid ekstremt påfallende.
Mange menn er bekymra for replyguy-begrepet. Det kan jeg forstå.
Her kommer en tråd som kanskje kan berolige deg. Du er nemlig (sannsynligvis) ingen replyguy.
(tråd)
2/ For noen år siden var det en eldre mann jeg møtte relativt ofte i profesjonell sammenheng som la til seg en uvane. Han begynte å spørre meg når jeg skulle få mitt neste barn.
3/ Vi kjente hverandre ikke spesielt godt da han spurte første gang. Vi satt på en lunsj etter et seminar da han lo og sa «Ja, når kommer barn nummer to da?»
Først gjorde jeg som man gjerne gjør: prøvde å le det bort.
Dette blir styggere og styggere. 33 av 36 smittede ansatte på Hurtigruten har filippinsk bakgrunn. Umiddelbart etter at skipet la til kai ble flere av dem sykehusinnlagt. Hvor syke var de egentlig mens skipet fortsatt seilte?
Hadde skipet seilt med norsk crew hadde vi sett hovedtillitsvalgt på Dagsrevyen i kveld. Hvis jeg var journalist ville jeg prøvd hardt å få noen av de ansatte i tale akkurat nå.
Det som har skjedd med passasjerene er ille. Men det som har skjedd med de ansatte her virker å være den store skandalen. FHI rådet HR til å varsle og spore. Dagen etter ble første ansatte syke, og skipet seilte videre helt til de hadde behov for umiddelbar innleggelse.