1/x Update: de lichtblauwe lijnen tonen waar de Chinese CZ-5B raket mogelijk kan neerkomen: de lijn geeft het traject van de raket over het nog steeds 12 uur grote (!) onzekerheids-interval in tijdstip van de laatste TIP van CSpOC (het Amerikaanse militaire trackingnetwerk).
2/x het onzekerheidsinterval loopt van ongeveer 22u NL tijd op de 8e tot ongeveer 11u NL tijd op de 9e.
3/x Ondertussen komt de raket steeds sneller omlaag. De meeste recente baanbepaling heeft hem nu in een ellipsvormige baan met het hoogste punt (blauwe lijn) op ongeveer 218 km en het laagste punt (rode lijn) op ongeveer 146 km.
4/x Je ziet in het diagram in de vorige tweet ook dat het trackingnetwerk door de snelle baanverandering blijkbaar wat moeite begint te krijgen met het goed bepalen van de baan (de 'hobbels' aan het einde van de lijnen zijn vermoedelijk puur onnauwkeurigheden in de bepalingen)
5/x Hierbij nogmaals de kaart van tweet 1/x, waar ik nu ook alle steden met een bevolking van 1 miljoen of meer tussen 41.5 Noorderbreedte en 41.5 Zuiderbreedte heb geplot:
6/x Nog even iets over de diverse "live tracker' websites: hou er rekening mee, die zijn *niet* echt 'live'! Ze tonen een VOORSPELLING van de positie/hoogte op basis van een vaak enkele uren eerder bepaalde baan (vervolg -->).
7/x (vervolg) Het kan dus gebeuren dat de raket al op de grond ligt, maar deze websites hem nog vrolijk hebben ronddraaien!
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
1/x Updated map, showing the trajectory of the Chinese #CZ5B rocket (blue lines) over the uncertainty interval in the latest TIP of CSpOC, the US military tracking network.
Within the 12 hr wide uncertainty window, it can fall anywhere on these blue lines.
2/x Also shown are cities with populations of 1 million or more in the relevant area between 41.5 N and 41.5 S
3/x The rocket is steadily coming down, last orbital determination has the highest point in the elliptical orbit (the so called apogee, blue) at about 218 km, the lowest point (perigee, red) at about 146 km.
Mei 1945: mijn opa en oma (links) na vijf jaar weer herenigd. Vijf jaar waarin mijn opa vanuit Engeland in de Brits/Nederlandse Marine diende terwijl oma en de kinderen in bezet Nederland waren achtergebleven.
2/x Mijn opa was visser en op zee met de IJmuidense trawler Vikingbank toen de oorlog uitbrak. Noodgedwongen in Aberdeen aangemeerd, om zoals de meeste ontheemde vissers deden, vervolgens in de Kon. Marine de hele oorlog op mijnenvegers gediend.
3/x Vrouw en kinderen (waaronder mijn 8-jarige vader) zaten ondertussen in bezet Nederland. Vijf jaar lang zou hij ze niet zien...
Dat moet hij wijlen mijn opa en oma eens vertellen, die 5 jaar zonder elkaar doorbrachten, opa in de Britse Marine en oma + kinders in bezet Nederland. Of mijn schoonvader, die in een Jappenkamp zat terwijl zijn vader 1000 km verderop gedwongen aan de Pakanbaru spoorweg werkte.
Of aan diegenen die op een gegeven moment in een veewagon voor het laatst mochten knuffelen.
Serieus, als je nu vergelijkt met WO II en stelt dat het nu door corona-maatregelen "erger" is, dan zit er een steekje bij je los. Toondoof en volledig gespeend van beoordelingsvermogen.
En ik weet, ik moet mij hier niet boos om maken, maar het ergert mij gewoon, die volkomen overtrokken reacties op (vgl met sommige andere landen) nog steeds heel milde maatregelen. Wat een decadent, hedonistisch, egocentrisch volk zijn wij geworden. [/einde rant]
Some preliminary results on the earthgrazing #fireball of yesterday morning, from Dutch all-sky #meteor camera images.
Rare case of a meteor that definitely went in and out of the atmosphere again! Just like the famous 1972 Grand Tetons fireball @MVerstraaten@cgbassa@Doenker
Even the meteors try to avoid our planet in 2020...
Note that the apparent "curve" does not mean it travelled on a curved trajectory. That "curve" in reality is due to the curved earth surface below the fireball!
1/4 Vanavond (do 17e) om 20:19 NL tijd lanceert @SpaceX mogelijk weer een serie van 60 #Starlink-satellieten.
23 minuten later, rond 20:42 NL tijd, is in de avondschemering de #Falcon9 raket *MAAR NOG NIET DE SATELLIETEN* vanuit NL te zien, met het blote oog.
Kaartjes:
2/4 Waarom alleen de raket en nog niet de satellieten? Dat is omdat de satellieten dit keer pas één uur na de lancering van de bovenste trap van de #Falcon9 worden losgelaten. Als het spul 23 minuten na de lancering over ons komt, zijn ze dus nog niet los van de raket!
3/4 Morgen, vrijdag de 18e omstreeks de zelfde tijd (1 minuut verschil: rond 20:43 NL tijd) komen ze weer over en dan is waarschijnlijk het inmiddels klassieke 'treintje' te zien. Hoe helder ze dan zijn durf ik echter niet te zeggen, nu @SpaceX allerlei experimenten doet.
Did you know that Geosynchronous #satellites do THE WAVE each day?
I created this animation of movement over a full day to show you.
(dots: satellites. colours: kernel density of that part of the geosynchronous belt) @drspacejunk@RainerKresken@planet4589
Now you also know why the @SpaceForceDoD wants Navy ranks...it's an ocean out there.... ;-)
As people ask me what causes this daily wave in the geosynchronous belt: it is a tidal effect due to solilunar perturbations on the satellite orbit.
This also causes a long-term (55 year) oscillation of the orbital inclination in GEO between 0 and 15 degrees.