1)Vitalik Buterin geçenlerde benim de bahsettiğim mesele üzerine bir yazı yazmış. "Neden sadece block boyutlarını 10 katına çıkararak ölçeklenme sağlamıyoruz?" Ben de "Neden block boyutlarını çok rahat 10 katına çıkararak ölçeklenebiliriz?" onu yazayım madem.
2)Öncelikle yıllar öncesindeki mesele neden tekrar gündeme geldi bilmeyenler için hatırlatalım. Sebebi Elon Musk'ın $DOGE'nin block sıklığını ve boyutlarını 10 katına çıkararak toplam kapasitesini 100 katına çıkaralım önerisi.
3)Vitalik'in yazısı da bununla başlıyor ve hemen sonrasında ise "Fork Savaşları" dediği bir bölüm var. O kadar absürt bir varsayımsal durum hayal etmiş ki üzerine yazmakta gerçekten zorlanıyorum. Ona rağmen de yanlış sonuca varmış. Satoshi'nin hikmeti işte onu da düşünmüş 🙃
4)Nasıl bir varsayımsal durum?
-Ağdaki validatorlerin %79'u
-Bütün explorer servisleri
-Bütün endpoint servisleri
-Bütün exchangeler
Toplanmış ve bir geliştirici grubuna coin basmışlar. Kullanıcı Node'ları da otomatik bu forku takip etmiş.
5)Halbuki kullanıcılar Full Node kursaymış geçersiz işlemi görüp bu yeni değişiklik ve zinciri reddederlermiş. Dış güçlerin bu büyük oyununu da bozarlarmış. O yüzden de blockchainler bütün kullanıcıların Full Node çalıştırabileceği şekilde dizayn edilmeliymiş.
6)Yazının devamında da standart bir kullanıcı bilgisayarını yormayacak bir blockchain en fazla ne kadar kaynak harcamalı üzerine kafa yormuş.
7)Ben oralara girmeyeceğim tabiki çünkü oluşturduğu şu absürt durumda dahi orjinal Bitcoin spesifikasyonuna uyan bir blockchain'de Light Node'lar bu şekilde desteklemedikleri bir zinciri takip etmezler. Ancak destekleri görüşün 1 tane bile Full Node'unun olmaması lazım.
8)“Bütün uyuyanları uyandırmaya bir tek uyanık yeter.”
Ana prensibimiz bu. Peki bu uyandırma işlemi nasıl işliyor? Çok basit. Herhangi bir ağı takip eden Node bu işlemi yakaladığı anda diğer Node'ları bu zinciri takip etmemeleri konusunda uyarıyor.
9)Buna genelde "Fraud Proof" denir. Satoshi ise Bitcoin Whitepaper'ında bundan "alert" yani alarm olarak bahsetmiş.
10)Bu geçersiz transferi gören herhangi bir Node geçersiz transferi bildirirken transferin zincire bağlı "Merkle Tree"deki yerini de belirtiyor. Light Client'ler de zincirin sadece bu kısmına bakıp tuttukları blockların hash'iyle karşılaştırıyor.
11)Blockchain'de her blockun hashinin birbirine bağlı şekilde tutulmasının en önemli sebeplerinden biri bu zaten. Bu hash vasıtasıyla zincirde geçersiz bir transfer olduğunu gören Node'lar bu zinciri reddediyor. End of the story.
12)Ölçeklenmede block boyutu arttırımın limitleri çok uzun bir mesele aslında.
Data availability problem. Verification Time. Zk-Snark. Recursive Zk-Snark. Non-inclusion proof. Sparse Merkle Tree.
Uzar gider.
13)Daha kullanıcının bilgisayarı seviyesinden öteye geçemediğimiz için oturup Whitepaper okuyoruz. Seviyenin buralarda olmasının sebebi işi buralarda dönüp dolaştıranların düşük IQ'lu olmasından kaynaklanmadığını da belirtmek lazım.
14)Hepsi ekmeğinin peşinde. Kurdukları sisteme hangi felsefe daha çok uyuyorsa onu satmaya çalışıyorlar. Bitcoin Core Lightning ve Sidechain satıyor. Vitalik de Homojen Sharding satıyor. Olay bu kadar basit.
15)Yoksa bu şekilde yazdığı şekliyle yanlış bir varsayımın peşine gidip ölçeklenmeyi kısıtlamıyor. Kendisinin ve Ethereum'un yolu başka. Transfere odaklı UTXO tabanlı $DOGE gibi bir projenin ölçeklenmesi ise Ethereum gibi düşünülemez. Elma ile Armut.
16)Buarada consensus'un verdiği kararların kullanıcılar tarafından denetlenmesine verilen önem blockchain'i sadece bir saat olarak kullanma yaklaşımıyla alakalı. Bu konu hakkında yazdığım şu yazıyı tekrardan hatırlatıyorum. orientusprime.medium.com/zaman-g%C3%B6r…
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
0)Geçmişi bir kenara bırakıp Vitalik'in bugün ne yazmış olduğuna bakarsak aslında yazdığı şeyler takipçilerim için yeni şeyler değil.
Sözün söyleyene göre ciddiye alınması bir realite. Bu sebeple bahsettiğim konuları bir de bu yazıda görelim. vitalik.ca/general/2021/1…
1)2. bir staking katmanından bahsetmiş Vitalik. Daha önce bahsettiğim Prover - Verifier farkının anlaşılmasının etkisi görülüyor aslında. Bu 2. staking katmanının görevi Verify etmek yani tamamlanmış hesaplamayı doğrulamak.
2)Bu Verify işlemi de bu hesaplamayı yapmak kadar zor olmamalı demiştik. Bunu sağlamak için yazıda önerilen sistem checkpoint sistemi. Bu checkpoint sisteminden "A’dan Z’ye Blockchain Teknolojileri" yazımda Flow'u anlatırken bahsetmiştim. Böylece doğrulama işlemi paralelleşiyor.
0)@FTX_Official'de neler oluyor? #FTX hacklendi mi? Bitcoin'de on-chain verileri neden bir anda fırladı? 45000 Bitcoin neden adres adres dolaşıyor?
Toplaşın anlatıyorum.
1)Blockchain'lerde bakiyelerin kaydını tutmak için 2 farklı model vardır.
Birincisi Bitcoin ve diğer ödeme odaklı blockchainlerin kullandığı UTXO.
İkincisi Ethereum gibi her işlemin bütün global datayı etkileyebildiği blockchainlerin kullandığı Account modeli.
2)UTXO modelinde işlemler paralel şekilde gerçekleşebilir. Çünkü her işlemin girdisi ve çıktısı birbirinden bağımsızdır. Account modelindeki gibi hesabın bakiyesi tutulmaz. Örneğin bir yerden 5 dolar ödeme aldınız başka yerden 20 dolar aldınız.
İşin bir diğer tarafı da kullanılan Consensus sisteminin de artık çok bir önemi yok. Geçtiğimiz yıllarda üzerine yeterince çalışıldı. Hangi konuda ne tarz bir sistem uygun artık çok büyük oranda belli. Bu konuya aşırı takılınmaması gerekiyor. Örnek olarak Cardano verilebilir. +
+ Bu konular önemliyken meselenin üzerine eğildiler. Ouroboros'u geliştirdiler. Sonrasında ne oldu? Polkadot ve Mina gibi iki başarılı proje Cardano'nun consensus sistemini kullanacağını söyledi. +
+ Polkadot referans vermeden olayın üzerine yatabilirdi. Onun uygulaması da birebir değil. Üzerinde yaptıkları değişiklikler var.
Ah bu IOTA'cılar. @el33th4xor 'un sorulunca gerçeği söylemesi kadar doğal bir şey olamaz. Avalanche olmasa IOTA şuan ölü bir projeydi. Aman efendim ama neden kopya diyorsunuz. Asıl ayıp olan IOTA'nın yeni consensus'unu duyurduğunda Avalanche'dan esinlendiğini söylememesidir. +
+ Kurulduklarından beri bu adamların işleri tartışma saptırmak. Avalanche gelene kadar Crypto camiasında bir tane Sampling tabanlı çalışma yok. Avalanche çalışmayı gösterdikten sonra bunlar da yıllardır uygulamaya çalıştıkları saçma sapan sistemi bırakıp Sampling'e geçiyorlar. +
+ Avalanche'ın kullandığı teknik denilince de yok canım olur mu bak kenarda köşelerde bir makale gördüm 1980'lerde yazılmış. Al bak onlar da buna benzer bir çalışma yapmış. Biz tabiki sizden değil onlardan esinlendik. Çok inandırıcı gerçekten. +
@arbitrum 28 Mayıs'ta Ethereum Mainnet'e deploy edilecek. Direkt Ethereum Virtual Machine desteğiyle gelecek ilk L2 Rollup olacak. Bir çok büyük önemli Ethereum DAPP'inin desteklemesi bekleniyor. +
+ Öyleki normalde Optimism kullanması beklenen Uniswap için topluluk Arbitrum'da deploy yapmak için oylama başlattı. Daha önce Optimism beklenen mainnetini Temmuz'a ertelemişti. +
+ Arbitrum'un başarılı şekilde ilerlemesi Ethereum, Chainlink ve orda bulunacak Ethereum uygulamaları için pozitif bir ortam oluşturacaktır. +
Governance tarafından "Common Good" denilen ağın geneline katkı sağlayan projelere ücretsiz slot hakkı tanınabiliyor. Bu oylama da ilk "Common Good" Parachain'e slot verilmesi için yapılıyor.
Bu Parachain'in ismi Statemint. Polkadot ağında token ve NFT mint etmeye yarayan basit bir Parachain.