Stop de persen. We hebben voor Stad Antwerpen discriminatie op arbeidsmarkt gemeten. Eerste praktijktest in vijf jaar. 2880 fictieve sollicitaties. Een jaar na dood van George Floyd (#blacklivesmatter) geven we de resultaten vrij. 👉 bit.ly/2T8vY2g Een draadje. (1/n)
Laat ons beginnen met goed nieuws. We vinden geen enkele evidentie voor discriminatie op basis van gender of seksuele geaardheid. Integendeel, homoseksuele kandidaten en lesbiennes worden iets vaker op jobgesprek gevraagd, maar dit voordeel is statistisch niet significant. (2/n)
Etnische discriminatie is in Antwerpen nog steeds een feit. Een "vreemde" naam volstaat om het aantal positieve reacties op sollicitaties terug te zien vallen met een zesde. (3/n)
De gemeten etnische discriminatie in Antwerpen is evenwel lager dan wat we in de laatste praktijktest in Gent hebben gemeten. Dat is opvallend, aangezien de verwachting was dat de coronacrisis, door het lagere aantal vacatures, de discriminatie zou opduwen. (4/n)
Opvallend: de gemeten etnische discriminatie is uitgesproken bij Marokkaanse en Slowaakse namen. Voor ongunstige behandeling van Ghanese kandidaten vonden we geen enkele indicatie. (5/n)
Diversiteit is meer dan etniciteit. Dat maken de nieuwe bevindingen over leeftijdsdiscriminatie duidelijk. We vergeleken kandidaten van 38, 44, 50 en 56 jaar. De oudere kandidaten kregen duidelijk minder positieve reacties op hun sollicitatie. (6/n)
Met deze praktijktest toont de Stad Antwerpen zich een labo voor wat we de komende jaren op Vlaams niveau mogen verwachten. Namelijk: dit was de allereerste correspondentietest op sectorniveau. (7/n)
Binnen focussectoren Antwerpse praktijktest, zien we:
① Geen enkele indicatie van discriminatie in bouwnijverheid.
② Leeftijdsdiscriminatie in handel/vervoer en opslag.
③ Etnische discriminatie in administratieve/ondersteunende diensten.
Rapport: bit.ly/2T8vY2g (8/8)
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Ik ben door de economische delen van het regeerakkoord van #Vivaldi#Vivaldiregering. Een draadje. (1/15)
Het federale regeerakkoord bevat een reeks interessante kleinere maatregelen die werkenden belonen. Hogere belastingaftrek voor kinderopvang. Het herinvoeren van de pensioenbonus. Je kunt er weinig tegen hebben, als je het kunt betalen tenminste... (2/15)
Bij dat "als je het kunt betalen" wringt evenwel het schoentje bij regeerakkoord #Vivaldiregering. Uitgaven zijn helder, inkomsten te verhelderen. Corona lijkt effectief deels aangegrepen te worden om geen grote ambities te hebben om de staatskas op orde te zetten. (3/15)
Nieuwe Eurostat-cijfers: haast nergens in Europa is de werkzaamheid onder migranten van buiten de EU zo laag als in België (1/5).
De afgelopen weken is vaak verwezen naar discriminatie als verklaring voor de lage tewerkstelling onder migranten. En terecht. Wie tegen een meer doortastend beleid is, legt zich de facto neer bij onderstaande cijfers (2/5).
De lage tewerkstelling van migranten van buiten de EU gelijkschakelen aan discriminatie is evenwel haast even kortzichtig als het bestaan van discriminatie ontkennen. Er zijn twee andere grote verklaringen (3/5).