1/ Vanmiddag was het rondetafelgesprek van de Kamercommissie OCW met genodigden over het Nationaal Programma Onderwijs (NPO).
De technische briefing met leden van de @Rekenkamer was helaas besloten.
-->
2/ In het eerste blok kwamen twee wetenschappers aan het woord die het plan op aspecten als doelmatigheid e.d. tegen het licht hadden gehouden. Hun oordeel was op veel punten zeer kritisch.
Het valt hier in zijn geheel na te lezen: tweedekamer.nl/kamerstukken/d…
-->
3/ De genodigden uit het veld, die daarna aan het woord kwamen, waren opmerkelijk eensgezind in hun oordeel:
mooi dat er geld is, MAAR...
- het is niet structureel
- het tijdpad is te haastig en te kort
- er is zorg over voldoende inspraak van leraren, schoolleiders en ouders
-->
4/ Van veel van de genodigden (en van een aantal andere organisaties) zijn de zgn. 'positionpapers' inmiddels beschikbaar via de site van de Kamer.
Kijk onder punt 6 en 7 van: tweedekamer.nl/debat_en_verga…
-->
5/ In het laatste blok was er steeds meer aandacht voor de noodzaak van een structurele aanpak.
Met name Merel van Vroonhoven verwoorde het -na eerst de roze olifant van het lerarentekort op tafel gezet te hebben...- weer volstrekt helder en in niet mis te verstane woorden.
-->
6/ [Ik wilde nog een mooi fragment invoegen, maar om een of andere reden wil twitter dat niet...
(iemand tips...?)]
-->
7/ Wat betreft het lerarentekort en een structurele aanpak kan de Kamer overigens direct aan de bak. (!!)
A.s. maandag is de inbreng voor een schriftelijk overleg over het actieplan "Duurzaam werken in het onderwijs". tweedekamer.nl/debat_en_verga…
-->
8/ In zijn brief (zie de bijlage) schreef @arieslob indertijd nogal misleidend: "Nu er een inhoudelijk gedragen voorstel ligt, is het dan ook tijd om de implementatie snel ter hand te nemen."
Dit is m.i. een onjuiste voorstelling van zaken!
-->
9/ De lerarenorganisaties hadden aangegeven dit plan, ondanks hun inzet om tot overeenstemming te komen, nog niet voldoende te kunnen onderschrijven.
Zie bijv. deze uitleg (o.a. in de video) van @lerarencollect lerarencollectief.nl/dossiers/dossi…
-->
10/ Lerarencollectief en andere bonden hebben toen een gezamenlijke brief aan de Kamer gestuurd. Hopelijk heeft men daar ook goed notie van genomen. files.sgbsg.nl/lerarencollect…
-->
11/ Inmiddels zijn Lerarencollectief en andere bonden wel weer aangeschoven bij het gesprek, zoals uit dit recente draadje blijkt 👇
12/ Het blijft mi. beschamend dat de lerarenorganisaties steeds op zo'n manier voor het blok gezet worden door het ministerie en de Raden. Ze laten zich in zekere zin chanteren doordat de ze uiteindelijk toch wel het belang van de leerling steeds weer zwaarder laten wegen.
-->
13/13
Benieuwd of dit nu eindelijk een keer doorbroken kan worden. Want met allerlei ongewenste nieuwe trajecten en bijv. geneuzel over "het beroepsbeeld van de leraar" e.d. wordt het beroep er vooralsnog echt niet aantrekkelijker op. En het #lerarentekort niet kleiner.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
1/ Wat het onderwijs betreft vandaag een aantal Corona-gerelateerde stukken uit de Kamer.
Er is verzocht om een versneld overleg ivm. de 1,5 meter en de discrepantie tussen OMT-advies en het kabinetsbesluit inzake zelftesten door leerlingen in het vo. tweedekamer.nl/kamerstukken/d…
-->
2/ Dit overleg is overmorgen al (donderdag).
Initiatiefnemer @peterkwint maakte dit eerder vandaag al via twitter bekend.👇
Ik verdiep me zelf niet zo in Corona-gerelateerde zaken in het onderwijs. Maar voor mensen die graag het kabinetsbesluit betreffende het loslaten van de 1,5 meter in het vo willen bestuderen, de brief van minister De Jonge aan de Kamer staat hier: tweedekamer.nl/kamerstukken/b…
2/
Eerder tweette @Lisawesterveld al over de antwoorden van @arieslob op de vragen die zij samen met @peterkwint stelde over de inzet van commerciële bijlesbureaus.
3/ Ook de vragen die @peterkwint in meer algemene zin stelde over de besteding van de gelden van het Nationaal Programma Onderwijs zijn inmiddels beantwoord: tweedekamer.nl/kamerstukken/k…
-->
1/21
Er is -ondanks veel geklaag- onder leraren eigenlijk heel weinig goed bekend hoe en wat er in de Kamer precies aan onderwijsbeleid gedaan wordt. Ik heb me voorgenomen het beter te volgen en tracht hiervan verslag te doen.
Nu een (wat lange🥴) vooruitblik op komende week.
3/21
Mijns inziens zijn het meest interessant twee momenten waar de Kamerleden vragen zullen gaan inbrengen: Een “inbreng vragen” en een “schriftelijk overleg” (of “SO”.)
Het eerste is 'inbreng vragen' n.a.v. de Staat van het Onderwijs [“SvhO”] op dinsdag 18 mei.