Nieuw onderzoek! Vorig jaar zomer, vlak na de eerste coronagolf, onderzochten wij de impact van de pandemie op SEH zorgverleners. Het welbevinden kreeg een knauw, stress-symptomen verdubbelden en de helft van de respondenten kampte met morele nood.
Er is bijna geen zorgverlener die niet door de coronacrisis is getroffen, zowel binnen als buiten het ziekenhuis. IC-personeel had het zwaar te verduren en dit is o.a. bekend uit recent onderzoek van het Radboudumc.
Voor zover bekend is er niet eerder een studie verschenen naar de impact op Nederlands SEH personeel. Onze studie vond plaats op 4 SEH-afdelingen in het zuidoosten van NL (hotspot!): @CWZNijmegen, @Rijnstate, @VieCuri en kartrekker @radboudumc.
3/
Bijna 200 zorgverleners namen aan de studie deel, verdeeld over verschillende disciplines. Ruim de helft was verpleegkundige. Er werd gekeken naar welbevinden, zelfgerapporteerde stress-symptomen en mogelijke stressoren.
4/
Het welbevinden, gemeten op de WHO-5 schaal, dipte tijdens de crisis naar een niveau dat dicht in de buurt komt van een depressie. Na de eerste golf veerde deze niet helemaal terug naar de baseline. Het is onduidelijk wat de twee opvolgende golven hebben gedaan.
5/
Stress-symptomen namen tijdens de eerste piek flink toe; zowel cognitief, emotioneel als fysiek. Na de eerste golf bleef de zelfgerapporteerde stress op een hoger niveau dan voor de crisis.
6/
Als je dan vroeg waar het hem nu precies knelde, dan zat hem dat in morele nood (moral distress). Het niet kunnen verlenen van zorg die aan jouw standaarden voldoet. Een eenzaam (of digitaal) afscheid van naasten, geen hand op de schouder, onder hoge druk werken.
7/
Hoewel dit onderzoek zeker beperkingen kent, laat het zien dat de coronacrisis een grote impact heeft gehad op de mensen die de '1e linie van het ziekenhuis' bemannen @BestuurNVSHA@nvshv. In de publicatie staan enkele adviezen waar zorgorganisaties mee aan de slag kunnen.
8/
Dank aan het team van Gijs Hesselink en Yvonne Schoon voor het goede idee en de strakke organisatie. En uiteraard aan alle deelnemers uit de verschillende instellingen!
9/9
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
@aliettejonkers@noordenstein@mkeulemans@2RonaldNL@BorgerPieter@EelkeA Om te beginnen: ik ben SEH-arts en heb het afgelopen jaar tot enkele honderden COVID patiënten behandeld en opgenomen. Ik doe zelf onderzoek naar diverse aspecten van COVID maar ben geen medicatie expert. Wel houd ik literatuur bij. Ik beperk me tot een deel vd discussie.
@aliettejonkers@noordenstein@mkeulemans@2RonaldNL@BorgerPieter@EelkeA Dat er weinig medicatie onderzoek wordt gedaan rond COVID is idd onzin. Alleen al in mijn (relatief knusse) ziekenhuis lopen er diverse medicatiestudies, in UMCs zullen dat er meer zijn. Er zijn een paar heel grote, waaronder REMAPCAP, RECOVERY en SOLIDARITY incl deelonderzoeken.
Over vuurwerkletsel gaan (te)veel onjuiste aannames rond. Het leek me daarom hoog tijd voor een debunk 🧵 over vuurwerkfabels. Ik zal dit draadje zo nu en dan aanvullen. 👇🎇🎆
"Amputaties van ledematen kunnen niet worden veroorzaakt door legaal vuurwerk."
Hoewel amputaties meestal worden veroorzaakt door illegaal vuurwerk, vooral nitraten, worden er ook jaarlijks amputaties geregistreerd als gevolg van legaal vuurwerk.