Τον Μαϊο που πέρασε δημοσιεύσαμε μια μελέτη μας για τον κορωνοϊό, όπου με βιοπληροφορική ανάλυση καταλήξαμε σε μια λίστα γνωστών φαρμάκων για πιθανή δράση κατά της COVID19.
Στο αυτό το θρεντ θα εξηγήσω με απλά λόγια τι δείξαμε στη μελέτη κ γιατί.
1/25🧵
Ο όρος "επανατοποθέτηση φαρμάκων" (Drug Repurposing) έγινε πολύ της μόδας τα τελευταία χρόνια στην φαρμακολογία.
Ουσιαστικά είναι η εύρεση μιας *νέας* χρήσης για ένα ήδη γνωστό φάρμακο (δλδ ένα που χρησιμοποιούμε τώρα στην κλινική για κάποια άλλη άσχετη ασθένεια).
2/
Αν πχ ανακαλύψω ότι το φάρμακο Χ εκτός από καλό αντιπυρετικό, είναι και αποτελεσματικό φάρμακο κατά του σακχαρώδη διαβήτη, τότε αυτό το φάρμακο "επανατοποθετείται" (δλδ κατηγοριοποιείται) και ως αντιδιαβητικό, εκτός από αντιπυρετικό.
3/
Βεβαίως η επανατοποθέτηση φαρμάκων δεν είναι κάτι καινούργιο. Απλά μέχρι τώρα βασίζονταν σε τυχαία ευρήματα κ όχι σε προμελέτη.
Πχ. η σιλδεναφίλη, προορίζονταν για την υπέρταση ως αγγειοδιασταλτικό, αλλά τυχαία βρήκαμε ότι προκαλεί στήση στους άντρες = εγέννετο "Viagra".
4/
Θυμάστε την προσπάθεια που έγινε με την υδροξυχλωροκίνη ως θεραπεία, στην αρχή της πανδημίας..
Αυτή ήταν μια (αποτυχημένη) προσπάθεια *επανατοποθέτησης* της υδροξυχλωροκίνης - ένα φάρμακο που χρησιμοποιούμε στην ρευμ. αρθρίτιδα, κ το μελέτησαν ως αντιικό στην COVID19.
5/
Η τυπική διαδικασία ανακάλυψης ενός νέου φαρμάκου, απ'το μηδέν ("de novo drug discovery"), έχει πολλά μειονεκτήματα - κυρίως κόστος, χρόνος & ρίσκο αποτυχίας.
[Σημειώσεις από παρουσίασή μου στον Ιατρικό Σύλλογο Πάφου το 2017]
6/
Αντί για ανακάλυψη φαρμάκου απ'το μηδέν, η επανατοποθέτηση φαρμάκων προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα, δύο εκ των οποίων (ο ΧΡΟΝΟΣ και η μείωση του ΡΙΣΚΟΥ) είναι πολύ ελκυστικά για μια πανδημία.
Δυστυχώς μέχρι σήμερα οι προσπάθειες δεν ήταν πλήρως επιτυχημένες..
7/
Αν το σκεφτείτε, έχουμε χιλιάδες γνωστά φάρμακα, είτε στην που χρησιμοποιούμε τώρα στην κλινική είτε παλαιότερα ανενεργά τα οποία μπορούμε να μελετήσουμε για τον κορωνοϊό.
Είναι όμως πολύ δύσκολο, έως ανέφικτο, να τα ελέγξεις ΟΛΑ αυτά τα φάρμακα σε τόσο σύντομο διάστημα..
8/
Χρειαζόμαστε έναν τρόπο ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΗΣ μαζικής ανάλυσης όλων των γνώσεων που έχουμε για τα φάρμακα αυτά, που να σε βοηθάει να καταλήξεις σε μια λίστα φαρμάκων που θα έχουν την μεγαλύτερη πιθανότητα να είναι αποτελεσματικά, την οποία να μπορείς να μελετήσεις σε σύντομο διάστημα.
9/
Μια λύση μας την προσφέρει η επιστήμη της *βιοπληροφορικής*.
Μπορεί να μας αναλύσει μαζικά & ταχύτατα πολύ μεγάλο όγκο δεδομένων κ να μας βοηθήσει να βάλουμε μια τάξη (να φτιάξουμε δλδ μια λίστα - "shortlist") σε όλες αυτές τις πληροφορίες, για ιδιότητες που ψάχνουμε. 🙌🙏
10/
Πέρσι τον Μάρτιο του '20 λοιπόν, με πρωτοβουλία του Δρ Γιώργο Σπύρου, Δ/ντη Βιοπληροφορικής @NeuroGeneticsCy, στήσαμε μια ερευνητική ομάδα με 19 εξαιρετικούς επιστήμονες σε Κύπρο (ΙΝΚΓ, UCY, UNic) & Ελλάδα (DUTH) στα πεδία βιοπληροφορικής, ιολογίας & φαρμακολογίας.
11/
Βεβαίως το ίδιο έκαναν κ άλλοι ερευνητές διεθνώς, δεν είμασταν οι μόνοι.
Υπήρχε όμως ένα πρόβλημα. Δεν ξέραμε πολλά για τον ιό, αφού τα δεδομένα την άνοιξη του '20 ήταν πολύ λίγα.
Και όταν δεν ξέρεις καλά τον στόχο σου, πηγαίνεις λίγο στα τυφλά κ στην τύχη..
12/
Εδώ ήρθε η εφαρμογή μιας νέας μεθοδολογίας απ'την ομάδα του Δρ Σπύρου, την λεγόμενη "ενοποίηση πολυομικών δεδομένων βασισμένη σε δίκτυα" (network-based integration of multi-omic data) που μας επέτρεψε να χαρτογραφήσουμε χιλιάδες φάρμακα για πιθανή δράση ενάντια στην COVID19.
13/
Με απλά λόγια, αντί να προσπαθήσουμε να βρούμε ποια φάρμακα συνδέονται άμεσα/ευθέως με τον κορωνοϊό, είδαμε το πρόβλημα ως πιο σύνθετο, ως ένα δίκτυο με πολλαπλές συνδέσεις και επίπεδα.
Αυτό μας έδωσε πολλές πληροφορίες που δεν γνωρίζαμε ότι υπάρχουν.
14/
Χρησιμοποιήσαμε λοιπόν δεδομένα από ότι πηγές είχαμε. Από:
✅μελέτες σε ασθενείς με κορωνοϊό
✅μελέτες σε ανθρώπινα κύτταρα
✅βάσεις δεδομένων γονιδίων & πρωτεϊνών
✅βάσεις δεδομένων για ότι φάρμακα ξέρουμε
..και τα αναλύσαμε με την μέθοδο των ενοποιημένων δικτύων.
15/
..και αφού τα αναλύσαμε όλα αυτά με τη μέθοδο των δικτύων, καταλήξαμε σε μια βαθμολογημένη "λίστα" (shortlist) υποψήφιων φαρμάκων ενάντια στον κορωνοϊό.
[Οι εικόνες περιγράφουν τη μέθοδο όπως είναι δημοσιευμένη στη μελέτη - για τους μυημένους].
16/
Το αποτέλεσμα;
Από χιλιάδες φάρμακα που αναλύσαμε, βγάλαμε μια λίστα 65 φαρμάκων με την μεγαλύτερη πιθανότητα δράσης έναντι της COVID19, και μετά από εμπειρογνωμοσύνη καταλήξαμε σε μια λίστα 16 φαρμάκων με τα πιο ενδιαφέροντα για μελέτη.
17/
Από τον Μάρ μέχρι τον Σεπ '20 δούλευε η ομάδα για να καταλήξει στη λίστα αυτή. Καταθέσαμε τα αποτελέσματα μας προς δημοσίευση τον Οκτ '20.
Μέχρι τότε όμως, βγήκαν και κάποια δεδομένα απο κλινικές μελέτες για κάποια φάρμακα που βρίσκονταν στη λίστας μας, έναντι της COVID19!
18/
Όπως η ρεμντεσιβίρη, όπου τα δεδομένα της μελέτης ACTT βγήκαν τον Σεπ '20 και το φάρμακο πήρε έγκριση FDA για COVID19 τέλη Οκτ ΄20.
Στη βαθμολογία της λίστας μας (max 1 - min 0.68), η ρεμντεσιβίρη είχε σκορ 1.
19/
fda.gov/news-events/pr…
Ή όπως η δεξαμεθαζόνη, όπου τα δεδομένα της μελέτης RECOVERY βγήκαν τέλη Φεβ '20 και ο ΕΜΑ το πρόσθεσε στο πρωτόκολλο θεραπείας τον Σεπ '20. Στη βαθμολογία της μεθόδου μας (max 1 - min 0.68), η ρεμντεσιβίρη είχε σκορ 1.
20/
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32678530/
Η μελέτη μας δημοσιεύθηκε εν τέλη τώρα, τον Μαϊο '21. Στη λίστα που έχουμε υπάρχουν κ φάρμακα με καλή βαθμολογία, όπως η κυκλοσπορίνη (1), ατορβαστατίνη (1), ιματινίβη (0.95) για τα οποία υπάρχουν ήδη ενεργές μελέτες Φ3 από τις οποιες περιμένουμε σύντομα αποτελέσματα.. 🤞
21/
Στη λίστα που βγάλαμε υπάρχουν και υψηλά βαθμολογημένα φάρμακα που δεν έχουν ακόμη μελετηθεί σε κλινικές μελέτες, όπως το αντικαρκινικό βορινοστάτη (1), το αντιψυχωσικό ολανζαπίνη (1), το αντιγλυκαιμικό ροσιγλιταζόνη (1) κ.α.
Αυτά προσφέρονται ως μια καλή "μαγιά" για μελέτες.
22/
Τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι *κάθε* φάρμακο στη λίστα που δημοσιεύσαμε θα έχει σίγουρα δράση έναντι της COVID19.
Η βιοπληροφορική είναι ένα εργαλείο, ένας οδηγός. Σε βοηθάει να εστιάσεις την προσοχή σου από χιλιάδες φάρμακα σε λίγα, για να μην ψάχνεις ψύλλους στα άχυρα..
23/
Το ποια από τα φάρμακα που δημοσιεύσαμε στην λίστα αυτή της μελέτης θα έχουν ΟΝΤΩΣ δράση έναντι της COVID19 και ποια όχι, θα το δείξει η πειραματική φαρμακολογία και οι κλινικές μελέτες.
Γι'αυτό είπα πριν ότι προσφέρεται ως μια καλή "μαγιά" για μελλοντικές μελέτες.
24/
Η δημοσίευσή μας δείχνει ποια είναι η δυνατότητα σύνθεσης και ενσωμάτωσης πολλών πληφοροριών προσφέροντας μια καλύτερη ενημερωμένη πρόβλεψη & κατάταξη σχετικά με το ποια φάρμακα αξίζουν να εισέλθουν σε πειραματικές/κλινικές δοκιμές το επόμενο διάστημα.
25/
Την δημοσίευση της μελέτης μπορείτε να τη βρείτε εδώ:
academic.oup.com/bib/advance-ar…
Το tweet του @UCYOfficial και δελτίο τύπου για την μελέτη μπορείτε να βρείτε εδώ:

S1/
Κλείνοντας, ένα ευχαριστώ σε ΟΛΑ τα μέλη της ομάδας μας, κάποια από τα οποία βρίσκονται και εδώ στον τουϊτοχώρο.
Please support them 🙏👏
@KyprianouTheo @andreak93 @margaritaz_cy @LoizidouElena

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Nikolas Dietis ᴾʰᴰ

Nikolas Dietis ᴾʰᴰ Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @Dietis_Lab_UCY

8 May
Αυτή την ευχάριστη ιδέα την είχα εδώ κ καιρό κ ήθελα να τη δοκιμάσω. Ήρθε η ώρα!😏
Το twitter αφήνει μόνο 280 χαρακτήρες για κάθε tweet. Θα προσπαθήσω να απαντήσω σε 10 συχνά ερωτήματα για τα εμβόλια COVID19, μόνο με 1 tweet ανά απάντηση!
Ξεκινάμε;🤓 #ΟneΤweetΑnswerChallenge
Όχι, γιατί τα εγκεκριμένα εμβόλια στην ΕΕ σήμερα δεν έχουν μέσα τον ιό. Ακόμα κ όσα έχουν (εξασθενημένο) ιό μέσα, όπως πχ τα Κινεζικά εμβόλια, πάλι δεν θα προκαλούσαν COVID19 αλλά ίσως κάποια ήπια συμπτώματα που θα έμοιαζαν με COVID19.
vaccinestoday.eu/faq/do-vaccina…
Όχι. Το δείγμα για τεστ παίρνεται από το στόμα ή τη μύτη, όπου δεν υπάρχει ούτε γενετικό υλικό από το εμβόλιο (πχ mRNA) ούτε και η πρωτεϊνη του ιού που παράγεται απ'το εμβόλιο, αφού αυτό δίνεται ενδομυϊκά στο χέρι.
cdc.gov/coronavirus/20…
Read 12 tweets
6 May
Μία σημαντική μελέτη, με πραγματικά δεδομένα από το Κατάρ, δείχνει ότι το εμβόλιο της Pfizer είναι πολύ αποτελεσματικό για τις παραλλαγές Β117 (Μ.Βρετανίας) και Β1351 (Ν.Αφρικής)!
Περιληπτικά έδειξε τα εξής 5 σημεία: 👇
nejm.org/doi/full/10.10…
1⃣ Η αποτελεσματικότητα μετρήθηκε με PCR σε 385.853 ανθρώπους που έκαναν τουλάχιστον 1 δόση εμβολίου, από τους οποίους οι 265.410 είχαν κάνει και τις 2 δόσεις.
2⃣ Η αποτελεσματικότητα ενάντια σε οποιαδήποτε μόλυνση (δλδ με οποιαδήποτε σοβαρότητα) ήταν 89.5% ενάντια στην Βρετανική παραλλαγή και 75% ενάντια στην Ν.Αφρικανική.
[Σημ: αυτά τα % δείχνουν ατομικό ποσοστό ρίσκου ενάντια σε μόλυνση/νόσηση] Image
Read 7 tweets
25 Apr
Αυτό που γίνεται στην Ινδία είναι τραγικό. Πολύ χειρότερη πρόβλεψη από αυτό που έπαθαν οι ΗΠΑ ή η Ιταλία, λόγω του πολύ ανεπαρκούς συστήματος υγείας, την ολική αδυναμία ελέγχου και τις τραγικές ελλείψεις..
Η αύξηση των κρουσμάτων είναι τόσο ραγδαία όσο και η ολική παραδοχή των αρχών της χώρας ότι πλέον δεν μπορούν να κάνουν τίποτα..
Μπορεί αναλογικά με τον πληθυσμό να φαίνονται τα κρούσματα πολύ λιγότερα από τις ΗΠΑ, αλλά η Ινδία έχει 1,4δις πληθυσμό! Φανταστείτε ποια είναι η πρόγνωση μιας ανεξέλεγκτης επιδημίας σε τέτοιο πληθυσμό..
Read 9 tweets
23 Apr
Μπήκα να δω την τρέχουσα κατάσταση για Ελλάδα & Κύπρο, σε σχέση με τον κόσμο. Έχουμε κ λέμε:

1️⃣ Και οι δύο έχουν ξεπεράσει τα προηγούμενα δικά τους μέγιστα καταγεγραμμένα κρούσματα. Πρόκειται για το μεγαλύτερο κύμα μέχρι σήμερα στις δυο χώρες.
2️⃣ Αναλογικά με πληθυσμό, η Κύπρος έχει καταγράψει παγκόσμια πρωτιά. Ξεπεράσαμε κατά πολύ ΕΕ, Σουηδία, Αμερική κτλ.
2️⃣ Η Ελλάδα έχει σχετικά υψηλό δείκτη αλλά κοντά στο Μ.Ο της Ευρώπης.
3️⃣ Βλέποντας παγκοσμίως την κατάσταση σε κρούσματα ανά πληθυσμό, ανησυχητικά τα δεδομένα για μέρη της Ευρώπης (Κυπρος, Σουηδία, Κροατία), της Ν.Αμερικής, Τουρκία, Ιράκ, Ινδία..
Read 10 tweets
16 Apr
Αυτό είναι ένα κοινό λάθος που το ακούω συχνά:
"Η τεχνολογία του εμβολίου της ΑΖ είναι κλασσικής τεχνολογίας". Δυστυχώς αυτό δεν ισχύει.
Επεξηγώ σύντομα.
Το εμβόλιο της AZ (όπως και αυτό της J&J και το Sputnik) είναι εμβόλια που χρησιμοποιούν το περίβλημα ενός αδενοϊού ως όχημα για να μεταφέρουν γενετικό υλικό (DNA) σχετικό με την κορώνη του κορωνοϊού. H τεχνολογία λέγεται "Adenoviral vector vaccine".
Οι "κλασσικές" τεχνολογίες των εμβολίων που έχουμε χρησιμοποιούν είτε τον ίδιο τον ιό ζωντανό & εξασθενημένο ("live-attenuated virus vaccines"), είτε ανενεργό ("whole-inactivated virus vaccines"), είτε μέρη του ιού ("protein subunit vaccines" & "virus-like particle vaccines").
Read 8 tweets
15 Apr
Ένα από τα εμβόλια τα οποία αναμένουμε να πάρουν έγκριση σε λίγο καιρό είναι το mRNA εμβόλιο της Γερμανικής CureVac.
Μια σύντομη ανασκόπηση για το τι ξέρουμε για αυτό το εμβόλιο και που είμαστε. 👇
Στις 17 Νοε 2020 η 🇪🇺 έκλεισε συμφωνία για 405εκ δόσεις από το εμβόλιο της CureVac, δεδομένου ότι θα πάρει έγκριση από τον ΕΜΑ για την ασφάλεια & αποτελεσματικότητά του.
🌍Fun fact: αυτό θα είναι το πρώτο "Ευρωπαϊκό" εμβόλιο που θα βγει.
ec.europa.eu/commission/pre…
H εταιρεία δήλωσε ότι θα αυξήσει την δυνατότητα παραγωγής της σε 300εκ δόσεις εντός του 2021 και 600εκ δόσεις εντός του 2022.
Αυτό σημαίνει ότι η παραγωγή & διάθεση του μεγαλύτερου αριθμού των δόσεων που παρήγγειλε η ΕΕ θα είναι άμεσα διαθέσιμες το 2021, αφού το εμβόλιο εγκριθεί.
Read 17 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(