Nederland gaat door als nummer 1 in Poule C na twee overwinningen. Maar hoe valt Oranje (op helft tegenstander) aan, wat gaat goed en wat gaat er minder goed?
🧡 | Aanvalsopzet
Oranje valt aan via een 3+2, een ‘zone Depay’ (linker halfspace) en twee hoge backs. Oranje heeft een links georiënteerde opbouw via Frenkie en Blind. Op rechts zakt De Roon uit (met veel gevaar tot gevolg bij balverlies).
🧲 | De kantwissel en de U-vorm
Oranje heeft moeite om via kantwissel L > R te eindigen in kansrijke positie. Dumfries heeft geen 1-v-1, terwijl Gini in de rechter halfspace zichzelf verstopt. Oranje voetbalt dan in een U-vorm (risicoloos) via vooral verdedigers en De Roon.
👨🏽🎓 | Reece James - rechter vleugelverdediger van Chelsea - komt in het midden van het veld in balbezit en knalt van afstand raak. Een draadje over de voordelen van deze positionering door backs.
🧱 | Vanuit defensief opzicht is de 'inverted full back' een handig middel om 'goed te staan' in de restverdediging. De tegenstander wordt met een soort 'trechter' ingesloten. De as is goed bezet.
🧱 | Vanuit de restverdediging kan de 'inverted full back' sneller druk geven richting de bal om de tegenaanval vroegtijdig te stoppen. Een positionering bij de zijlijn geeft deze mogelijkheid niet of nauwelijks.
Liverpool maakte gisteren een prachtige openingstreffer tegen Leeds United. Bij deze goal zie je duidelijke afspraken terugkomen die Liverpool heeft tijdens het aanvallen.