איך יודעים שדלתא יותר מדבק מאלפא? ברור, תוך זמן קצר מאז שהתגלה הוא הוריאנט הפופולארי ביותר במדינות רבות. סחף גנטי מהיר קשור בדרך כלל ביתרון אבולוציוני, ויתרון אבולוציוני במקרה שלנו הוא ״יכולת העברה״. אבל זהו, לא בהכרח. היו איתי לשרשור ארוך שכולל בעיקר מחשבות =>
דלתא התפשט ברחבי הודו במשך תקופה ארוכה והדביק שם בתוך תקופה קצרה מעל 20 מליון איש (מזוהים, סביר שהרבה יותר בפועל). בגלל שיש כ״כ הרבה הודים, ובגלל שבחודשים אלו הוירולנטיות הכלל עולמית היתה בדעיכה, דלתא הפך לנפוץ באופן ממוצע: באפריל-מאי זוהו בהודו 17 מ׳ איש, בשאר העולם רק 23 מ׳ איש
בגלל מחסור חמור בשירותי בריאות, הודים רבים שנחשפו לנגיף בחרו לברוח מהודו למערב. הבריטים בחרו לא לעצור את הטיסות מהודו (נקיפות מצפון?) ונתנו לעשרות אלפי הודים שנחשפו לדלתא להיכנס למדינה. במצב שבו ה-R של וריאנט אחד מתחזק כל הזמן בגלל ייבוא מבחוץ הוא ישתלט מהר מאוד.
ראו דוגמא מספרית – נניח יש 100 חולים באלפא, 10 בדלתא. ה-R של שניהם זהה, ובעקבות החיסונים הוא 0.8. בדור ב׳ באלפא ידבקו 80 ובדלתא 8. אבל בגלל הגעה מבחוץ התווספו 4 חולי דלתא נוספים = 12. בדור ג׳ כבר יהיו רק 64 אלפא, אבל 13.6 דלתא. בתוך מספר דורות קצר ביותר דלתא יהיה הזן הנפוץ ביותר.
כך קרה במספר מדינות שהגיעו אליהם הודים רבים. ישראל סופגת את הריקושטים של הגעה ממדינות שבהן דלתא כבר נפוץ (בעיקר רוסיה ואיחוד האמירויות). כל הוירולנטיות שיש בישראל היום היא ייבוא מהחודשיים האחרונים, וזה בעיקר דלתא. לא מפתיע בכלל שהשתלט פה.
אוקיי, אז מצאנו הסבר אלטרנטיבי לסחף הגנטי של דלתא. האם יש דרך אחרת להשוות יעילות הדבקה של זנים שונים? צריך שיטת מחקר שיכולה לתת סיבתיות להבדלי הדבקה בין אלפא לדלתא, ולא רק אסוציאציה.
משרד הבריאות הבריטי מצא רעיון מקורי: להסתכל על הדבקות משניות בתוך הבית. אם אחד מבני הבית חולה, הסיכוי של בני הבית להדבק גבוה. במחקר די מדהים, שחושף את יכולת איסוף המידע המדהימות של משרד הבריאות הבריטי, הם בדקו האם יש הבדל בסיכוי להדבק אם לנחשף הראשון בבית היה אלפא או דלתא.
הנה המאמר:
Increased household transmission of COVID-19 cases
with SARS-CoV-2 Variant of Concern B.1.617.2: a national case-control study
זה באמת מחקר מרשים, שכולל ריצוף גנטי של מעל עשרת אלפים חולים. הם מתאימים את קבוצת המחקר (הדבקות בבית) לקבוצת הביקורת (הדבקות ספורדיות) על מיקום, סוג הבית, מוצא, זמן הבדיקה ועוד. בסך הכל, הם מצאו שבבית 5.8% מההדבקות היו בדלתא לעומת 4.7% בספורדיות.
אלו מספרים די קטנים - בשתי הקבוצות יחד 551 הדבקות בדלתא. מזה הם מסיקים שדלתא מדבק יותר ב-64%. (בהערת שוליים – הם גם מזהים שאסיאתים יותר מדבקים ונדבקים, מעניין למה)
מאז הם המשיכו את האנליזה מהסוג הזה ועכשיו הם הורידו את המספרים ל-40% יותר מדבק.
שלוש שאלות: 1. האם זו באמת דרך להשוות יעילות הדבקה? 2. האם באמת אפשר לעשות התאמה? 3. האם בהמשך המעקב ההערכה תמשיך לרדת?
קטונתי מלענות על השאלות הללו ואשמח לשמוע את דעתכם. לדעתי זוהו המחקר הקוזאלי הטוב ביותר בנמצא כרגע (1), אבל זו דרך מאוד לא ישירה ויכולות להיות סיבות נוספות למה רואים שדלתא מועשר בהדבקות בבית.
(2) לדעתי קשה מאוד לעשות התאמה (הם מודים בזה, למשל אין להם מידע על מספר הנפשות בבית), ויכולים להיות הסברים שקשורים למסע מחו״ל – עד כחצי מהנדבקים בתקופת המחקר הגיעו מהודו, ולכן ברור שאם יש הטיה בין הקבוצות בהקשר זה, זה ישפיע על התוצאות.
הנבואה נתנה לשוטים, אבל בגלל שלא השתכנעתי שדלתא באמת שונה מאלפא (ב-R0 שלו, לגבי יכולת הפריצה של חסינות, קשה להווכח עם הנתונים), ייתכן שעכשיו שההשפעה של הגעה מחו״ל קטנה יותר, ככל שהמעקב יתמשך ההערכה שלהם תמשיך לרדת. סוף.
אה, והנה מחקר ישראלי חדש מבית KSM על הדבקות בבית (לא על הבדלים בין דלתא לאלפא, כי אצלנו בקושי מרצפים, אלא על הבדלים בין מחוסנים ללא מחוסנים)
עשיתי קצת סלט בהגדרות, אז תיקון: סחף גנטי הוא בהגדרה סטוכסטי. הכוונה צריכה להיות שמה שאנחנו רואים הוא סחף גנטי, ולא בהכרח יתרון אבולוציוני. תודה @SternLab על התיקון.
האם חיסוניות-עדר אפשרית? לפני כחודש רואינתי לכתבה הזו ב-@Nature. מסקנת הכתבת היא שחיסויות-עדר אינה סבירה. לדעתי, העדויות המצטברות דווקא מעידות שאנחנו כבר חצינו את החסם של חסינות עדר. (פוסט בעברית לבקשת @Meir_Rubin) --> nature.com/articles/d4158…
הכתבת מזכירה 5 סיבות: 1. לא ברור עם החיסון מונע העברה. אני חושב שיש כבר מספיק עדויות לכך שהחיסון כן מונע העברה, וברמה גבוה מאוד, כנראה באיזור ה-90%. 2. יש מדינות מחוסנות יותר ויש פחות ולכן לא ניתן להשיג שליטה גלובלית. תודה לאל, אנחנו ביותר.
3. הוריאנטים החדשים - בישראל כבר השתלט לחלוטין הוריאנט הבריטי, כך שמה שאנחנו רואים כבר כולל את השינויים שהוא מביא איתו (והוריאנטים האחרים כנראה לא מדבקים יותר, אפשר לדון בכך בנפרד).
Is herd-immunity probable? I was interviewed a month ago for this piece in @Nature. The conclusion of the reporter is that the answer is no. IMHO, with the emerging evidence coming from Israel the answer is YES! nature.com/articles/d4158…
Why? First, empirically, Israel opened almost everything and R is at ~0.66. Second, more evidence suggests that transmission-blocking is high (~90%). Third, immunization in Israel is already after the B.1.1.7 variant is dominating (>90%).
About a month ago @geller_mic posted this model on what vaccination rate required for herd-immunity. With no restrictions and R~4, we estimated it at 90%. Our mistake was that vaccines are probably highly protective against transmission.
My thoughts on the @Pfizer+@Israel_MoH vaccine effectiveness study (you can call it open peer-review if you like). In the study, they show vaccine effectiveness (VE) of >90% for infection, symptomatic, hospitalization and severe disease by comparing to non-vaccinated. =>
1. Control – we know very well that those vaccinated (especially early) are from different socioeconomic groups. @MDCaspi showed it nicely. Those same groups also have higher infection rates. So, naively comparing to non-vaccinated is highly biased. medrxiv.org/content/10.110…
In my analyses, I estimate this bias at 20-30%. Correcting for this is possible and will reduce a VE of 90% to ~87%. Not such a big deal. However, I really don’t understand why in the study they chose not to control for it. medrxiv.org/content/10.110…
Estimating the vaccine effectiveness. Take 4.
A bit late to the party, after Clalit, Maccabi, and the MoH+Pfizer all show cased their results of the vaccine effectiveness. Yet, I am happy to present an updated version of my aggregate-level analysis.
The main difference is an improved formula to calculate expected daily incidence of cases. The problem is that cases are “eliminated” because of the vaccine, causing underestimation of expected daily cases. After hard work, with help from @geller_mic we can now correct for it.
איך יוצאים מהבלאגן? כולנו כבר מכירים את ה-R החמקמק ויודעים שהמטרה היא להוריד אותו מתחת ל-1. בעקבות המחקרים של @erlichya ו-@RoyKishony שמספקים עדות שהחיסון מקטין את ההעברה של הנגיף רצינו לבדוק בתרחישים שונים כמה אחוז צריכים להיות מחוסנים כדי שR ירד מ1. פוסט משותף עם @geller_mic
בנינו מודל פשוט שמחשב את ה-R האפקטיבי כפונקציה של מספר המחוסנים. בהינתן R התחלתי של 1.86 (לפני הסגר היינו על 1.24 ועם הוריאנט הבריטי שמדבר ב-50% יותר מגיעים לערך הזה) וערכים שונים לסיכויי ההעברה של הנגיף (t) אפשר לראות מה יהיה ה-R החדש באחוזים שונים של מחוסנים.
לפני המודל הזה אנחנו כבר היום מתקרבים מאוד ל-R=1 במצב של משק חצי פתוח כמו שהיה לפני הסגר האחרון. נראה שמספיקים 40-60% מהאוכלוסיה מחוסנים בשביל זה. זה מעודד.
עדכון שלישי שלי של הערכת יעילות החיסון. לא אופטימי כמו הפוסטים הקודמים. הנתונים מבוססים על מידע עד ה-9 לפברואר. ממצאים:
1.אין הגנה עד יום 21. רואים הגנה רק מהיום ה-21 (או המנה השניה).
==>
2.הגנה מפני אימות אחרי המנה השניה (לא להתבלבל עם הדבקה או עברה): 60-74% לבני 60+, 75-78% לבני 60-.
3.הגנה מפני אשפוז אחרי המנה השניה: 71-82%. הגנה מפני מחלה קשה: 69-77%.