Ik ben een enorme fan van besluitvorming door intelligente bestuurders die weten wat er "in het veld speelt", de context kennen, zich laten informeren door deskundigen -van alle belangrijkste stakeholders-, en een besluit nemen in een achterkamertje, ...
3/. Denken en besluiten heeft ruimte en rust nodig.
Vergelijk het proces met dat van een goede schrijver.
De inspiratie komt uit het echte leven, de maatschappij, een gebeurtenis en alle meningen daarover.
Daarmee gaat de auteur aan de slag, doet veel veldwerk, informeert..
4/. ..over de cruciale details bij deskundigen -wat zich lopende het proces zal herhalen-, bepaalt de verhaallijn, en trekt zich terug om in alle rust de briljante literatuur te schrijven.
Alle goedbedoelde "..wat je óók zou kunnen doen.." maakt het plot alleen maar zwakker.
5/. En áls het dan af is.. laten ze (de goede auteurs) hun complete werk nog eens controleren door anderen -weer deskundigen- die er inconsistenties, tiepfouten en feitelijke onwaarheden waarop het plot is gebaseerd in aanstrepen.
Ook dit gebeurt in alle rust.
6/. Let wel, met 'rust' bedoel ik niet dat er geen tijdsdruk op kan zitten.
Bij urgente problemen of crises zal het proces gecomprimeerd worden tot de tijd die beschikbaar is.
7/. Maar jeetje.. wat ben ik blij als besluiten worden genomen op basis van deskundigheid, en niet voor degene die het hardst schreeuwt of het boost is.
Natuurlijk kan een leek een goed idee hebben of een frisse invalshoek.
10/. ..kan de opvolger weer van voorafaan beginnen.
Die 'schone lei' is zelden een voordeel, want ook alle andere valkuilen moeten weer opnieuw ontdekt worden.
Dat is ook één van mijn bezwaren tegen het nemen van 'ministeriële verantwoordelijkheid'.
Daarmee neem je niet..
11/. ..de oorzaak van het probleem weg, maar misschien wel een onderdeel van de oplossing: een minister (of stasec) die inmiddels goed ingewerkt is op de vaak complexe dossiers.
12/. Wist u trouwens dat hulpverleners in situaties met meerdere slachtoffers vooral ook letten op de mensen die stilletjes en versuft voor zich uit kijken?
Zij die om het hardst gillen zijn 'a-b-c stabiel'. Die ander kan met een interne bloeding er ineens tussenuit glippen..
13/. Ook daarbij is het dus belangrijk overzicht en rust te bewaren, de focus op de situatie, en je niet te laten afleiden door mensen die dat overzicht niet hebben en de kennis over urgentie en mogelijke gevolgen missen.
14/. Als concreet voorbeeld denk ik dat de huidige aanscherping van de coronamaatregelen -nadat ze 2 weken geleden bijna compleet 'versoepeld' zijn- het gevolg is van een te lang te eenzijdig* informeren, en als tegenhanger schijnbaar enkel de #VoxPopuli te hebben.
18/. Of is 'de overheid' uit op gezamenlijke, duurzame ontwikkeling?
Ik geloof dat we in Nederland het geluk hebben met het tweede.
Zéker niet onfeilbaar of zonder fouten, maar gericht op 'het beste ervan maken' voor zoveel mogelijk mensen.
19/. NB. Dit vertrouwen in onze overheid staat wmb helemaal los van de visie dat het na zoveel jaren neo-liberaal beleid tijd is voor een veel socialer en groener beleid, waarin we gezamenlijk optrekken in Europa.
20/20 ..maar de zweverige mening van de #VoxPopuli op het Malieveld mist de deskundigheid en het overzicht dat nodig is voor het aanpakken van complexe problemen, en mag wat mij betreft weg van het nieuws, de talkshows en besluitvorming worden gehouden.
Net als de rest van Nederland met grote ontzetting de citaten uit de notulen van de Ministerraad gelezen.
“Sensibilisering Omtzigt" Schande!
Hoe zelfingenomen moet de rest vd notulen dan wel niet zijn!?
Ik besloot het allemaal te lezen en kwam tot een opvallende conclusie.1/15
2/.De notulen die begin mei "19 starten schetsen het beeld van een kabinet dat boos is en zich zorgen maakt over de toestand bij de Belastingsdienst.
Met de kennis van toen geeft staatssecretaris Snel een overzicht.
Het is behoorlijk complex, zoveel is duidelijk!
3/.Uit de nieuwe gegevens is o.a. gebleken dat de staatssecretaris niet volledig is ingelicht door de Belastingdienst, en dus ook de Tweede Kamer niet.
Hij pleit voor volledige transparantie en openheid naar de woordvoerders (oa Omtzigt) zodra dit kan.
Tenzij er andere feiten naar boven komen waaruit blijkt dat #sidneysmeets idd minderjarigen heeft overgehaald om tegen hun wil 'dingen' heeft laten doen (van selfie tot [..]) moet ik vaststellen dat hij heeft gehandeld als een geile ouwe beer, maar wel binnen de grenzen vd Wet.
Zou ik boos zijn als mijn dochters op 18-jarige leeftijd worden versierd door iemand die véél ouder is?
Ja, natuurlijk.
Maar de NLdse Wet is haarscherp over de leeftijd waarop een persoon verantwoordelijk gezien mag worden voor zijn/haar eigen gedrag en reactie op 'versieren'.
De jongens die DM's openbaar hebben gemaakt geven aan t ongepast te hebben gevonden, zich ongemakkelijk te hebben gevoeld, "nog lang" te hebben getwijfeld of het aan hen lag, etc.
Een kloten gevoel. En idd als je 18 bent, nog midden in ontwikkeling, kwetsbaar. Verwerpelijk zelfs.