1/ Er zijn nog steeds mensen die de *causale* relatie tussen besmettingen en ziekenhuisopnames niet (lijken te/willen) begrijpen.
2/ Een causale relatie kun je vergelijken met tandwielen die in elkaar grijpen. Als het ene tandwiel draait zal het andere tandwiel altijd meedraaien. Het ene tandwiel is misschien kleiner dan het andere, maar draaien zullen ze.
3/ Dus besmettingen zullen automatisch gevolgd worden door opnames (daarom ook onverstandig om op opnames en niet op besmettingen te sturen). Door immuniteit/varianten wordt de verhouding tussen de besmettingen en ziekenhuisopnames 'tandwielen' anders maar er is geen 'decoupling'
4/ Dus als we nu bijvoorbeeld een R van 2 zien in de besmettingen, zal dat op termijn ook gelden voor de ziekenhuisopnames.
5/ In de Nederlandse situatie betekent dit dat we potentieel een even snelle toename van opnames gaan krijgen als in de 1e golf. We zien dit momenteel aan de horizon opdoemen (Rt voor ziekenhuisopnames gisteren waarschijnlijk > 1). 👇
6/ En nu dobberen we een beetje rond met halve maatregelen, modellen die het ook niet meer weten (volgens het RIVM) en vele miljoenen Nederlanders met weinig of geen immuniteit. En dat is ook te zien als we naar de Rt per leeftijdsgroep kijken.
7/ Onze testinfrastructuur kan deze stijgen niet aan. Daarom wordt het de komende tijd weer belangrijker om naar % positieve testen te kijken (of onderstaande gecorrigeerde grafiek) en weer wat later naar ziekenhuis en IC-opnames. Jammer dat we opnieuw op dit punt aangekomen zijn
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
1/ De verontwaardiging over de suboptimale aanpak van de crisis is erg begrijpelijk maar daarbij dreigt de vraag onder te sneeuwen of de nieuwe maatregelen voldoende zijn.
Dus we hebben nu een groot probleem maar gaan de nieuwe maatregelen dat oplossen?
Spoiler: nee
2/ Met de huidige nieuwe maatregelen hebben we minder beperkingen dan op 24 juni. De Rt was toen 1.37. Kortom, we gaan over een aantal weken evalueren en dan zal de Rt >1.37 blijken.
3/ In de tussentijd gaat de stijging gewoon door met ongekende snelheid. Kortom, nieuwe maatregelen zijn onvoldoende om de besmettingen terug te dringen en daarmee ook de ziekenhuisopnames in het kielzog daarvan.
Of je nu voor- of tegenstander van het huidige beleid bent, iedereen wil wel zomervakantie. Dit jaar staat uw buitenlandvakantie echter niet los van de keuzes van het kabinet.
Hoe gaat dat uitpakken? 🧵
2/ Links staat het kleurenschema van de ECDC. Rechts de aantallen als de huidige trend zich doorzet. Het is dus niet de vraag óf, maar wannéér we (donker)rood worden.
3/ Als de huidige trend zich doorzet (en % pos <4%):
- 10-7: 50% kans dat NL rood is
- 11-7: 95% kans dat NL rood is
- 13-7: 50% kans dat NL donkerrood is
- 14-7: 95% kans dat NL donkerrood is
Mogelijk duurt het 1 of enkele dagen langer als onze testinfrastructuur het begeeft.
1/ Morgen krijgen we weer de wekelijks #COVID19 update van het RIVM. Vandaag vast mijn update.
Samenvatting: grootste toename van het aantal besmettingen dit jaar. En dat is een probleem.
2/ Rt is ~2.8 (1.8-4.4), dus ruim boven de 1 (links). Verdubbelingstijd: 1.6 (1-3.3) dagen.
Na een lange daling stijgt ook het percentage positieve testen weer (rechts).
3/ Rt kan overschat zijn, maar sowieso snelle stijging. Als het echt zo hard gaat ziet dat er in 1 (!) week zo uit (Let op onzekerheidsmarges (25e-75e percentiel))
👇
1/ Delta variant is still growing fast worldwide. The estimated growth advantage of Delta compared to Alpha is 59%/week (95% credible interval: 50-68%), which is very much the same as the estimate of two weeks ago.
2/ Growth advantage of the Delta variant is still very heterogeneous between countries (Denmark < 36%/week, Portugal > 126%/week compared to Alpha), which can be due to many different factors, including imported cases due to international travel.
3/ Extrapolation of these numbers for 42 different countries.
Left: all 16 variants
Right: 6 most prevalent variants
Top: linear scale
Bottom: logit scale
1/ Using data of 16 #COVID19 variants from 42 countries in a multilevel multinomial model I compared the growth rate of these variants.
The estimated growth advantage of Delta compared to Alpha is 57%/week (95% credible interval: 49-66%).
2/ Growth advantage of the Delta variant is heterogeneous between countries (Denmark < 36%/week, Portugal > 86%/week compared to Alpha). This might be due to heterogeneous data quality, heterogeneous vaccine effects, different levels of restrictions, etc.
3/ Extrapolation of these numbers for 42 different countries.
Left: all 16 variants
Right: 6 most prevalent variants
Top: linear scale
Bottom: logit scale