MIT üzerinden JSTOR'dan yığın halinde akademik makale indirip paylaşacaktı diye, manyak bir savcı tam 50 yıl hapsini istemişti ($1 milyon da ceza). Üstelik MIT ve JSTOR şikayetçi olmadıkları halde. "Suçunu kabul et, 6 ay yat" teklifini reddetti, dava öncesi intihar etti. Yazık.
Önce 50 sene hapis ile tehdit edip sonra da "federal hapishanede 6 ay yatıp kurtulacaksın"a razı etmeye çalışmak, her halülarda rezalet. Pazarlık oranına bak! Adalet olabilir mi burada?
(Bu çocuğun tüm podcastlerde de emeği vardır, RSS standardına yaptığı katkılardan ötürü.)
Bu cinsel kimlik muhabbetlerini hiç takip edemiyorum. TERF, cishet, heteronormatif, demitrans, genderqueer vs.. O kadar çok terim var ve bazen o kadar soyut tartışmalar dönüyor ki, bunları anlayabilen rahatça Hegel veya Lacan uzmanı olabilir. (Kariyer tavsiyesidir)
(Bu tiviti Türk Twitterındaki Hegel ve Lacan lobisiden linç yemek için attım)
Benzer bir stresi RENK konusunda da yaşıyorum: Geniş bir spektrum var, bunun bir kısmına siyah, mavi, yeşil demişler, orası tamam.
Sonra bir tasarımcı çıkıp "vizon" diyor. Magenta, siklamen, mikado, ekru... N'oluyor ya? Valla çocukluğumuzun patriyarkal renk paletlerini özledim.
Aşı yapmak yerine, "ölen ölsün" deyince ve kalanlar doğal bağışıklık kazanınca, Weinstein'ın korktuğu mutasyon senaryosunun ihtimali niye azalsın?
"Doğal bağışıklık, varyantlara karşı daha dirençli olur" diye bir önkabul var sanki.
Meraktan soruyorum (ben aşımı oldum zaten, spasiba Putin) ama bence bu Weinstein kardeşler pandemi süresince biraz delirdiler. Eskiden farklı görüş duyayım diye takip ederdim, artık zorlanıyorum. Zaten 10 dakikalık şeyi 3 saate yayıyorlar. İyice talk radio kafası oldu.
Star Trek dizisinde yoktan çay kahve yaratan aletler vardı. Ve Kaptan Picard, bunlar sayesinde paranın manasızlaştığını söylemişti.
Her istediğimizi yaratabileceğimiz bir teknoloji olunca, bir nano-replicator gibi, paranın bir manası kalır mı?
2/3 Böyle bir teknoloji gerçek hayatta olmasa bile, 7-24 devam eden bir VR ortamında pekala sanal olarak simüle edilebilir. En azından o sanal dünyalarda yaşayan bilinçler için paranın manası kalmaz... mı?
3/3 İnsan maddi ihtiyaçlarını karşılayacak sonsuz kaynağa sahip olduğunda dahi, sınırlı kalacak bir kaynak var: Zaman. Zamanını neye kime harcadığın, kimi ne kadar süre dinlediğin, belki bunlar yazılacak veresiye defterlerimize. Zamanın kendisi para birimi olacak.
Ekonomi sıkıştığında sisteme para, siyaset sıkıştığında da halka korku/gaz pompalayarak o anki engeli aşabilirsin.
Ama bu iki kurşun da çok seyrek ve kısa ömürlü kullanılmalıdır. Yoksa nasıl ki sürekli para enflasyona yol açar, sürekli korku/düşman da toplumsal travma yaratır+
Bugün TR siyasi diskuruna KESİNTİSİZ biçimde sürekli büyüyen bir tehdit algısı hakim.
Ekonomide atacak kurşun kalmaması gibi, siyasal söylemde de çıtayı yükseltecek yer kalmadı: Herkes terörist, herkes hain, herkes bize karşı.
Birine durmadan adrenalin basarsan kalbine ne olur?
5 dk dinlesen ne duyuyorsun? Darbe var, küresel faiz lobisi saldırıyor, PKK muhalefetle işbirliğinde, FETÖ her yerde, İsrail her şeye hakim, İslamofobi yükselişte, din elden gidiyor, LGBT, CIA...
Gerçek ve üretilmiş tüm krizler aynı anda, 7/24 devam ediyor yıllardır.
Person of Interest'i bitirdim. Streaming için hazırlanmamış bir dizi için harika. Daha iyi olabilirdi ama o zaman da 5 sezon sürecek kadar reyting almazdı.
Süper yapay zeka ve surveillance konularını da daha iyi işleyen bir dizi/film görmedim. Bir podcast bölümü yapacağım kesin.
Bir süper yapay zekanın yönettiği bir toplumu bariz bir distopya olarak göstermeyen sayılı yapımlardan.
Ama böyle bir bilinci asla anlayamayız, doğru/yanlış yargıları bizimkiyke alakasız olacak ve insanların iyiliğini gözetmeye devam edeceğinden de asla emin olamayız.
The Great Filter kavramını da ağzımıza bal çalıp kaçtılar. Herhalde uzatabilselerdi oradan yardiracaklardi.