1. Det svenska statsskicket (liksom DDRs) bygger på den så kallade folksuveränitetsprincipen och rättspositivismen. Det är ett auktoritärt tankegods som ligger ganska nära ”might makes right” och andra fascistoida idéer.
2. Detta avspeglar sig bland annat i våra grundlagar såtillvida att det inte finns några gränser för vad två (enkla) majoriteter i riksdagen med ett val emellan kan besluta. Avskaffa demokratin. Raslagar. Utrotningsläger. Allt är möjligt.
3. Vi har en #kultur kring makt och inflytande som enklast kan karaktäriseras som ”a top-down consensus culture”. Den sociala kostnaden för att uttrycka avvikande uppfattningar är hög, särskilt om det innebär att maktstrukturer utmanas. Perfekt för auktoritär demagogi.
4. Det brukar sägas att ett av fascismens förtecken är att den sätter makten över logiken. Den som har makten bestämmer också vad som är sant, och vad som är förenligt respektive oförenligt. Sverige har tyvärr redan kommit långt på vägen mot #doublethink. Det gör oss sårbara.
5. Civilsamhället i Sverige är begränsat, och lever ofta på statens nåder eftersom medier, partier, föreningar, trossamfund och liknande i stor utsträckning är beroende av bidrag och stöd. Det är naturligtvis utmärkt för en auktoritär ledare.
6. Även stora delar av näringslivet står indirekt under politisk kontroll, och den kontrollen kan utövas i det fördolda. Fick du inte det där anslaget från Vinnova? Avslog Almi din låneansökan? Var det någon annan som fick köpa det gamla kommunhuset billigt? Kanske inte skulle…
… skrivit den där debattartikeln. ;) Det här gör det naturligtvis lätt att klämma dit ”dissidenter” helt utanför offentligheten.
7. Lag har en väldigt svag ställning i svensk #kultur. Det finns ett stort utrymme för ”utomrättslig pragmatik” i myndighetsbeslut och till och med i våra domstolar. Den används idag i huvudsak till att göra gott: minska kostnader, begränsa för långtgående rättigheter, etc. Men…
… detta utrymme för godtycke kan naturligtvis utnyttjas av en auktoritär regim för omfattande repression, utan att behöva ändra några lagar eller på annat sätt ”avslöja” sina avsikter.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Reglerna kring svenska domars rättskraft är rätt märkliga. Vi har begreppet laga kraft, men vissa delar av domar får rättsverkan innan domen vunnit laga kraft (utan att det behöver anges i domen). Allraskandalen är ett exempel på vilka negativa effekter det kan få. #juridik
Åklagarmyndigheten hade säkrat tillgångar från de åtalade så att pensionsspararna kunde få tillbaka en del av sina pengar om de ansvariga dömdes. Men tingsrätten friade. Trots att tingsrättens dom aldrig vann laga kraft fick den rättsverkan såtillvida att de åtalade…
… återfick kontrollen över dessa tillgångar och därmed även möjlighet att smussla undan dem. Nu har hovrätten fastställt att pensionsspararna har rätt att få tillbaka några hundra miljoner. Men det är ytterst osäkert om det går att få tag på dessa pengar.
För oss som kan lite matematisk statistik måste detta vara ett av de sjukaste dokumenten i svensk rättshistoria: Rättsmedicinalverkets bemötande av Mostad et al. Ska försöka förklara varför det mesta nog är osant/missvisande. Häng med in i #rmvgate (TRÅD)! rmv.se/aktuellt/ny-st…
Rättsmedicinalverket har tagit del av Mostad et al. Okej, det här är förhoppningsvis sant. :P
Sedan börjar osanningarna. I andra sammanhang hävdar verket att de två undersökningarna "används var för sig" i Rättsmedicinalverkets metod. Det är dock välkänt att de kombineras, med ett logiskt eller emellan: om tanden är mogen *eller* knät är moget så blir bedömningen "vuxen".