Het theorie-examen voor het rijbewijs, een rampgebied. Ik waag er een draadje aan, aangehangen aan volkskrant.nl/nieuws-achterg…
Onder CBR-directeur Alexander Pechtold gaat het niet goed komen, hij etaleert onbescheiden dat hij echt wel verstand heeft van examineren. Opzich is dat niet bijzonder, alle Nederlanders zijn onderwijsexpert, en dus ook examenexpert, toch? Nou ja: 40% slaagt, er klopt iets niet.
Dit is een examen dat vaak wordt afgenomen, de makers hebben dus een giga-probleem met het bedenken van telkens weer nieuwe opgaven. Maar op die manier moeten ze het ook niet aanpakken, dat leidt tot bizarre examens, en bizar is het theorie-examen zeker.
De theorie die de weggebruiker moet beheersen is strikt beperkt tot wat er in de wet staat. Lekker overzichtelijk, toch? Maak een flits-examen waarin alle verkeersborden en regels voorbijkomen, niet in allerlei complexe situaties natuurlijk. Alle examens zijn gelijk. No problem.
Maar wegsituaties zijn toch belangrijk? Zeker, daar is het rijexamen dan ook voor. En de rijlessen uiteraard, want afrijden is maar een kleine steekproef uit wat er onderweg zoal kan gebeuren.
Welke toetsamateur bedacht dat het theorie-examen over complexe situaties moet gaan?
En het is wel een serieuze kwestie hè! Mobiliteit is een voorwaarde om mee te kunnen doen in deze samenleving. Die rijbewijzen zijn een levensbehoefte. Ook al worstel je met een IQ van 80, een rijbewijs halen moet zonder problemen mogelijk zijn. Hoezo, maar 40% slaagt ineens?
Kijk je dan op de CBR website naar voorbeeld-examens, vanaf de bromfiets,, dan vliegen de strikvragen je om de oren. Wat het ook mag zijn dat je met dergelijke vragen toetst, verkeersinzicht is het niet, laat staan eenvoudige kennis van de verkeersregels.
Het CBR is een quango, een staat-in-de-staat, die mensen het recht betwist om zich vrijelijk te kunnen bewegen in de wereld. De beroerde kwaliteit van theorieexamens maakt daar onderdeel van uit. Evenals de kwalijke inbreuk op privacy bij medisch onderzoek voor het rijbewijs.
Bekijk dat theorie-examen in de bredere context van wat een overheidsinstantie zich permitteert in de behandeling van Nederlanders op eigen bodem. Natuurlijk in het algemeen belang, veiligheid voor alles, bla bla bla, we kennen die riedels tegenwoordig van Hugo de Jonge.
Zit ik me hier weer een partijtje kwaad te zijn. Maar het is niet een persoonlijk ding, de kwaliteitseisen voor tests en examens zijn bekend. Leidend daarin is de publicatie van Amerikaanse organisaties APA, AERA & NCME, de 'Standards'. Open access: testingstandards.net/uploads/7/6/6/…
Onze eigen A. D. de Groot heeft daar al in 1970 aan toegevoegd dat toetsen en examens, anders dan psychologische tests, doeltreffend moeten zijn voor te bereiden. Daar is bij dit CBR-examen in de verste verte geen sprake van, zoals dat bij de rekentoets evenmin het geval was.
Amerikaans? Maar wij hebben ook onze eigen Cotan-Richtlijnen, daterend van 1988 en sindsdien niet meer geactualiseerd, maar toch. Ik mocht meewerken aan het hoofdstuk over toetsen (en examens, dus): ben-wilbrink.nl/Richtlijnen_To…
Dat artikel van De Groot: benwilbrink.nl/publicaties/70…
Ben ik nu eens een keer klaar? Ja hoor. Wat mij zelf dan toch weer verbaasde: dat het ook zonder empirisch onderzoek naar die theorie-examens al mogelijk is ze compleet af te branden. En dat moet ook, want ze zijn volstrekt ondeugdelijk. Amen. Nu nog een unroll
Mijn blog over het eerlijke-kansen-advies van de Onderwijsraad is bijna rond. Harde kritiek, maar heb ik ook een alternatief? In ca 300 woorden te beschrijven? Daar zit ik nu al een paar dagen op te broeden. Ik deel maar eens enkele gedachten, discussie helpt mij altijd wel.
Voor het bo is het wel duidelijk: een strak kenniscurriculum, directe instructie, geen tijd vermorsen bij die kennisvakken, voor iedereen hoge verwachtingen, d.w.z.: even hoog als traditioneel voor de betere/beste leerlingen. sci-hub.st/10.2307/1176007
Voor het vmbo en de onderbouw het vo is het minder rechtlijnig, daar worstelt de Onderwijsraad dus ook mee. De raad wil weg van de vakjes van het standenonderwijs, heel verstandig, maar zet in op sterker differentiëren, en dat is nu juist een eufemisme voor oneerlijk onderwijs.
Onderwijsraad Werkprogramma 2021:
"Adviesvraag: Hoe kunnen differentiatie en selectie in het onderwijsstelsel kansengelijkheid vergroten in plaats van deze te beperken?"
Dat is een interessante vraag, die de Onderwijsraad niet heeft beantwoord. Want zie het advies van april:
"De raad geeft daarom op verzoek van de ministers met dit advies antwoord op de vraag: hoe kunnen differentiatie en selectie in het onderwijsstelsel beter recht doen aan de capaciteiten van alle leerlingen?"
Een totaal andere opdracht!
Mijn informatie is nu dat er geen brief van de ministers is, het gaat kennelijk om goedkeuring van het werkprogramma. Ik probeer dat wat preciezer te krijgen.
Het vervelende is dat ik in october een bijdrage leverde aan de Onderwijsraad, gebaseerd op de eerste formulering.
Ik moet iets bekennen. Ik ben opgeleid in de twee psychologieën (Cronbach): de experimentele en de differentiële psychologie. Vooral die laatste heb ik een halve eeuw benut in een strijd om toegankelijkheid van numerus fixus studies netjes te houden (geen gekke selectie). Ik zie
de wereld dus ook dooe die differentiële bril. Differentiëel: dat heeft dezelfde betekenis als het differentiëren dat de Onderwijsraad voorstelt te intensiveren: onderscheid maken. Als de raad spreekt over talent, prestaties, capaciteiten, ontplooiing, differentiëren, dan zie
ik altijd meteen de verschillen, soms grote verschillen. En dan vooral de helft beneden de mediaan. Terwijl onderwijsbespiegelaars zoals de leden van de onderwijsraad vooral de top van de helft boven de mediaan zien (de 'cognitief sterke leerlingen' noemen ze dat). Het gaat
Op basis van dit voorwerk ga ik vandaag een poging doen een 5-minuten blog te schrijven over wat ik als het grote probleem zie van dit advies:
Het advies gaat van voor tot achter over beoordelen van leerlingen, maar er is geen beoordelingsexpert aan te pas gekomen. Dat liep fout.
De eindtoets verplaatsen van 12-jaar naar 15-jaar lost niets op, kost enorm. Differentiëren is voor de Raad (ja, ook voor de VO-Raad) de oplossing voor alle kansproblemen, maar het vraagt voortdurend beoordelen van leerlingen, en dat is precies waar het oneerlijk wordt.
Een nieuw rapport: 'Later selecteren, beter differentiëren' van de Onderwijsraad. Ik vraag een tweede leven aan om al die rapporten van raden en andere clubs te kunnen lezen. onderwijsraad.nl/publicaties/ad…
Ik zie zo snel niet dat de Raad iets heeft gedaan met mijn inbreng, dat kan nog interessant worden. Mijn inbreng was een speciaal voor de Raad geschreven blog, dus dat is overzichtelijk, nietwaar: benwilbrink.wordpress.com/2020/10/29/bij…
De Staat van het Onderwijs. Ik ga er eens doorheen bladeren. onderwijsinspectie.nl/onderwerpen/st…
Ik zie dat de nieuwe Inspecteur Generaal direct van OCW komt. De nieuwe tegenkracht?
Wat een milieuvervuiling weer: het bestand van 'De Staat' is 16 Mb, met overbodige foto's. Dit moet anders, beste @onderwijsinsp
In de categorie 'zorgelijke teksten':
"Voor leerlingen en studenten staan de referentieniveaus garant voor een basisniveau van geletterdheid en gecijferdheid (het fundamentele niveau) en voor een streefniveau waarmee de stap naar vervolgonderwijs makkelijker is." #prevelementje