Evet nihayet #AKSEN ile alakalı düşüncelerimi paylaşma fırsatı (zamanı) buldum. Ekrem bey #AKSEN'i genel hatlarıyla gayet güzel özetlemiş bende müsadesiyle bu hususlara ek olarak bir kaç ekleme yapmak istiyorum. Image
1-Türkiye’nin en büyük halka açık serbest elektrik üreticisi olan Aksa Enerjiyi borsamızda ki diğer enerji şirketlerinden ayıran en büyük özellik ülkemiz haricinde yurt dışında bulunan mevcut ve planlanan yatırımlarıdır. Image
2-Bu nokta itibariyle akışa yurt içi (kıbrıs dahil), yurt dışı ve planlanan yatırımlar noktasından gideceğim.

Şirketin yurt içinde 4 adet (Antalya-Bolu-Urfa-Kıbrıs) elektrik üretim santrali bulunmakta ve 2020 yılı hasılatının %80'i buradan gelmektedir. Image
3-Lakin 2020 yılına baktığımızda elde edilen favökün %34'ü yurt içinden gelmektedir ki bu oranın 2021 yılında değişeceğine dair argümanlarımı ilerleyen akışta okuyacaksınız.

Şimdi gelelim yurt içi santrallerinin üretim ve kapasite durumlarına. Image
4-2008 yılında elektrik üretimine başlayan Ali Metin Kazancı Antalya Doğal Gaz Kombine Çevrim Santrali toplam 900 MW kurulu güce ve 7 milyar KWsa yıllık üretim kapasitesine sahiptir. ImageImage
5-#AKSEN Bolu Göynük Termik Enerji Santralinin 270 MW kurulu gücü bulunmakta olup Türkiye’de özel sektör tarafından devreye alınmış, yerli kömür kullanan ilk santrallerden biridir. (yerli kömür neden önemli açıklayacağım) Image
6- #AKSEN Şanlıurfa Doğal Gaz Kombine Çevrim Santrali 147 MW kurulu güce sahip olup 01 Ağustos 2021 tarihi itibariyle tekrar üretime başladı. (Güncel piyasa koşulları nedeniyle faaliyetlerine ara vermişti. (bu hususa yani TR Enerji Piyasasına ayrıca değineceğim) ImageImage
7- #AKSEN KKTC Kalecik Kombine Çevrim Akaryakıt Enerji Santrali 2003 yılında üretime başlamıştır. Santral’in kurulu gücü 153 MW’a ulaşmıştır.

KKTC ile 2003 yılında yapılan beş yıllık sözleşme 2009 yılında 15+3 yıl olarak 2027 yılına kadar uzatılmıştır. Image
8- Santral, ABD doları bazında belirlenmiş satış tarifesi ile alım garantili satışlarına 2003 yılından beri devam etmektedir.

Santral, KKTC’nin en verimli elektrik üretim santralidir. Image
9- Evet şimdi gelelim Türkiye'de elektrik üretim piyasasının durumuna.

Elektrik üretiminde en büyük 3 oyuncu Kömür-HES ve Doğalgaz çevrim santralleridir. Nitekim TR'in 2020 yılı Elektrik üretimin %83'ü bu kaynakları kullanan santrallerden üretilmiştir. ImageImage
10- Bu nokta da elektrik üretimi için kaynak türünü belirleyen en önemli husus hammadde (emtia) ve ürettiği elektiriğin satış fiyatıdır. Çünkü belli koşullarda bir santralin hiç çalışmaması çalışmasından daha ekonomik olabilir. Ayrıca HES'ler için kuraklık büyük bir sorundur. ImageImageImage
11- Yukarıdaki ithal kömür,kuraklık ve doğalgaz grafiklerinden anlatmak istediğim enerji piyasasında maliyetler kalemi küresel bazda çok değişken ve bu sadece ARZ noktasında da değil TALEP noktasında da böyle ve bazen regülasyonlar işi daha karmaşık hale de getirebilmektedir.
12- Yani 1 birim elektiriğin hangi tür santral tarafından daha ucuza üretileceği santralin elektriği üretirken kullanacağı birincil enerji kaynağının fiyatına doğrudan bağlıdır

Türkiye elektrik üretim piyasasını anlamak için PTF yani Piyasa Takas Fiyatı kavramını bilmek gerek
13- Piyasa takas fiyatı üretim ve tüketim dengesinin sağlandığı noktada eşleşen o anda sistemde olan en pahalı elektrik santralinin elektrik enerjisi fiyatıdır. Türkiye’de piyasa takas fiyatı merit order yöntemi ile belirlenmektedir. Image
14- Merit order yöntemi ile tüketim talebini karşılayacak olan üretim tesislerinin en ekonomik şekilde sisteme alınmasını ve sürdürülebilir tedarikin sağlanmasında maliyetin minimize edilmesi hedeflenir.
encazip.com/ptf-nedir
15- Epiaş (Enerji Piyasaları İşletme A.Ş)'nin yayınlamış olduğu PTF rakamlarına son 2 yıllık ve aylık fiyat değişimlerine bir bakalım.

Temmuz ve Ağustos ayları dikkatinizi çekti sanırım. PTF'ler %100'e yakın artmış vaziyette. Image
16- NOT: PTF bana göre TR Elektrik üretim piyasası için en iyi gösterge lakin şirketlerin ikili anlaşmalar ile farklı fiyatlardan elektrik de satabileceği bir gerçek.
Evet şimdi elektrik üretimi için hammadde (birincil kaynak) fiyatları ve Elektrik satış fiyatları (PTF) derken 2020 yılına göre AKSA Enerji özelinde üretim ve maliyetler noktasında neler değişmiş hep birlikte bakalm.
16- Osman bey burada durumu çok güzel özetlemiş.

İthal kömür fiyatlarında ki keskin artış ve kuraklık Doğalgaz çevrim santrallerini mevcut PTF ve Doğalgaz fiyatları ile TR elektrik piyasasında avantajlı konuma getirmiş. Özellikle 3. çeyrekte.

17- Peki bu durum TR'de bulunan #AKSEN DGÇS'lerine nasıl yansımış?

1 Agustosta Urfa tekrar üretime başladı.

Antalya ise grafikte görüleceği üzere 2021. 2.Ç'de üretimini 11,8 kat arttırmış.

2021 3. çeyrekte ise işler yolunda gidiyor hem PTF tarafında hemde üretim tarafında. ImageImage
18- Gelelim Bolu Göynükte ki yerli kömür ile üretim yapan santralimize.Bu santralin yerli kömür kullanması ve hatta santrale 2 km yakınlıkta bulunan madenden rödovanslı yatırım yöntemi ile kömür tedariği yaptığından dolayı maliyetlerinin ithal kömür ile üretim yapan santraller(+) Image
kadar arttığını düşünmüyorum. Nitekim şirket 2021 1. Ç'de %89 kapasite kullanım oranıyla çalışmış olup satışlarının %67’sini dolar kuruna ve enflasyon oranına göre çeyreksel olarak belirlenen fiyatlarla EÜAŞ’a
yapmıştır.

EÜAS’in 2021 yili 2. çeyrek fiyati 416 TL/MWsa'dir.
20-Yani demem odur ki 2021 3. çeyrekte PTF yani Elektrik piyasa takas fiyatları %100'e yakın artış göstermiştir ve bu durum ile birlikte hammadde yani elektrik enerjisi için kullanılacak kaynaklar noktasında #AKSEN yurt içi santralleri oldukça avantajlı konuma geçmiştir.
21-Afrika ve Asya yatırımları ile yurt dışı açılımlarına daha sonra devam edeceğim. Çünkü yoruldum :)

Ardından mevcut riskler ve finansallarına değiniriz.
Bu süre zarfında EPİAS mobil uygulamasından günlük PTF fiyatlarına ve santrallerin üretim miktarlarına bakmayı unutmayın.
Yatırım tavsiyesi değildir. Sabırla okuduğunuz için teşekkür ederim. İyi akşamlar
Evet söz verdiğim üzere devam ediyorum. Afrika coğrafyasında 30 ay yaşamış biri olarak #Aksen ilk dikkatimi bu coğrafyada çekmişti.

Bu açılımın şirketin finasallarına ve vizyonuna olan etkisi çok büyük ama riskleri de görmemek olmaz. (ayrıca değineceğim)

Image
1- Şirket 2021 1.Ç'de her ne kadar satışlarının %83'nü yurt içine (Kıbrıs dahil) %17'sini de Afrika'ya yapıyor olsa da FAVÖK'ünün %61'i Afrika yatırımlarından gelmektedir.

Çünkü 2021 1Ç'de ürettiği elektriği Türkiye'de ortalama 354 TL'den satarken Afrika'da bu rakam 1891 TL'dir ImageImage
2-Peki bu durum sürdürülebilir mi? son 1 yıla bir göz atalım
Türkiye Enerji konusunda etkin bir ülke tek bir kaynaktan değil bir çok kaynaktan elektrik üretimini yönetebilir bu yüzden marjlar çok rekabetçi ve PTF fiyatlarına bağlı olarak KKO'ları ve üretim kanalları değişebilmkte Image
3- Lakin Afrika'da yapılan anlaşmaların ağırlığı döviz bazlı,garanti alım kapsamında ve TR'deki ortalama elektrik fiyatından çok daha yüksek.

İşte bu durum yüksek Favök marjlarını önümüze getirmekte.

Daha detaylı bilgi için Bknz: aksainvestorrelations.com/tr/aksa-enerji… Image
4-İşte tam bu noktada belli risk ve esnekliklerden bahsetmek gerekecek.

Risk şu ki bu kadar yüksek fiyata elektriği kimse babasının hayrına almıyor #Aksen'de dünyanın en saf en kaliteli elektiriğini üretmiyor. (gerçi böyle bir tanımlama var mı bilmiyorum:)
5-Bir çok şirket için Afrika coğrafyası=risktir. Çünkü an olur 24 saat sonrasının ne olacağını kestirmek zordur.

Kurumlar gelişmiş ülkelerdeki gibi yerleşik ve güçlü olmadığından yapılan sözleşmeler ve anlaşmalara riayet hususunda sıkıntılar yaşanabilmektedir.
6- Haliyle bu durum bu tip ülkelerde yerleşik iş yapan şirketlerin alacağı ödemeleri aksatmakta (nakit akışını bozmakta) bazen de faaliyetlerini yapamayacak duruma getirmektedir.
7-Bu hep böyle midir? tabi ki değildir ama bir yatırım yaparken fırsatları görüp riskleri görmemek amatör işidir.

Şimdi geleyim bu konuda ki şahsi yorumuma ve #Aksen özelindeki esnekliğe.
8-Şirketin Afrika'da yapmış olduğu anlaşmaların ağırlığında üretilen elektriğin hammaddesinin tedariğinin bizzat ilgili devlet tarafında yapılıyor olması şirketi ek bir finansal yükten kurtarmaktadır. ImageImage
9- Ayrıca şirket Afrika'da kurulan santrallerinin ağırlığını Türkiye'de yerleşik bulunan kapasitesinden taşımak suretiyle gerçekleştirmiş olup nakit bazda yapılan yatırımların geri dönüş süresi 1 yıldan azdır.

Bkzn: Gana,Madagaskar. Image
10- Şahsi görüşüm şirket Afrika yatırımlarını gerçekleştirirken mevcut riskleri minimize etmek için büyük çaba sarf etmiştir.

Tekrar söylüyorum böyle olması bu coğrafyada ani gelişen bir olumsuzluğun #Aksen aleyhine sonuçlar çıkarmayacağı anlamı taşımamaktadır.
11- Lakin şirketin gerek kapasitesini kıtalar arası taşıyabilme kabiliyeti gerekse de en zor cografyada iş yapabilme yeteneği takdire şahandır. ImageImage
12- Afrika yatırımlarına Ek olarak Kongo'da 100 MW'lık bir kurulu güç için anlaşma Kap'ta yayınlandı.

Yatırımcı ilişkileri ile son görüşmem de üretimin 2021 3.Ç'de başlamasının planlandığı beyan edildi. Image
13- Umarım zihnimdeki risk-esneklik-yatırım kavramlarını net aktarabilmişimdir. Özbekistan projesi için ayrı ufak bir akış yapmayı düşünüyorum. 2021 yılı için genel bir değerlendirme yapıp akışı kapacağım.
14- Şirketin hasılatının %80'nini oluşturan yurt içi (kıbrıs dahil) satışlarının Favök marjlarının geçmiş çeyreklere nazaran daha iyi olacağını düşünüyorum.

Çünkü hem emtia kaynaklı maliyet avantajının hem de PTF fiyatları seyrinin yurt içinde AKSEN için olumlu gözükmekte.
15- 3.Ç'de PTF'ler bu seviyede devam edip absürd bir doğalgaz zammı olmazsa yurt içinin toplam favök'e katkısının ortalama üstü olabileceğini düşünmekteyim. Image
16- 2.Ç için bir gelir tablosu tahmini yapmak isterdim lakin bilançoya oldukça az bir zaman kaldı kimseyi yanıltmak istemem.

Sabırla okuduğunuz için teşekkür ederim. Özbekistan akışında görüşmek üzere :)

Yatırım tavsiyesi değildir.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Taylan ARSLAN

Taylan ARSLAN Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @ArslanTaylan

15 Mar
Evet nihayet zaman bulabildim. Kahveler hazırsa başlayalım.

Akış sırasında @fintech_f temel analiz programlarından faydalanacağım.

#Deva Holding 2020 yılı değerlendirmem ve gelecek için bakış açımı anlatacağım bu akış yatırım tavsiyesi kapsamında değildir.
1- Öncelikle #Deva ilaç ile ilgili hiç bilgisi olmayanların daha önceden hazırladığım akışı okumaları için buraya bırakıyorum.

2- Finansal göstergeler ile başlayalım.

2020'de ana faaliyet alanı olan TR ilaç pazarı kutu bazında %5,2 oranında daralmış ve ilaç zammı %12 olarak belirlenmiştir.

Bu şartlar altında satışlarını %35, dönem karını ise %127,7 oranında arttırmayı başarmıştır.
Read 24 tweets
29 Jan
#Anhyt Emeklilik 2020/12 mali raporundan gözüme çarpan hususlar;

Nesnel bir akış hazırlamaya çalışsam da öznel hususlar içerebilir yatırım tavsiyesi olarak dikkate almayınız.
1-Şirket 2019/12 bilançosunda 360.691.768 TL net kar açıklarken 2020/12 de karını %46 arttırarak 526.939.264 TL kar açıkladı.

Peki nereden ve nasıl geldi bu kar. Şirketin faaliyet konusu nedir? Kaç kişi çalışmaktadır?
2-#Anhytın karını etkileyen başlıca 4 ana kalem bulunmakta.

1- Hayat Sigortası Teknik Bölüm Dengesi
2- Emeklilik Teknik Bölüm Dengesi
3- Yatırım Gelirleri
4-Diğer Faal. ve Olağan dışı gelirler.
Read 17 tweets
26 Dec 20
2020 4. çeyrekte #ismen özelinde 600 milyar Bist+Viop işlem hacmi geçilecek gibi duruyor.

@brs_ylmz beyin de dediği gibi ortalama komisyon oranı finansal dipnotlardan alınmıştır. Yani geçmişe dayalı bir veridir karlılık oranı noktasında yukarı/aşağı değişimler olabilir.
(+) ImageImageImage
asıl bu bilanço döneminde benim merakımı cezbeden noktaya geliyorum. Komisyon gelirleri, Hizmet gelirleri ana başlığının bir alt kalemi. Zaten yukarıda veriler mevcut amma velakin (+)
"artan hacimler" ve "faiz oranları" ile "Esas faaliyetlerden diğer gelirler" ana başlığı içinde bulunan "Müşterilerden alınan faiz gelirleri" alt kaleminde nasıl bir sonuç ile karşı karşıya kalacağız 🤔 ara mali raporlarda bu detay yok lakin yıl sonu bu rakamı görebileceğiz. Fotoğraf İşmen 2019 yıl son...
Read 4 tweets
27 Nov 20
Bu konuyu biraz açayım. Sizlerin de eklemek istediği bir gösterge varsa tweeten altında paylaşalım.

Uzun vade yatırım bir sabır işi sektörün durumunu bilmeksizin sadece şirket özelinde yapılan çalışmalar orta/uzun vade de malesef yatırımcıyı hata yapmaya sürükleyebiliyor.
Pegasus-Tav-Tüpraş-Aygaz vb. şirketlere kim der ki kötü yönetiliyor (kurumsal ve finansal manada) lakin 2020 yılı başında olağan üstü birşey (pandemi) oldu ve sektörel şoklar şirketleri oldukça zor bir süreçle karşı karşıya bıraktı.
Eskiden de dediğim üzere biz küçük yatırımcılar devasa fonlar yönetmiyoruz lakin çağımızın nimetleri gereği bilgiye ulaşmada belki de bir varlık yönetici kadar eşit şartlara sahibiz.
Read 15 tweets
7 Nov 20
Evet #Deva ilaç ve sektörü ile alakalı, faaliyet ve mali raporlar odaklı, niteliksel ve niceliksel bir eğitim çalışması akışı başlıyor.

Bu akışta ve hesapta yazılan yazılar kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir.
Niteliksel hususlardan başlayalım.

1⃣1958 yılında faaliyetine başlayan DEVA Holding Türkiye’nin köklü ilaç üreticilerindendir. Ana faaliyet konusu beşeri ilaç ve ham madde üretimi ile pazarlaması olan şirket veteriner ilacı, kolonya ve tıbbi ampul üretimi de gerçekleştirmektedir
2⃣DEVA Holding’in çoğunluk hisseleri, 2006 yılında uluslararası fon yönetim şirketi GEM Global Equities Management S.A.’nın yönetmekte olduğu fonlar tarafından alınmış, yönetimi üstlenmek üzere EastPharma Ltd. kurulmuştur.
Read 25 tweets
3 Aug 20
#Anhyt Emeklilik 2020/6 faaliyet ve mali raporundan gözüme çarpan hususlar;

Nesnel bir akış hazırlamaya çalışsam da öznel hususlar içerebilir yatırım tavsiyesi olarak dikkate almayınız.
1-Şirket 2019/6 bilançosunda 142.371.138 TL net kar açıklarken 2020/6 da karını %77 arttırarak 252.478.794 TL kar açıkladı. Peki nereden ve nasıl geldi bu kar.Diğer rasyolar ne durumda. ImageImage
2-#Anhytın karını etkileyen başlıca 4 ana kalem bulunmakta.

1- Hayat Sigortası Teknik Bölüm Dengesi
2- Emeklilik Teknik Bölüm Dengesi
3- Yatırım Gelirleri
4-Diğer Faal. ve Olağan dışı gelirler.
Read 16 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(