In Frankrijk kun je vlakbij de Mont Blanc een kabelbaan pakken naar de Aguille du Midi, op maar liefst 3778m. Daar kun je in een andere kabelbaan die min of meer horizontaal over twee dalen gaat naar een andere piek op de grens tussen Frankrijk en Italië. (..)
Die kabelbaan is tamelijk spectaculair, met als langste stuk bijna 3 km(!) zonder pilaren. De kabel zakt daar zo'n 250 meter door als er een cabine overheen gaat, maar dan nog hang je ruim 300 meter boven het besneeuwde dal. Ik sla hoogtvreestechnisch even over, geloof ik.. 😱
Dit knappe staaltje techniek dateert al uit 1958. Een video van de rit met die kabelbaan. Die elke keer stopt als er een setje cabines in het eindstation is. Bungel je daar lekker honderden meters boven het dal... 😬
(Het lijkt me eigenlijk echt fakking fantastisch om met dit ding mee te gaan, maar m'n hoogtevrees zegt nee).
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Vandaag 60 jaar geleden werd begonnen aan de bouw van de Berlijnse Muur. Goede aanleiding om eindelijk eens dat draadje te doen over het Berlijnse OV tijdens de Muur (heb eerder weleens over delen ervan getwitterd). Over spookstations en een tranenpaleis.
De deling van Berlijn was er niet van de ene dag op de andere. Het begon in 1945 met de 4 zones van de geallieerden. Oost en West groeiden steeds meer uit elkaar. Om de uitstroom van DDR-burgers naar het westen te stoppen kwam in 1961 de Muur er, als sluitstuk van de deling.
Ook in het OV ging de deling geleidelijk. Ik begin met de U-Bahn, de metro. Vervoerbedrijf BVG was in 1949 al gesplitst in een BVG-west en -oost. Maar tot de bouw van de Muur kon je met de U-Bahn nog eenvoudig de grens over: het was niet meer dan een lijntje op de kaart (1952).
Oké, mijn top-blockers dan. Met m'n bloedeigen familie op 2. 😅 Verder een paar usual suspects, een paar onbekenden en een paar gekke (met @HeleBoer en @inekevangent heb ik voor zover ik weet nooit echt een fittie gehad).
Zelf heb ik trouwens het afgelopen jaar veel, heel veel mensen geblokt. Vooral rechtsgekkies en viruswappies, maar ook sommige redelijke twitteraars, omdat m'n lontje vaak vrij kort was door m'n stress over de coronasituatie. Heb er daarvan een boel weer ontblockt.
(Heb er vast nog wel wat over het hoofd gezien, dus als je meent ten onrechte geblockt te zijn, rol even m'n mentions in... #oh#wacht 🙃).
Hoe deden we dat vroeger eigenlijk met 140 tekens?
Zit in dat kader wat tweets van mezelf terug te lezen van de eerste maanden. Dit is wat ik toen twitterde van een Wadlooptocht. Dat was 't. Zou er nu waarschijnlijk een draadje met 100 miljoen miljard tweets van maken.
Na de Tweede Wereldoorlog werd Nederland een stukje groter. Maar lang niet zo groot als gehoopt door sommigen. Een draadje over wilde annexatieplannen en verschuivende grenzen. En over boter. Heel veel boter.
Direct na WO2 ontstonden bij veel NL'ers ideeën over annexatie van delen van Duitsland, als 'vergoeding' voor de oorlog. Zeker omdat op de conferentie van Jalta herstelbetalingen waren uitgesloten. Eén van de grote voorstanders was minister van BuZa Van Kleeffens.
Diverse commissies werden opgericht en plannen werden gemaakt. Het meest concreet was het plan Bakker-Schut, die in verschillende commissies zat. Hij voorzag annexatie van een flinke strook langs de Nederlandse grens, in de meest verstrekkende variant tot en met Keulen.
Veel van jullie kennen denk ik nog wel het oude Centraal Station van Rotterdam, van architect Van Ravesteyn. Minder bekend is dat het station nog een klein broertje had: station Hofplein, even verderop, was ook van Van Ravesteyn en leek er sprekend op.
Bijzonderheidje was dat als je van stationshal naar de sporen liep, je eerst onder de sporen van en naar Centraal door liep - die geen perrons hadden. Het stationsgebouw werd gesloopt toen die sporen uitgebreid en verplaatst werden voor de spoortunnel. (nu bij die gele 'rotonde')
Na de sloop van het gebouw in de jaren '90 bleef het station wel in gebruik. Het was wel een beetje een gaar station, met nog maar één spoor in gebruik, waar de sprinters naar Den Haag via de Hofpleinlijn vertrokken. Die hele lijn leidde een beetje een wegkwijnend bestaan...
Toen Rutte begon dacht ik een paar seconden dat 'ie ging opstappen. Maar natuurlijk niet.
Rutte doet alles om aan de macht te blijven. Liegen. Excuses aanbieden. Kamerleden intimideren. En dan doen alsof 'ie hecht aan een democratisch en transparant proces. Echt, Tweede Kamer, maak er een eind aan.