1) Herkese selam. Uzun zamandır bilgilendirici zincirlere ara vermiştim, İşler biraz karışıktı bu tarafta. Şimdilerde normale döndük, tren rayına girdi. O zaman başlayalım. Bugünkü konumuz: “analysis paralysis”.

Yani, “fazla kurcalama, bozarsın”.

Hadi bakalım, buyursunlar.
2) Analysis Paralysis, sadece teknik analiz değil, analiz gerektiren her türlü konu başlığında sıkça görebileceğiniz bir terim. Türkçesi: “analiz felci”. Basitçe: karar verme mekanizmasının, normalin de üstünde aşırı GİRDİ ile bir şekilde paralize olması, felç geçirmesi demek.
3) Biz teknik analistler, belki de diğer tüm teknik mesleklerden ve yetkinliklerden daha fazla meyilliyiz bu hataya. Çünkü elimizin altında her an ulaşabileceğimiz onlarca farklı bakış açısı var. Bu bakış açıları da bize sürekli mekanik girdiler yaratıyor.
4) RSI’ı açıyorsun ekliyorsun grafiğe, yetmiyor, 15dk.’lık zaman dilimlerinde bakıyorsun bir de hisseye, o da yetmiyor Ichimoku ekliyorsun, yetmiyor Bollinger ekliyorsun, o da yetmiyor Heikin Ashi bakıyorsun, yetmiyor Renkoya geçiyorsun vesaire.
5) Dolayısıyla, kendi elinizle neredeyse binlerce girdiyle analiz edebilme imkanınız var bir hisseyi. Böylece, normalde akışında giden herhangi bir hissenin bile önüne, farklı bakış açılarıyla set örüp duvar çekebiliyoruz.
6) İlk başta harika bir imkan gibi gelen bu “analiz araçlarına kolay ulaşım”, zaman geçtikçe bize çok büyük zararlar veriyor çünkü over-analyze mevzusuna kapı açıyor. Over Analyze, yine basit olarak, “aşırı analiz” demek. Bir manzaraya binlerce farklı pencereden bakma olayı.
7) Kendi bahçenize 8. Kattaki bir pencereden kuşbakışı bakınca kelebekler, güzel çiçekler, harika bir yürüyüş yolu görürken, 1. Kattaki pencerede sadece ağaçların gövdelerini görebilirsiniz. 3. Kattaki manzara daha beterdir, ağaçların dallarından hiçbir şey gözükmez.
8) Halbuki, 8. Kattaki manzaraya bir sandalye çekseniz, sıcak bir çay ve fırından yeni çıkmış bir un kurabiyesiyle keyif yapsanız, harika dakikalar biriktirecekken, merakınıza yenilip her katın penceresinden bakma hastalığına tutuluyorsunuz.
9) Böylece hem zaman kaybediyor hem de net görüş açınızı kendi ellerinizle bulanık hale getiriyorsunuz. Bu sizin hem karar verme mekanizmanızı sıkıntılı hale getiriyor, hem de eğer karar verdiyseniz, bu kararın aksiyonunu istikrarlı bir şekilde sürdüremez hale geliyorsunuz.
10) Psikologlara göre bu “analysis paralysis” sıkıntısının altında bir çeşit tedirginlik, bir çeşit endişe yatıyor. Yanlış karar verme ve sonuçlarına katlanma endişesi, yanlış karar vermenin tedirginliği. Tabi, bu teknik analiz disiplininde, sonuçları çok daha sıkıntılı bir süreç
11) Burada, yaptığınız yanlış bir analizin ters hareketi size maddi ve manevi çok ciddi zararlar verebiliyor. Özellikle position sizing, risk management, kasa yönetimi gibi diğer disiplinleri göz ardı ederseniz, hasar çok daha fazla büyüyor.
12) Peki, bu “analysis paralysis” olayının çözümü nerede? Çözümü tabi ki sadelikte. Olabilecek en sade şekilde ve olabilecek en az soruyu sorarak ilerlemeniz gerekiyor analiz ederken. Mesela “tek bir zaman dilimi” kuralı koymanız lazım. “sadece günlük bakacağım” demeniz gerek.
13) Ya da, “gün içi işlem yapmayacağım, dolayısıyla gün içi analiz de yapmayacağım” demeniz gerekiyor. Böylece 1 günlük altı zaman diliminin analiz opsiyonları masanızda bile olmayacak. Bir başka önerim: indikatör kullanmamanız gerekiyor.
14) Çünkü indikatör dünyası derya deniz, sadece tradingview’in açık kütüphanesinde şu an onbinlerce indikatör var. Biri al diyor, diğeri sat diyor. Biri aşırı alımda, diğeri PU gösteriyor. Böylece, net bir analiz yapma imkanınız kalmıyor çünkü girdiler tutarsız.
15) Buna hemen grafikli bir örnek verelim mesela. Şimdiden adını altın harflerle “sürdüğümüz sağlam trendler” listesine ekleten TOASO’nun üzerinden gidelim. Aşağıda gördüğünüz ve sarı bir dikdörtgenle işaretlediğim trendi neredeyse en başından beri sürüyoruz: Image
16) Mesela, buna saatlik baktığımızda bir yükselen takoz vardı. Hatta ben de sanırım bunu görüp paylaştım ve gün içi takip edenler bu takozun kırılımında stop olabilir yazdım. Halbuki hisse, burayı aşağı doğru kırdığında bile devam etti trendine, buyrun: Image
17) Yine TOASO’dan başka bir örnek. Trend mis gibi devam ederken, muhtemelen RSI’daki bu aşağıda gösterdiğim NU’dan dolayı yüzlerce kişi bu trendden indi. Ne yapmış oldu, RSI’yı bu sefer bir analiz girdisi olarak kullandı, onun verdiği datayla karar almış oldu. Image
18) Bunun gibi onlarca örnek verilebilir, kimisi RSI’dan düşüyor, kimisi takozdan, kimisi Stochastic’ten, kimisi Bollinger Band’dan, kimisi düşmek için bildiğin kasıtlı zaman dilimi arıyor hatta, bir alt zaman dilimine geçiyor ve “çıkmak için bahane” aramaya başlıyor.
19) Kısacası, eğer bir kağıttan çıkmak isterseniz, binlerce neden bulabilirsiniz. Psikolojiniz de, sizin bu isteğinize (satıp karı kilitlemek, güvende hissetmek) sağlam gerekçeler bulabilmek için anında sizi programlamaya başlar.
20) Oradan başka bir data bulur getirir, buradan başka bir şey bulur getirir. Siz de arıyorsunuz zaten, yani çok da zorlanmaz, kararınızı verir çıkarsınız kağıttan. Aynı şekilde, bir hisseye girmek için de bu geçerlidir.
21) “aman kaçtı, her şey uçtu gitti, geç kalmayayım” deyip FOMO’ya kapıldığınız an, bir sürü analiz yapar, eninde sonunda birinden bir “al sinyali” üretir girersiniz. Halbuki onlarca analiz girdisiyle görüş açınızı bulanıklaştırırsınız. Sağlıklı karar veremezsiniz.
22) Simplicity is the ultimate sophistication demişler. Tüm bu badirelerden ve sıkıntılardan sıyrılmanızı tek yolu sadeliktir. Bir sistem olabilecek en az soruyla beslenmelidir. Çoğu zaman tek çizgiyle analiz yapıyoruz, neden?
23) Çünkü girebilmek sorun değil, hareket başladıktan sonra giriş yapılır, olay sürebilmekte. Siz basit bir süreç olan “hisseye girebilmeyi”, overanalyze yaparak boğuyorsunuz, karar mekanizmanızı felce uğratıyorsunuz.
24) Yapmayın. İşi basit tutmaya çalışın dostlar, karmaşıklaştırmayın. Sitemizdeki diğer tüm yazılarımızı okumanızı öneririm. Orada sadelikle ilgili bol bol ipucu var. Herkese bol kazançlar, güzel haftalar diliyorum. Selamlar

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Borsanın İzinden

Borsanın İzinden Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @borsaninizinden

16 Aug
1) Herkese günaydın. Endeks yorumuna geçmeden önce bir iki kelam edeyim. Dikkat ediyorsanız, burada hafta içi çok fazla analiz paylaşmak istemiyorum çünkü zaten yolunda ve gayet iyi giden bir endekse ve hisselere bazen hepimiz fazla analiz kasarak engel bulmaya çalışıyoruz.
2) Bazılarınız biliyordur buna "analysis paralysis" diyorlar. Türkçesi "analiz felci". Siz çizdikçe ve analiz kastıkça grafik üzerinde daha önce görmediğiniz ve görmemenizin hayrına olduğu bazı gereksiz detayları görüyor ve fiyata engel çıkartıyorsunuz.
3) Fiyat orada hasbelkader en ufak bir tereddüt yaşarsa da, psikolojiniz "tamam abi buraya kadarmış, ben pozisyonları kapatıyorum" diyor. Halbuki fiyatın orada yaşadığı engel olası bir fiyat dalgalanması ancak yaptığınız analizle şartladığınız psikolojiniz size darbe vuruyor
Read 11 tweets
14 Aug
1) Dostlarım selam. Hafta sonu okumalarınız için size sitemizden bir kaç eski yazı bırakıyorum. Aileye yeni dahil olduysanız mutlaka okuyun.

Bir sürü trade tarzından sonra son ve kazançlı durak, Swing Trade. Peki:

-Neden Swing Trader Oldum?

Tıklayın:

borsaninizinden.com/neden-swing-tr…
2) Piyasaya şanslı bir zamanda dahil olan her 10 trader'ın neredeyse 8'i, Boom&Bust trader dediğimiz ve sonu hüsran olan tarza dahil oluyor.

Siz Boom&Bust trader olabilir misiniz? Nedir bu, nasıl kaçınılır?

Bu yazı çok önemli. Tıklayın:

borsaninizinden.com/kac-tip-trader…
3) Evet, hepimiz tabi ki pozitif bir beklentiyle ve sonunda para kazanmak için trade ediyoruz. Ancak, sonunda başarılı olanlar, paraya değil sürece, zenginliğe değil yeteneğe odaklananlar oluyor.

Lütfen okuyun:

borsaninizinden.com/para-kazanmak-…
Read 7 tweets
19 Jun
1) Dostlar, borsa endeksimizle ilgili biraz sohbet edelim. Aylık grafiklerle başlayıp haftalıklara bakacağız. Tabi, henüz AY kapanmadığı için, anything can happen. Ancak Haziran'ın mumu şu seviyeden veya daha aşağıda kaparsa, manzara pek hoş değil. Sırayla paylaşmaya başlıyorum.
2) Şimdi size 4 adet AYLIK endeks grafiği paylaşacağım, hepsini sırayla. Bu grafik, 2008 krizini de içine alan ve yıllardır devam eden bir yükselen trend grafiği. Tepede 3 adet tertemiz temas var. Aşağıda da bolca temas mevcut. İyice inceleyiniz:
3) Yukarıdaki grafikte gördüğünüz gibi, endeks bu kanalın breakout denemesinde başarısız olmuş ve geri kanalın içine girmiş. Şu an fiyat bu kanalın en tepesinde. Son 6 mumun 5'inin tepesindeki gölgelere dikkat. Gölgeler aynı zamanda reddedilen bölgeleri anlatır bize. Unutmayın.
Read 28 tweets
13 Jun
1) Dostlar, uzun zamandır endeks konuşmuyoruz. Buralarda olanlarla biraz endeks konuşalım, ne durumdayız genel bir yorum yapalım, bir de yeni hafta ve sonrası için yol haritamı paylaşayım istiyorum. Başlıyorum, izninizle.
2) İki hafta önce biliyorsunuz, endekste zayıf da olsa bir harami oluşmuştu. Yarım kasa portföy yapacakken, araya tatil girdi, riski azaltmak adına yeni portföy yapmadım, elimdeki VIOP kontratlarını da yarı büyüklüğe indirdim.
3) Endeks bu geçtiğimiz hafta oldukça iyi gitti ve gayet gövdeli, gayet etkili bir yeşil mum bıraktı. Haftalık olarak çizdiğim ve takip ettiğim manzara aşağıdaki şekilde:
Read 15 tweets
12 Jun
1) Dostlar herkese merhaba. Bugün, muhtemelen daha önce Twitter Borsa camiasında kimsenin yapmadığı bir şey yapacağım ve bunu gelenekselleştireceğim. 6 aylık zaman dilimlerinde kar-zarar tablomu direkt aracı kurum ekranlarından paylaşacağım ve bunu her 6 ayda bir tekrarlayacağım.
2) İsteyene detaylı rapor şeklinde de göndereceğim. Kar veya zarar fark etmez, tüm performansımı sizlerle paylaşacağım. Bunu neden yapıyorum? Neden eskiden yapmıyordum da artık yapıyorum?

Biraz bundan bahsedeyim ve sonra detaylara girelim.
3) Bunu şimdi ve gelecekte geleneksel olarak yapmamın amacı, kurduğum eğitim sitesinin, Borsanın İzinden Atölye'nin üzerime yüklediği sorumluluktandır. Eskiden tek başımayken, şimdi artık Atölye'de onlarca kişiye eğitim satıyorum, onlarca kişi bana güveniyor ve para yatırıyor.
Read 22 tweets
30 May
1) Dostlar, endeks ile ilgili bir şeyler karalayacağım. Çok kapsamlı bir analiz olmayacak ama, zaten çok kapsamlı bir analize de gerek yok şu anki endeks durumunda. Haftaya ne yapacağım onu sizlerle paylaşacağım. Başlıyorum.
2) Şimdi iki endeks grafiği paylaşacağım. Çok fazla detay ve teknik gerekçe çizilebilir grafiğe ancak hep yaptığım gibi, sadece benim için önemli olan teknik gerekçeleri ve fiyata yakınlığı dolayısıyla sinyal yaratma potansiyeli olanları alacağım grafiğe.
3) Önce haftalık grafikle başlayalım.

Fiyat Ocak-Şubat ve Mart dahil olmak üzere en tepede, zirvelerde, 1.500'lerde takıldı (A kısmı). Burada neredeyse 3 ay geçirdi. Bu bölgenin, yapı itibariyle mal toplama veya mal dağıtma gibi iki özelliği olabilir biliyorsunuz.
Read 18 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(