1) Dostlar, endeks ile ilgili bir şeyler karalayacağım. Çok kapsamlı bir analiz olmayacak ama, zaten çok kapsamlı bir analize de gerek yok şu anki endeks durumunda. Haftaya ne yapacağım onu sizlerle paylaşacağım. Başlıyorum.
2) Şimdi iki endeks grafiği paylaşacağım. Çok fazla detay ve teknik gerekçe çizilebilir grafiğe ancak hep yaptığım gibi, sadece benim için önemli olan teknik gerekçeleri ve fiyata yakınlığı dolayısıyla sinyal yaratma potansiyeli olanları alacağım grafiğe.
3) Önce haftalık grafikle başlayalım.
Fiyat Ocak-Şubat ve Mart dahil olmak üzere en tepede, zirvelerde, 1.500'lerde takıldı (A kısmı). Burada neredeyse 3 ay geçirdi. Bu bölgenin, yapı itibariyle mal toplama veya mal dağıtma gibi iki özelliği olabilir biliyorsunuz.
4) Ancak bu bölgenin oluşumu sırasında oluşan devasa hacimli ve uzun kırmızı mumlar ve hacimdeki ara ara oluşan pik, bu bölgenin mal dağıtım bölgesi olma ihtimalini güçlendiriyordu. Ben de bu bölgeye hep mal dağıtım bölgesi olarak baktım. En azından bakmaya çalıştım.
5) Sonuçta neredeyse 1 yıl süren devasa rallide kurumsallar tarafından taşınan mallar bir şekilde KY'ye satılıp nakite geçilmeliydi. Dolayısıyla hep gel gel çekildi.
6) Hatta hatırlayanlar olacaktır, bir ara ben bile "sanırım burayı yukarıya doğru geçeceğiz ya" deyip mallanmış, malları bir süre taşımış ancak tepede oluşan shooting star ile son anda paçayı kurtarmıştım.
7) Velhasıl kelam, adamlar, malı tepede, "endeks 2.000 olacak abi, çok ucuzuz" diyen KY tayfaya çaktılar. 3 ay sürdü bu süreç. Sonra da son malı komple aşağı doğru taradılar. Üstüne bir de MB başkanı faciası oldu. Fiyat B noktasında trend dibine oturdu ve oradan tepki geldi.
8) Ancak son haftalarda hafif ivmelenen endeks son düşüşün (AB düşüşü) 0.61'ine takıldı, orayı geçmek için 2 hafta uğraştı, geçemeyince yine aşağı saldı. Son haftanın mumunu görüyorsunuz, şu an hiç bir teknik gerekçeye sırtını dayanamadan havada asılı bekliyor.
9) Yani bizim için bir sinyal üretmekten çok uzak. Bu tarz mumlar, yani teknik gerekçelerden uzakta olan mumlar bizim için bir sinyal mumu değildir. Çünkü bir "edge" yaratmaz. Kurallarıyla gelmez. Girişi, çıkışı ve sürüşü belli değildir, yönü net değildir.
10) Ben bu süreçte, anlamlı yerde oluşan yeşil mumdan sonra (turuncu ok ile işaretledim) portföy yapmış, 3 hafta kadar sürmüştüm. İyi de kazanıyorduk. Ancak sonrasında geçen Salı gelen anlamsız satıştan sonra nakite geçmiş, az kazançla kendimi izlemeye almıştım.
11) Şimdi geldiğimiz son manzarada, fiyatın aşağı doğru ivmeleneceğini ve trendin dibine tekrar temas edeceğini düşünüyorum. Bu olur veya olmaz, işin eğitimli tahmin kısmı. Ancak fiyatı takip edersek, fiyat şu an "düşeceğim" tarafına daha yakın.
12) Oluşan son mum ve hali hazırdaki güncel fiyat, anlamsız bir yerde olduğundan da herhangi bir şekilde portföy yaratacak durum yok. Özetle: SPOT TARAFINI BU HAFTA PAS GEÇİYORUM. Gelelim bir alt zaman dilimine, yani günlük grafiğe.
13) Günlük grafik aşağıda. Manzara, haftalık grafiğe göre bir tık daha olumlu. Fiyat aşağı döndükten sonra, CD Fibo 0.38'de bir süre takılmış ve aşağısı gölgeli, yukarıya ivmeli, yeşil iki adet mum bırakmış. (Cuma ve Çarşamba günü). Dolayısıyla 0.38 aşağı geçilmekte zorlanıyor.
14) Buradan yukarıya doğru, haftanın ilk günlerinde tepki gelebilir. (hafta nasıl kapanır orası bilinmez tabi). Yani, günlüğün tepkileri olumluyken, hafta sonuna doğru işler karışabilir. Özetle, şunu demeye çalışıyorum:
15) Fiyatın günlükte kısa vadede olumlu olması, haftalıkta da olumlu olacağı anlamına gelmez. Haftalık günlüğü yutar. Sizin ilgili zaman diliminiz hangisiyse, onunla bir strateji kurmanız gerekir. Peki ben ne yapacağım? Onu detaylandırayım:
16) Biliyorsunuz, VIOP tarafını günlük kapanışlarla, aynı bu tarz testere tarzı piyasalarda kullanıyorum çünkü Swing Trade, trendi olmayan veya kısa süren piyasaları çok sevmez. Aynı bu hafta olduğu gibi, bazen dışarıda bırakır veya sürdüğü trend çok karnınızı doyurmaz.
17) İşte ben de, bu tür durumlarda VIOP tarafında, VIOP hisseleriyle long/short kovalıyorum ve günlük kapanışlara odaklanıyorum. Bunu zaten söylemiştim daha önce.
Bu hafta yine viop tarafında pozisyon kovalayacağım bir hafta olacak.
18) Özetin özeti:
-Spot için herhangi bir şekilde yeni mal almayacağım, portföy yapmayacağım, çünkü elimde sinyal yok.
-VIOP için, hisse bazlı ve günlük kapanışlı fırsatları değerlendireceğim (short veya long).
Herkese bol kazançlar yeni haftada, yine buralardayım.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
1) Bugün teknik analizden ziyade hayatınıza dokunmaya çalıştığım yazılarımdan paylaşım yapacağım. RT ve Fav ile destekler, bizi takip etmeyenlerin önüne düşürürseniz sevinirim.
2) Çoğunuzun bildiği gibi, hayatımı planlamaya ve zaman yönetimine normalden çok daha fazla önem veriyorum. Kısıtlı zamanı verimli geçirmenin bundan başka bir yolu yok.
Nasıl yapıyorum? Buyrun, hayatımı nasıl planladığımı paylaştım:
3) Üçüncü yazıyı ben yazmadım, Çetin Altan yazmış, ancak ilk okuduğumdan itibaren kafamda dolaşıp duran, çok çok önemli bir yazı. MUTLAKA, anlayarak ve özümseyerek okumanızı öneriyorum arkadaşlar.
2) "ya bitcoin'in değeri zaten 100.000$, en kötü elimde tutar değerlenmesini beklerim" cümlesi bir Trader'ın katilidir. Trader'ın değerleme diye bir bağlayıcılığı yoktur, olmamalıdır. Neden? Şurada anlattım, tıklayınız:
3) Scalper'lık, Day Trader'lık ve hatta Temettü Yatırımcılığı. Hiç biri olmadı, Swing Trade'de kendimi buldum. Neden Swing Trader oldum? Neden trend takipçisi oldum? Şu yazıda yazdım, buyrunuz: borsaninizinden.com/neden-swing-tr…
1) Dostlar herkese merhaba. Bugün biraz farklı bir mevzuya gireceğim, daha önce bir Trader açısından çok ele alınmamış bir konuyu yazacağım sizlere: DEĞERLEME. Yazımın başlığı şöyle:
Bir Trader’ın Kafa Bulanıklığı: DEĞERLEME Mevzusu
Buyrun başlayalım. Desteğinizi beklerim.
2) Biliyorsunuz, değerleme bir ürünün İDEALDEKİ fiyatını belirlemek için kullanılan bir terim. Yani, şu anki mevcut pazarda, mevcut alıcı ve satıcının anlık olarak anlaştığı ve el sıkıştığı fiyattan biraz daha farklı bir mevzu.
3) Bir ürünün şu anki anlık el değiştirme bedeline, yani satıcının o ürünü satmayı, alıcının o ürünü almayı kabul ettiği bedele FİYAT deniyor. DEĞERLEME ise, bir ürünün İDEAL bedelini gösteriyor. Yani, değerleme her zaman fiyatla aynı olmayabiliyor.
2) İkinci yazı, 5 Mayıs'ta paylaştığım endeks değerlendirmesi. Tam olarak o hafta piyasaya girmiştik ve bugüne kadar da elimizdeki portföyü sürdük. Doğru zamanlama. Peki neye göre girdik, neye göre mallandık? Buyrun, 3 hafta geriye gidelim: borsaninizinden.com/5-mayis-2021-b…
3) Üçüncü yazı, teknik analizi bir sihirli küre, teknik analisti de geleceği görebilen bir büyücü olarak gören arkadaşlara gelsin. Ne yazık ki bu beklentilerin hiç biri doğru değil. Teknik Analiz bir sihirli küre değildir, peki nedir? Buyrun:
1) Herkese merhaba. Uzun zamandır teknik analiz üzerine zincir yapmıyordum. Açıklamalı hisse analizlerini ise artık ilginin eskisi gibi olmadığını gördüğümden bırakmıştım. Şimdi müsaadenizle biraz detaya girelim. RT ve Fav desteğinizi esirgemeyin dostlar, gecemiz güzelleşsin.
2) Başlamadan önce bir hatırlatma yapmış olayım. Borsanın İzinden websitesine neredeyse 3 yıldır emek veriyorum. Yüzün üzerinde ücretsiz yazı var, bir sürü ders ve tecrübe paylaşımı var. Lütfen tüm yazıları okumayı unutmayın: Borsaninizinden.com
3) Evet, konuya başlayalım. Hep yazıyorum, denk de gelmişsinizdir. "Yükseliş dalga yapısı bozuldu, düşüş dalga yapısı bozuldu" diye. Nedir bu dalga yapıları, bozulunca ne oluyor, temel olarak ne anlatmak istiyorum biraz ondan bahsedeceğim. Ancak öncesinde biraz açıklama yapayım.
1) Herkese merhaba. Hazır piyasalar 4.5 gün kapalıyken, bu tatilde belki bu işe profesyonel olarak başlamak istersiniz diye, Atölyemizle ilgili bir iki şey paylaşacağım.
2) İçerisinde şimdilik bir adet eğitim var. Eğitimin ismi Yeni Başlayanlar İçin A’dan Z’ye Teknik Analiz. İsminin aksine sadece yeni başlayanlar için değil. Başlangıç/Orta seviyeye de uygun. Eğitimin tüm detayları şu adreste:
3) İçerideki öğrencilerin eğitimle ilgili yazdığı yazıları okumak için aşağıdaki linki tıklayabilirsiniz. Ayrıca tüm öğrencilerin Twitter nickleri de var. Direkt onlarla da iletişime geçebilir, eğitimi sorabilirsiniz. Tıklayın: