رسالت اصلی #وزارت_اطلاعات در کنار دیدهبانی امنیتی، کشف شبکه های درهم تنیده فساد است؛ شناسایی گلوگاههای فساد اقتصادی، قاچاق و رانت و تخلفات سازمان یافته و #تروریسم_اقتصادی مفسدان داخلی است! اما متاسفانه این وزارت هنوز در فضای دهه۶۰ مانده!
۲/ امروز تروریسم اقتصادی در وزارتخانهها و بانک مرکزی و نهادها و دستگاهها علیه ملت بسیار فعال است. فساد و شبکههای قاچاق، اقتصاد کشور را فلج کرده. اگر وزارت اطلاعات ما طی دوسه دهه اخیر به وظایف اصلی خود عمل میکرد وضعیت اقتصاد کشور این نبود!
۳/ ضعفهای ساختاری این وزارتخانه و ناکارآمدی آن مشهود است. معضل دیگر این وزارتخانه فعالیتهای اقتصادی غیرشفاف و مبهم است که از دهه ۷۰ با نظر هاشمی رفسنجانی و بدست فلاحیان وزیر وقت اطلاعات نهادینه شده و بعضاً تعارض منافع ایجاد کرده و روابط آلودهای را بوجود آورده است.
۴/ برای برخی جریانات فاسد سیاسی و اقتصادی در دو سه دهه اخیر، حیاط خلوتی ایجاد شده! تقریباً میتوان در اکثر پروندههای فساد اقتصادی کشور، ردپایی از برخی مدیران آلوده امنیتی را مشاهده کرد! مدیرانی که با رانتهای اطلاعاتی و نفوذ امنیتی خود زمینه فساد را فراهم کردهاند.
۵/ اگردولت جدید بنای مبارزه بافساد را دارد باید بداند مرحله اول پاکسازی وطهارت وزارت اطلاعات است. لذا باید از فردی در راس وزارت اطلاعات استفاده کند که کارنامه روشن و مشخصی در حوزه مبارزه با فساد دارد. برخی برای توجیه میگویند وزیر هیچ کاره است! استدلال مضحکی است!چرا هیچ کاره است؟
۶/ چرا میگوئید وزیر هیچ کاره است؟ بله وزیر بیخاصیت وبیعرضهای چون فرد #نقاش هیچ کاره است و جاده صافکن برخی جریانات امنیتی آلوده است! اتفاقاًاگر فرد امتحان پس دادهی کارآمد و پاکدست و فسادستیزی در راس این وزارتخانه قرار بگیرد میتواند ساختار و اولویتها و لایهها را اصلاح کند!
۷/ حالا باهمین شاخصهها، جناب #سیداسماعیل_خطیب را بررسی و ارزیابی کنید. آیا جناب خطیب قادر است این وزارتخانه را متحول کند و پای کار اقتصاد کشور بیاورد؟ درحالیکه عملکرد ۷،۸ساله او را درمرکز حفاظت قوه قضائیه در دوران صادق آملی لاریجانی روشن است! یا در سالهای مدیرکلی اطلاعات قم!
۸/ یک پرونده مبارزه با فساد را نام ببرید که جناب #خطیب پیگیر شناسایی و برخورد با عوامل آن بوده! در حالیکه در دوران چندساله حضور وی در مرکز حفاظت قوه بحران اقتصادی به اوج رسید، قاچاق کالا ۵ برابر شد، میانگین رقم فساد از چندصد میلیارد به چندهزار میلیارد تومن رسید!
۹/ خطیب حتی با جریان سوتزن و افشاگر مفاسد و مطالبهگران سر ناسازگاری داشت. کسی در دوران مدیریت او اجازه نقد آملی لاریجانی را نداشت، اجازه نقد قوه قضائیه را نداشت، جرات نقد سیاست و عملکرد دستگاه قضا و قضات را نداشت. در این دوران بدترین سالها برای منتقدین دستگاه قضا بود!
۱۰/ خطیب عملکرد مناسبی نیز در حوزه نظارت داخلی قوه قضا ندارد. نظارت بر دادگستریها و دادستانهای سراسر کشور، قضات و همه عوامل دستگاه قضا ۷،۸ سال بعهده این فرد بود. اما طی ۷،۸ سال، روز به روز نارضایتی از عملکرد دستگاه قضا و شبکه های فاسدی چون #طبری به اوج خود رسید!
۱۱/ به نظر حقیر، جناب آقای #رئیسی اگر حقیقتاً بنای ریشه کن کردن فساد اقتصادی و رانت و قاچاق را دارد مهمترین راه اصلاح ساختار وزارت اطلاعات است و کنار زدن افراد ناسالم از گلوگاههای این وزارتخانه بسیار مهم است. آقای رئیسی بداند این مهم با #خطیب انجام شدنی نیست و نخواهد بود!
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
۱/ 🔴اگر آرای نمایندگان شفاف باشد برای حوزه انتخابیهشان مشکل پیش میآید؟جواب 👇
نمایندگان #مجلس_یازدهم بدانند اگر بهترین طرحها راتصویب کنند و بهترین تصمیمات را بگیرند چون باوعده #شفافیت بالاخص #شفافیت_آراء_نمایندگان وارد مجلس شدند اگر محقق نشود باز مردم ازآنها راضی نخواهند شد.
۲/ یکی از استدلالات برخی نمایندگان دلسوز که واقعاً دغدغه آن را دارند این است که اگر آرای ما نمایندگان شفاف باشد و به ضرر وزیری تمام شود، دیگر نمیتوانیم برای حوزه انتخابیه خود امتیاز بگیریم! در پاسخ به این استدلال به ظاهر موجه چند نکته را عرض میکنم:
۳/ اولاً اگر از شفافیت آرا به این دلیل میترسید پس چرا شفافیت اموال و داراییها و پاداشهای نماینگان و سایر مدیران کشور را تصویب نمیکنید؟ اینکه دیگر ربطی به امتیازات حوزه انتخابیه شما ندارد! اگر شما این طرح را تصویب کنید هیچ امتیازی از حوزه انتخابیه شما سلب نخواهد شد!
۱/ 🔴 چند نکته درباره #کابینه_رئیسی و تشکیل دولت جدید:
🔹بررسی وزرای پیشنهادی در مجلس تمام شد و همه وزرا بجز #باغگلی با رای بالا #رای_اعتماد گرفتند. مجلس با این رای هم کار دولت را سخت کرده هم کار خودش را. میتوانست حداقل ۴،۵ تن از وزرا را با چالش مواجه کند.
۲/ به هر دلیلی با رایگیری مخفی، به همه رای اعتماد داد. علی کل حال، برای دولت جدید آرزوی موفقیت میکنیم. نظام، شورای نگهبان، مردم و مجلس برای تشکیل این دولت هزینه دادند لذا انتظارات از این دولت بالاست.
۳/برخی دولت رئیسی را آخرین تیر و امید انقلاب میدانند؛ شاید به جهتی این حرف درست باشد. بخشی از جامعه که ناامید بودند و پای صندوق رای نیامدند و بخشی که امید بستهاند منتظر خدمت و کار و رفع مشکلات معیشتیشان هستند.
🔹پیشتر نوشتیم #سجاد_مخبر پسر جناب آقای مخبر بدون هیچ رزومه و تجربه کاری مدیرعامل شرکت نسیم سلامت #پاسارگاد شده و عمده پروژههای درمان و سلامت ستاد اجرایی به این شرکت داده شده!
۲/وی همچنین سال ۹۲ که تازه دانشگاه را تمام کرده بود عضو هیات مدیره مهمترین شرکت هولدینگ ذیل سازمان بازنشستگی شهرداری تهران در زمان #قالیباف شد. که جناب #مصطفی_منتظرالمهدی مدیرعامل این سازمان و رئیس هیات مدیره این هولدینگ بوده. کسیکه قالیباف او را بعنوان مدیر نمونه معرفی کرده.
۳/منتظرالمهدی که خبر مدیر نمونهای وی هنوز در فضای مجازی قابل دسترسی است، بعلت تخلفات مالی به انفصال دائم ازخدمت محکوم شد! سازمان بازرسی شهرداری از اتهامات وی و پرداخت پاداشهای عجیب به هیات مدیره چندین شرکت ذیل این هولدینگ گزارشهایی راتهیه کرده است که میبایست عودت داده میشد!
۱/ وزیر پیشنهادی ورزش و جوانان؛ از حکم انفصال از خدمت تا فعالیت در #ایرانمال!
جناب #حمید_سجادی گزینه پیشنهادی وزارت ورزش و جوانان در سال ۹۵ بعلت تخلفات، به ده سال انفصال از خدمت محکوم شده! «محرومیت از انتصاب به پست های حساس و مدیریتی در دستگاه های دولتی به مدت 10 سال»!
۲/هزینه کردهای بی حساب و کتاب درباشگاه سایپا(سال 87) که پولش از جیب ملت تأمین می شود همچون هزینه گزاف لیتبارسکی مربی آلمانی که نه نتیجه ای هم برای این باشگاه نداشت، پاداش به افرادی که وجود خارجی نداشتند،پرداخت 150 میلیون به عکاس در زمانی که قیمت هر بازیکن کمتر از 100میلیون بوده،
۳/ پرداخت 880 میلیون به کارکنان باشگاه سایپا در زمانیکه هزینه کل تیم 2 میلیارد نمی شده، ابهام درهزینه چند میلیارد تومانی وزارت در دوران محمدعباسی و معاونت ورزش قهرمانی سجادی(دلار 1200 تومنی) به منظور تجهیز پایگاه های ورزش قهرمانی کشور که تجهیز نشد، جزو پرونده پرافتخار #سجادی است!
۱/ یکی ازشاخصهای رتبه بندی اقتصاد کشورها، #تولید_ناخالص_داخلی GDP است. کوچکی و بزرگی اقتصادها بااین شاخص توسط صندوق بینالمللی پول بررسی میشود. رتبه ایران دردولت احمدینژاد از ۲۲ ام به ۱۷ ام رسید و در دولت روحانی بالای ۲۵ و ۲۶ است. فارغ از اختلافات آماری، اما چند نکته مطرح است:
۲/ یکی ازابهامات جدی غربیها دراوایل تحریمها که میگفتند تحریمها ایران رامتوقف نمیکند همین رتبه بود. آنان میگفتند GDP ایران جزو ۲۰ اقتصاد بزرگ جهان است و میتواند باتولید داخل تحریمها را خنثی کند. یک دلیلِ تاکیدهای مکرر و هرسال رهبر انقلاب مبنی بر حمایت از تولید همین مسئله است.
۳/ یکی از دلایل سقوط تقریباً ده پلهای ایران در دولت روحانی، تعطیل مراکز تولیدی و تمرکز دولت به برداشتن تحریمها بود که در عمل اتفاق نیفتاد! دولت روحانی، کشور را ۸ سال معطل مذاکرات گذاشت ولی وضع روز به روز بدتر شد! عدم حمایت از تولید، کشور را ده پله تقریباً عقب انداخت!
دولت روحانی،اوایل دولتش یک قرارداد ۲۵ ساله باآمریکا و اروپا را به اسم #برجام کلید زد که کاملاً به نفع غرب بوده ومنافع ملی و عزت اسلامی ما را لگدمال کرده و اوضاع بدتر شده. حالااواخر دولتش یک قرارداد ۲۵ ساله با چین بناست امضاء شود..
۲/ واقعاً اگر #قرارداد_۲۵_ساله منافع ملی و عزت اسلامی ما را تامین کند چرا با آن مخالفت کنیم؟مگر هدف برجام، رفع تحریمها و تامین منافع ملی نبود؟ خب اگر هدف قرارداد با چین هم مقابله با تحریمها و رفع اثر تحریمها باشد و حال اقتصاد کشور خوب شود مشکلی نداریم. اما چند نکته داریم..
۳/ اولاً طبق اصول ۷۷ و ۱۲۵ قانون اساسی این مسیر باید ازطریق مجلس طی شود. اصل ۷۷ به صراحت میگوید: «عهدنامهها، مقاولهنامهها، قراردادها و موافقتنامههاي بينالمللي بايد به تصويب مجلس شوراي اسلامي برسد.»
آیا قرارداد با #چین این مسیر را طی کرده؟ یا قرار است طی کند؟ نمیدانیم!