Höga elpriser i södra 🇸🇪 och den nu idrifttagna Sydvästlänken är något som har diskuterats under sommaren. Men hur har det gått med överföringskapaciteten till SE4? Sedan Sydvästlänken togs i drift av @svenskakraftnat har faktiskt kapaciteten istället sjunkit. Vad händer? 😱Tråd.
Flera faktorer påverkar överföringsförmågan. Kärnkraftverken Ringhals och Oskarshamn stabiliserar nätet och möjliggör hög överföring till SE4. Samma dag som Sydvästlänken togs i drift gick R4 på revision. Därför är det lite för tidigt att utvärdera länken. Mer tid krävs.
Men bilden illustrerar likväl den oerhörda utmaningen att nyttja överföringsförmågan maximalt. Alltsedan 2019 har den marknadstilldelade överföringskapaciteten minskat.
Senast som snitt 4 kunde nyttjas till max var den 17 mars 2019 (enligt data från Nordpool/ENTSO-e). Det är en grundorsak till de ökande prisskillnaderna mellan SE4 och övriga landet.
För närvarande kan bara 40% av maxkapacitet nyttjas, enligt bilden ovan. Det betyder att 60% av snittets kapacitet *inte* nyttjas. Ledningarna står där, men går på tomgång. Om de nyttjades fullt ut skulle prisskillnaderna vara betydligt lägre.
Det här är ineffektivt nyttjande av samhällets infrastruktur och det får stora samhällsekonomiska konsekvenser pga högre elpris i SE4.
Varför har det blivit så här? Fundera på vad som har hänt sedan 2019?
Jo, två reaktorer i Ringhals har stängt. Detta har inte kompenserats för med åtgärder annat än på marginalen. Läs vidare! 👇 #kärnkraft
Men har inte Svk kämpat med att hålla kapaciteten hög? Vad har deras åtgärder gett för resultat? Låt oss backa bandet lite. De olika händelserna under året återges med röda ringar i bilden nedan.
Vidare upphandlade @svenskakraftnat 300 MW reserver för att förbättra överföringsförmågan, främst för snitt 2. Under sommaren kom verkligheten ikapp och Svk upphandlade likväl planerbar kraft i form av Rya kraftvärmeverk. svk.se/press-och-nyhe…
Utöver detta har utrustning för spänningsreglering tagits i drift i Stenkullen under sommaren. Trots dessa insatser är överföringsförmågan minst sagt undermålig. svk.se/press-och-nyhe…
Samma dag, den 7 juli, inledde @ei_sverige tillsyn mot @svenskakraftnat. Man vill försäkra sig om att Svk uppfyller ett EU-krav om att Svk ska tilldela marknaden minst 70% av överföringskapaciteten. Alltså 70 (!) procent, inte 40. ei.se/om-oss/nyheter…
Det har visat sig att det finns olika tolkningar av hur man ska räkna ut de 70 procenten. Därav har Svk bjudit in till ett webbinarium om just detta. Be there! svk.se/press-och-nyhe…
Frågorna hopas sig: @svenskakraftnat har under sommaren kommunicerat åtgärder som ska stärka överföringskapaciteten, men trenden med sjunkande kapacitet sedan 2019 håller likväl i sig. Vad går fel? Eller ska det vara så här?
Vad är planen för att åter uppnå fullt nyttjande av kapaciteten över snitt 4? Hur kan @svenskakraftnat ta prestandan tillbaka till 2019 och dessutom nyttja Sydvästlänken fullt ut, dvs totalt 6200 MW?
Marknaden undrar om den kommer få avsättning för ny elproduktion. 🤷♀️
Och det gäller alla former av elproduktion. Alla kraftslag sitter i samma båt.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Kommentar på regeringens icke-beslut om slutförvaret:
Nu har ju kärnkraftsbolagen fått ok på utökat mellanlager, så vad är problemet?
Per @bolund: "Risken [för driftstopp 2024] har vi nu avvärjt".
Nej, risken har istället ökat! Tråd🧵👇
Regeringens beslut innebär att regeringen bara godkänner en del av ärendet som skickas tillbaka till Mark- och miljödomstolen. Det är första gången något sådant inträffar! Vi vet inte idag hur MMD kommer hantera denna situation.
Vi vet däremot att ansökan inte är skriven för att hantera en del av ärendet separat. De delar som rör mellanlagret står inte på egna ben. MMD får tillbaka ett annat ärende än det som de yttrade sig om 2018.
Kommande dagar har regeringen två möjligheter att snabbavveckla kärnkraften: 1. Uteblivet beslut om det sammanhängande systemet för använt kärnbränsle
2.Genom att bryta ut frågan om mellanlager
Båda besluten skulle försätta 🇸🇪 i en svår elkris. Det finns skäl till oro. Tråd👇
Kärnkraftens ägare har meddelat att om inte ett beslut fattas senast den 31 aug kommer inte reaktorerna kunna drivas vidare eftersom mellanlagret i Oskarshamn blir fullt. Om det inte finns plats för det använda kärnbränslet kan inte reaktorerna användas. group.vattenfall.com/se/nyheter-och…
Snabbstopp av Forsmark 2, och vips fick vi ett snapshot av en eventuell framtid med bara tre reaktorer i drift:
- Mellansverige (SE3) importerar el från Finland, som i sin tur importerar el från Ryssland.
- Södra Sverige (SE4) importerar el från Polen. #slutförvar
Importen från Finland kan tyckas vara modest. Dessvärre kan vi inte importera mer eftersom @svenskakraftnat infört en begränsning på den kabeln för att undvika termisk överlast i det svenska stamnätet.
Kabeln är byggd för 1200 MW import, men den kapaciteten kan bara nyttas till 12,5% (150 MW). Detta trots EU-bestämmelser som anger att minst 70% av kapaciteten ska tillgängliggöras marknaden, men Svk har fått ett 1-årigt dispens från den regeln.
Att #kärnkraft är för dyrt är ett vanligt påstående. Här vill jag ge ett annat perspektiv på detta ämne. Ännu ett påstående är att det behövs mycket mer nät. Det stämmer, och här vill jag visa hur dessa frågor hör ihop. Häng med på helgläsning! 👇
Antag att 2100 MW tillförs södra Sverige (det motsvarar nästan den sammanlagda effekten hos R1, R2 och O1) för att klara de mest utmanande timmarna (och för att elpriset ger den signalen). Om denna kraft byggs med planerbara kraftslag, såsom kärnkraft, händer spännande saker.
För att tillföra 2100 MW planerbar kraft till södra 🇸🇪 behöver man bara bygga 1400 MW, dvs två tredjedelar. Resterande 700 MW kan överföras från Norrland, genom nätkapacitet som plötsligt tillgängliggörs!
Ledningarna finns redan och står tomma och väntar på att nyttjas. 😮
Uppdatering om läget i kraftsystemet inför sommaren!
Efter ett lugnande besked i april går Svk nu tillbaka till sina tidigare prognoser med omfattande nätbegränsningar. Nu lägger Svk även till periodvis halverad export till fossiltunga länder. Tråd 👇(Foto: Svk, T Ärlemo)
Det är omfattande nätbegränsningar som planeras, främst för perioden 30 maj till 10 juni, då både Ringhals 3 och Oskarshamn 3 har revision för bränslebyte och underhåll.
Det är långtgående åtgärder som vidtas trots att inget onormalt har inträffat. Det är tecken på ett kraftsystem med mycket små marginaler under delar av året. Det riskerar ge geografiska prisvariationer som är större än normalt. Det drabbar konsumenterna i södra Sverige!
Vattenfall har meddelat elmarknaden potentiell *stängning av all sin #kärnkraft i 🇸🇪* (fem reaktorer) om inte besked om slutförvaret kommer senast i aug. Nu krävs ansvarstagande av regeringen för att inte sätta vårt lands elförsörjning och välfärd på spel. tn.se/article/vatten…