۱/ با رجوع به یک «ساختار جامعه توتالیتر» نمیتوان به پاسخ رسید؛ چون یک ساختار پلورالیستی از قوانین و روابط یک ساختار *بالا به پایین* پیروی نمیکند؛ بلکه نقش قدرت و رابطه مستقیم و مشترک آن با مردم تعیین کننده است. هرچه بیشتر فرایند تصمیم گیری با مردم یا مکاتبات بین مردم و ساختار
۲/
قدرت از طریق مشارکت فعال مردم در روند دموکراتیک متصل شود، کارآیی این تعادل و کارکرد دموکراسی بیشتر خواهد بود.
تحلیل ساختاری مدلهای قدرت
مدل/ساختار یکپارچه قدرت
قدرت به صورت اعمال شده در ساختاری بدون تغییر و در حالی که مردم به حاکم وابسته هستند، نشان می دهد.
۳/
۴/
مدل/ساختار پلورالیستی/ دموکراتیک قدرت،
قدرت کاملاً متفاوت از وابستگی حاکم به مردم می داند. منابع قدرتی که مردم در اختیار یک حاکم قرار می دهند مشخص است و اگر این منابع قدرت از یک حاکم سلب شود، توانایی او برای ادامه حکومت غیرممکن خواهد شد.
۵/
۶/
مدل ساختاری قدرت بین الگوی توتالیتر، یکپارچه در برابر یک مدل پلورالیستی/ دموکراتیک:
یک مدل/ ساختار دموکراتیک، نه تنها از نظر ساختار اجتماعی بلکه از نظر ساختار قدرت، روابط قدرت، تمرکز قدرت، پذیرش تغییرات قدرت و همچنین پیچیدگی رابطه قدرتها در طول زمان از ساختارهای پارادایمی
۷/کیفی متفاوتی مطابقت دارند.
قدرت سیاسی عبارت است از کلیه ابزارها، تأثیرات و فشارها از جمله اقتدار، پاداش ها و تحریم ها؛ که برای دستیابی به اهداف صاحب قدرت، به ویژه دولت و گروه های مخالف در دسترس است.
-دکتر جین شارپ- سیاست اقدام بدون خشونت در الگوی پلورالیستی
۸/قدرت:
این مدل توسط دکتر شارپ به عنوان مدل مفید دیگری برای درک ماهیت قدرت و نیز مدلی کثرت گرا معرفی شده است. [شکل ۲ را ببینید].
این مدل برخلاف گونه یکپارچه/ توتالیترکه ساختاری ثابت و بدون تغییر با قدرت متمرکز در بالا را دارد.
۹/
این نظریه قدرت سیاسی را متکثر (pluralistic)و شکننده نشان می دهد. منابع قدرت به عنوان ساکنینِ میان مردم در سراسر جامعه شناخته می شوند و صاحب قدرت می تواند فقط از آن قدرتی استفاده کند که مردم اجازه می دهند؛ به عبارت دیگر، حاکم تنها با رضایت و همکاری مردم می تواند حکومت کند.
۱۰/ این همکاری ممکن است با رضایت و یا از روی اجبار صورت گیرد. رضایت ممکن است نتیجه بی تفاوتی برخی از افراد در جامعه یا حتی تأثیر فرهنگی بر الگوهای اطاعت باشد. در هر صورت نکته مهم مدل کثرت گرایانه قدرت این است که از آنجایی که مردم منابع قدرت را برای حاکمیت در اختیار جامعه قرار
۱۱/می دهند، از این رو می توانند با خودداری از منابع قدرتی که به طور جمعی در اختیار آنها قرار می دهند، رضایت خود را مبنی بر حاکمیت پس بگیرند.
۱۲/
حکومت:
به گفته دکتر شارپ، شش منبع قدرت وجود دارد که می تواند کلید درک ماهیت پلورالیستی باشد. همانطور که در ادامه گفته می شود، این منابع قدرت برشمرده شده هستند که بر آنها کنترل، نفوذ اساسی یا خنثی سازی جستجو می شود و در سازمان ها و نهادهایی که "ستون های پشتیبانی" نامیده
۱۳/ می شوند، بیان می شود که در فصل دو مورد گفتگو قرار گرفته است.
به طور توصیفی، ساختارهای مختلفی که به فعالیتهای روزمره دولت اجازه می دهد و آنها را تداوم می بخشد، "ستون های پشتیبانی" نامیده می شوند؛ بنابراین منابع قدرت در سازمان ها و نهادهای درون و بیرون از دولت نمایان می شوند.
۱۴/ مخالفان یک رژیم استبدادی نیز به ستون های پشتیبانی نیاز دارند. هنگامی که ارکان مهم پشتیبانی به اندازه کافی تضعیف می شوند، دولت یا مخالفان سقوط می کنند؛ همان گونه که یک ساختمان هنگام ضعیف شدن ساختار حمایتی خود سقوط میکند و روی خود فرو می ریزد.
۱۵/در آخر شاید بتوان گفت که دموکراسی از طریق *یک قرارداد اجتماعی*و انتخابات آزاد آغاز می شود، جایی که دولت از طریق رضایت مردم برای اداره توسط اکثریت مردم انتخاب می شود.
شواهد تاریخی گذارهای دمکراتیک
موفقیت آمیز از رژیمهای تمامیت
خواه/توتالیتر
فرایند گذار از رژیمهای توتالیتر/دیکتاتوری به سیستم دمکراتیک دارای ویژگی
هایی ست و سوال مهم اینست که آیا این ویژگی ها برای کشور های متفاوت،
یکسان است یا خیر. آیا ویژگی ها برای دیگر کشور ها کمک کننده است؟
دنباله رشته توییت 3/
شواهد تاریخی گذارهای دمکراتیک موفقیت آمیز از رژیمهای تمامیت خواه/توتالیتر
چارچوب مفهومی، جمع بندی، و ویژگی های استاندارد تجربه شده درباره گذارهای دمکراتیک
دنباله رشته توییت ۱/
شواهد تاریخی گذارهای دمکراتیک موفقیت آمیز از رژیمهای تمامیت خواه/توتالیتر
چارچوب مفهومی، جمع بندی، و ویژگی های استاندارد تجربه شده درباره گذارهای دمکراتیک
۲۳/
۵:همیشه وجود دارد و دولت های دموکراتیک باید قاطعانه با این تهدیدها مقابله کنند
۲۴/ (مانند فیلیپین و اسپانیا). پلیس و سرویس های داخلی را از نیروهای ارتش جدا کنید. افسران ارشد که در شکنجه ها و سرکوب های وحشیانه مسئول هستند، را برکنار کنید. قاطعانه تاکید کنید که افسران نظامی فعال، کاملاً از اظهار نظرهای سیاسی و دخالت های حزبی خودداری کنند.و البته این
۲۵/ مهم فرایندی تدریجی است و یک شبه اتفاق نمی افتد.
۶:تدوین قانون اساسی قابل اجرا از طریق یک فرآیند فراگیر: ایجاد یک قانون اساسی جدید یا اصلاح قانون اساسی فعلی، یک کار اساسی اما دشوار در عبور از یک سیستم تمامیت خواه و رسیدن به سیستم دموکراتیک است (Democratic Transition)
۱/با سپاس از یاس عزیز که در تهیه این متن یاریگر من بود (رشته توییت ۱)
شواهد تاریخی گذارهای دمکراتیک موفقیت آمیز از رژیمهای تمامیت خواه/توتالیتر
چارچوب مفهومی، جمع بندی، و ویژگی های استاندارد تجربه شده درباره گذارهای دمکراتیک
۲/فرایند گذار از رژیمهای توتالیتر/دیکتاتوری به سیستم دمکراتیک دارای ویژگی هایی ست و سوال مهم اینست که آیا این ویژگی ها برای کشور های متفاوت، یکسان است یا خیر. آیا ویژگی ها برای دیگر کشور ها کمک کننده است؟
۳/بیتار و لوونتال در کتاب خود اینگونه پاسخ میدهند که تغییر شرایط از یک سیستم اقتدارگرا به سیستم دمکراتیک، در کشورهای مختلف دارای ویژگی های یکسان میباشد. او در کتاب خود به ده ویژگی (درس) جهت تسهیل فرایند گذار از رژیمهای توتالیتر/دیکتاتوری به سیستم دمکراتیک اشاره می کند که در این